3ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ERASMUS+ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑ120-SCH-ERASMUS accreditation in school education υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς από το σχολείο BG/BRG St. Martin του Villach της Αυστρίας. Οι μαθητές της Αυστρίας συμμετείχαν μαζί με τους μαθητές του σχολείου μας στο πρόγραμμα με τίτλο:΄΄Bridging Cultures, Shaping Futures: A Greek- Austrian Journey into Sustainability and Heritage΄΄.
Κατά την παραμονή τους στην Καλαμάτα οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το σχολείο και συμμετείχαν σε δράσεις αλληλογνωριμίας. Μαθητές και των δύο σχολείων παρουσίασαν τις εργασίες τους σχετικά με την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα της πόλης και της χώρας τους.
Την επόμενη μέρα ξεναγήθηκαν στο βιολογικό ελαιοτριβείο BLOUEL στο Νεοχώρι Λεύκτρου και συμμετείχαν σε δραστηριότητες γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τη Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το ιστορικό κέντρο της πόλης, τη Συλλογή Ελληνικών ενδυμασιών ΄΄Βικτωρία Γ. Καρέλια΄΄ και παρακολούθησαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας. Επίσης οι μαθητές περιηγήθηκαν στο ανάκτορο του Νέστορα στη Χώρα Μεσσηνίας και στο ιστορικό κάστρο της Μεθώνης, όπου ξεναγήθηκαν από τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος ΄΄Μαθητές -ξεναγοί της πόλης τους΄΄. Την τελευταία μέρα παρακολούθησαν παράσταση αρχαίου δράματος με τίτλο ΄΄Η σπίθα΄΄, εμπνευσμένη από τον ΄΄Προμηθέα Δεσμώτη΄΄ του Αισχύλου, την οποία παρουσίασαν μαθητές της πόλης Τσενγκντού της Κίνας.
Η παραμονή στην πόλη μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς οι Αυστριακοί μαθητές και μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κουλτούρα, συμμετείχαν ενεργά σε ομαδικές δραστηριότητες, καλλιέργησαν γλωσσικές δεξιότητες, ανέπτυξαν φιλίες και έγιναν πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες.
Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε η σημασία τέτοιου είδους δράσεων για την αλληλογνωριμία και την προσέγγιση των νέων στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης και της προσπάθειας οικοδόμησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας στην Αυστρία, η οποία προγραμματίζεται για το επόμενο σχολικό έτος.
