Παρουσιάστηκε το Γυμνάσιο Μπουγά και το πρόγραμμα σπουδών του για τη σχολική χρονιά 2025-2026
Τις δυνατότητες, τις παιδαγωγικές μεθόδους, το πρόγραμμα σπουδών του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά παρουσίασε σήμερα σε γονείς ο Διευθυντής του Γυμνασίου, φιλόλογος Μιχάλης Κουσουλάκος. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του σχολείου και στις τρεις τάξεις παρουσιάστηκαν σε πίνακες. Την κομβική σημασία που έχει το Γυμνάσιο για τους έφηβους παρουσίασε ο κ. Κουσουλάκος καθώς είναι το μεταβατικό στάδιο από το Δημοτικό και ένα βήμα πριν το Λύκειο, με το στόχο των εκπαιδευτικών να επικεντρώνεται όχι μόνο στην απόκτηση γνώσεων αλλά και στην απόκτηση αυτοπεποίθησης, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης για τους μαθητές, και τα τρία πολύ σημαντικά για τους πολίτες του αύριο.
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου εστίασε στα σημεία εκείνα που κάνουν το σχολείο να ξεχωρίζει, καθώς όπως εξήγησε γίνονται εβδομαδιαίως επιπλέον ώρες από αυτές που προβλέπει το Υπουργείο Παιδείας ,σε τρία βασικά μαθήματα- “κορμός”: Γλώσσα, Μαθηματικά, και Αγγλικά. Επίσης, γίνονται εντατικά μαθήματα πριν τις εξετάσεις πιστοποίησης, αλλά και δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, καθώς και δωρεάν προπαρασκευαστικά μαθήματα πριν τις τελικές εξετάσεις, που βοηθούν τα παιδιά να ενισχύσουν τις γνώσεις τους. Σημαντική είναι και η ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, με εβδομάδα προσαρμογής των μαθητών πριν την επίσημη έναρξη των μαθημάτων, ενώ στη συνέχεια γίνεται για κάθε μαθητή και μαθήτρια μια διαγνωστική διαδικασία ώστε να εντοπιστεί το επίπεδο γνώσεών τους και ανάλογα να δημιουργηθεί ένα πλάνο στήριξης εξατομικευμένο που βοηθά το παιδί να προσαρμοστεί και να αποδώσει καλύτερα στα μαθήματα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουσουλάκος από το συνδυασμό ενισχυτικής διδασκαλίας, επιπλέον ώρες δωρεάν μαθημάτων, και σωστή προετοιμασία και αξιοποίηση του χρόνου στο σχολείο, τα παιδιά αποδίδουν στο 100%, γι’αυτό και το σχολείο έχει επιτυχίες και διακρίσεις και στις ξένες γλώσσες και στην πληροφορική.
Η εκπαίδευση είναι ολιστική, δεν περιορίζεται μόνο στα σχολικά βιβλία, αλλά δουλεύονται και εξωσχολικά βοηθήματα σε Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Αγγλικά (με λογοτεχνικά βιβλία), δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους, και να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες. Το μάθημα δεν αντιμετωπίζεται ως αγγαρεία, αλλά ως πεδίο προβληματισμού, εξερεύνησης, και τελικά εκμάθησης με βιωματικό τρόπο. Γι’ αυτό και στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά οι μαθητές καλύπτονται από τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο και δεν είναι απαραίτητα τα φροντιστήρια. Η γνώση κερδίζεται και κατακτιέται μέσα από ένα “πλέγμα” δραστηριοτήτων, που αλληλοϋποστηρίζονται.
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου ανέλυσε όλα τα πλεονεκτήματα στη “φαρέτρα” του Γυμνασίου Μπουγά, με βασικό συντελεστή τους Ομίλους Εκπαίδευσης, τους οποίους επιλέγουν τα παιδιά στην αρχή της σχολικής χρονιάς και παρακολουθούν. Πρόκειται για μικτές ομάδες, δηλαδή με μαθητές και από τις τρεις τάξεις, όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους, πειραματίζονται, μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, αναλαμβάνουν πρότζεκτ κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα οποία και στο τέλος παρουσιάζουν.
Οι Όμιλοι του Γυμνασίου που λειτούργησαν την τρέχουσα χρονιά είναι οι: Σχολική Εφημερίδα-Ιστολόγιο (η περίφημη σχολική εφημερίδα BNN όπου οι μικροί δημοσιογράφοι κάνουν ρεπορτάζ, αρθρογραφούν, προβληματίζονται, κριτικάρουν), Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο (εκλαϊκευμένη επιστημονική γνώση που μαθαίνεται μέσα από τη δραματοποίηση), Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (σε επαφή με τη φύση, με έρευνες, δεδομένα που επεξεργάστηκαν τα παιδιά), Συμπερίληψη Ισοτιμία και Ψυχική Υγεία (τα παιδιά εδώ έφτιαξαν και βίντεο που θα παίξει στην ΕΡΤ), Πολιτιστική Κληρονομιά-Παιχνίδια (Αθλοπαιδιές Αρχαία Μεσσήνη), Όμιλος Φυσικών Επιστημών, Όμιλος Ελεύθερης Έκφρασης και Δημιουργίας, Όμιλος Θεατρικής Αγωγής, και Math Club.
Ενώ από τη νέα σχολική χρονιά 2025-2026 προστίθενται και οι Όμιλοι: “Ευρωπαϊκή και τοπική Ιστορία”, “Χορωδία και Σχολική Μπάντα”, και “Έφηβοι με Πυξίδα την Ασφάλεια”( τα παιδιά θα διαχειριστούν θέματα κυβερνοασφάλειας, ασφάλειας στο διαδίκτυο, οδικής ασφάλειας κ.α.). Μάλιστα, για πρώτη φορά, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, εισάγεται στην Α’ Γυμνασίου online διαδικτυακό μάθημα από το καθηγητή από το αμερικανικό γυμνάσιο Columbia. Πρόκειται για το μάθημα “Digital Art” που έχει ως στόχο να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα αγγλικά και να τα τελειοποιήσουν αλλά και να έρθουν σε επαφή με ένα αμερικάνικο σχολείο.
Η πολύπλευρη εκπαίδευση που παρέχει το σχολείο οδηγεί τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται, να ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους, να κτίζουν ισχυρές προσωπικότητες με ενσυναίσθηση, με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Παράλληλα στο σχολείο υπάρχει οργανωμένη ψυχολογική υποστήριξη από Παιδοψυχολόγο αλλά και εξειδικευμένη νοσηλεύτρια για τυχόν ατυχήματα ή αδιαθεσίες μαθητών.
Το στάδιο της “ομαλής μετάβασης” από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο εξήγησε η Διευθύντρια του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων, Ιωάννα Μπουγά, αναπτύσσοντας όλο το υποστηρικτικό πλαίσιο που παρέχει το σχολείο στα παιδιά που τελειώνουν την ΣΤ’, λίγο πριν μεταπηδήσουν στην Α΄ Γυμνασίου. Τέλος, οι δύο εκπαιδευτικοί δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις Υποτροφίες Αριστείας που παρέχουν τα Εκπαιδευτήρια στους αριστούχους μαθητές, με σημαντικές εκπτώσεις στα δίδακτρα.
