Το δικό μου Σχολείο

Το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων “πάει βόλτα” στην Καλαμάτα της ιταλογερμανικής κατοχής

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του Δημοτικού Σχολείου Λεΐκων … «Πάει βόλτα» στην Καλαμάτα της ιταλογερμανικής Κατοχής

Τι συνέβη στην Καλαμάτα το 1940 και πώς βίωσαν οι παλαιότεροι την ιταλογερμανική Κατοχή; Οι μαθητές του Δ. Σχ. Λεΐκων γνώρισαν βιωματικά την κατοχική ιστορία της πόλης με τη συνεργασία της ομάδας «Πάμε βόλτα», για να τη μεταφέρουν στο κοινό της σχολικής γιορτής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην οποία είμαστε όλοι προσκεκλημένοι.

Σκοπός των εκπαιδευτικών με τη συνεργασία της ομάδας «Πάμε βόλτα» ήταν να «μεταφέρουν» τα παιδιά σε αυτή την ταραγμένη και δύσκολη εποχή και να γνωρίσουν οι μαθητές την πόλη τους με άλλη, ιστορική και κριτική ματιά.

Η συνεργασία τους ξεκίνησε πρώτα με μια αναζήτηση – διαδρομή στην πόλη της Καλαμάτας των «τοπόσημων» που κρύβουν ένα ιστορικό γεγονός ή κτήρια που έπαιξαν συγκεκριμένο ρόλο εκείνη την εποχή.

Έπειτα, στο σχολείο τους πλέον, μελέτησαν και προετοίμασαν το υλικό ώστε τα παιδιά με τη σειρά τους να αποκαλύψουν τα «τοπόσημα» αυτά στους γονείς τους κατά τη διάρκεια της γιορτής, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Αυτό θα γίνει με μουσική πλαισίωση από το σημαντικό έργο «Ρωμιοσύνη» του Γ. Ρίτσου σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Θα προβληθούν σύγχρονες φωτογραφίες της Καλαμάτας αλλά και ιστορικές, από επιλεγμένες εκδόσεις και έργα που περιγράφουν και απεικονίζουν την Καλαμάτα της περιόδου εκείνης.

Η περιηγητική βιωματική διδασκαλία είναι μια διδακτική μέθοδος με μεγάλη επιτυχία γενικότερα. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να «ξαναγνωρίσουν» πολυεπίπεδα την Καλαμάτα μέσα από ένα πρόγραμμα που για χρόνια υλοποιεί με επιτυχία το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας με τίτλο «Καλαμάτα: από το Κάστρο στην Παραλία, Περιβάλλον και Ιστορία».

Το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων ευχαριστεί όλους τους παράγοντες, που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της βιωματικής εκπαιδευτικής εμπειρίας που οδήγησε σε μια σχολική γιορτή και ιδιαίτερα την ομάδα «Πάμε βόλτα» και τον κο Σωτήρη Θεοδωρόπουλο, όχι μόνο γιατί συνόδεψε τα παιδιά σε αυτή την ιστορική «βόλτα» στην Καλαμάτα, αλλά και γιατί εδώ και χρόνια βοηθά τους εκπαιδευτικούς να ανανεώνουν και οι ίδιοι την σχέση τους με την Ιστορία και την πόλη. Τους φέρνει σε επαφή με κείμενα και ανθρώπους που αγαπούν την τοπική Ιστορία και την αναδεικνύουν με συνέπεια και αγάπη.

Όλοι οι συμπολίτες μας είναι προσκεκλημένοι στην σχολική γιορτή για να γνωρίσουν την «Καλαμάτα της κατοχής», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Λεΐκων στις 25/10/2019 και ώρα 08:30 π.μ.

Το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων “πάει βόλτα” στην Καλαμάτα της ιταλογερμανικής κατοχής
To Top