Η ΕΔΕΥΑ εκφράζει αντίθεση στον αποκλεισμό της από τη σύσκεψη για τη λειψυδρία: “Δεν θα δώσει κανένα άλλοθι σε προειλημμένες και συνταγματικά προβληματικές αποφάσεις που αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα επιφέρουν αναπόφευκτα υπερβολικές αυξήσεις της τιμής του νερού”
Με ανακοίνωση της η ΕΔΕΥΑ εκφράζει την αντίθεση της για το γεγονός ότι δεν παρέστη στην διυπουργική σύσκεψη για την λειψυδρία και τη διαχείριση των υδάτων, την στιγμή που εκπροσωπεί θεσμικά 125 ΔΕΥΑ όπως αναφέρει.
Με ανακοίνωση της η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης εξέφρασε την αντίρρηση της για το γεγονός ότι δεν εκλήθη στην διυπουργική σύσκεψη για την λειψυδρία και τη διαχείριση των υδάτων, την στιγμή που εκπροσωπεί θεσμικά 125 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης όπως υποστηρίζει. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι
«Παρότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι υποστελεχωμένες σε ποσοστό περίπου 44% σύμφωνα με τα οργανογράμματά τους, εκτελούν έργο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο που ανέρχεται σε 3,35 δις, ενώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σχεδιάζουν έργα όπως αφαλατώσεις και φράγματα, και δράσεις μείωσης των διαρροών και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών»
Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Με αφορμή τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη για την λειψυδρία και τη διαχείριση των υδάτων στην οποία η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) δεν εκλήθη σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ εκπροσωπεί θεσμικά 125 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας που παρέχουν οικονομικά προσιτό και υγιεινό πόσιμο νερό σε 5,2 εκ. πολίτες της χώρας μας, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. υπενθυμίζει και επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση τα παρακάτω:
Οι Δ.Ε.Υ.Α. από την ίδρυσή τους από τους Δήμους στη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα παρά τα θεσμικά και πραγματικά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, έχουν συμβάλει με το έργο τους που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 26 δις ευρώ, και τις υπηρεσίες τους, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της περιφέρειας και στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας μας. Οι περισσότερες «γαλάζιες» σημαίες στις ελληνικές ακτές οφείλονται στους 175 βιολογικούς καθαρισμούς των Δ.Ε.Υ.Α.
Οι 129 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας :
• Διαθέτουν χιλιάδες χώρους αποθήκευσης νερού (δεξαμενές) και ελέγχουν πάνω από 5.500 γεωτρήσεις,
• Το σύνολο των εγκατεστημένων υδρομετρητών που ανήκουν στον τομέα ευθύνης τους πλησιάζει τα 3 εκατομμύρια,
• Το συνολικά παραγόμενο νερό ανέρχεται περίπου στα 550 εκατομμύρια κυβικά/έτος,
• Διαχειρίζονται & συντηρούν πάνω από 70.000 χλμ. δικτύων ύδρευσης
• Διαχειρίζονται και συντηρούν περίπου 30.000 χλμ. δικτύων αποχέτευσης
Υπoστελέχωση
Σήμερα, και παρότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι υποστελεχωμένες σε ποσοστό περίπου 44% σύμφωνα με τα οργανογράμματά τους, εκτελούν έργο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο που ανέρχεται σε 3,35 δις, ενώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σχεδιάζουν έργα όπως αφαλατώσεις και φράγματα, και δράσεις μείωσης των διαρροών και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών. Κι όλα αυτά, ενώ το ενεργειακό τους κόστος έχει εκτιναχθεί μετά το 2021 από το 19% στο 40% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους, αφού λειτουργούν ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, και δεν έχουν ενισχυθεί παρά με τις ανεπαρκέστατες οριζόντιες επιδοτήσεις που δόθηκαν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ υπηρετώντας την κοινή ωφέλεια απορρόφησαν το πρόσθετο ενεργειακό κόστος χωρίς να το μετακυλίσουν στους καταναλωτές.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θεωρεί ότι η πραγματική απειλή της λειψυδρίας απαιτεί τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας και κυρίως του αρδευτικού νερού, με μέτρα και λύσεις, ωστόσο, που θα λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές συνθήκες, την αρχή της εγγύτητας των υπηρεσιών στον πολίτη και κυρίως την πολυετή και επιτυχή εμπειρία της διαχείρισης του πόσιμου νερού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
“Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της διότι διαβλέπει ότι η Πολιτεία θέλει να απεμπολήσει τις ευθύνες της για τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης και να μετακυλίσει το κόστος στους πολίτες”
Με βάση τα παραπάνω, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά και διεκδικεί την συμμετοχή της στον σχεδιασμό και την λήψη αποφάσεων που αφορούν στη διαχείριση των υδάτων της χώρας μας και επισημαίνει ότι με αίσθημα ευθύνης δεν θα δώσει κανένα άλλοθι σε προειλημμένες και συνταγματικά προβληματικές αποφάσεις που αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα επιφέρουν αναπόφευκτα υπερβολικές αυξήσεις της τιμής του νερού και μεγάλες δυσκολίες στην καθολική πρόσβαση σ΄αυτό από τους πολίτες».
Τι προβλέπει το εθνικό σχέδιο για τη λειψυδρία: Οι 5 βασικοί άξονες – Μητσοτάκης: Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
Οι 5 βασικοί άξονες για την καταπολέμηση του προβλήματος της λειψυδρίας παρουσιάστηκαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαμηνύει πως το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τα αποθέματα στην Αττική να έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022. Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.




Αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικούς τρόπους παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.

Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι:
- Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας
- Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις
- Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων
- Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
- Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)


Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση. Τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.


Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη η οποία σε πρώτο χρόνο θα έρθει να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα και, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.

Ωστόσο, είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος.
Ακολουθεί η σχετική παρουσίαση εδώ.
