Καλαμάτα και Σαντορίνη είναι οι περιοχές μελέτης του προγράμματος για την αντιμετώπιση ακραίων θαλασσίων φαινομένων και φυσικών καταστροφών-Παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία από τους ερευνητές
Ο Δήμος Καλαμάτας συμμετείχε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του προγράμματος MULTI-MAREX, που πραγματοποιήθηκε στο Άαχεν της Γερμανίας από τις 20 έως τις 22 Μαΐου 2025.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, “η συνάντηση είχε στρατηγική σημασία καθώς πέραν της παρουσίασης της υφιστάμενης κατάστασης του προγράμματος, είχε ως στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών και εργαλείων πρόληψης και αντιμετώπισης ακραίων θαλάσσιων φαινομένων και φυσικών καταστροφών. Η Καλαμάτα μαζί με την Σαντορίνη είναι οι περιοχές μελέτης του προγράμματος. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που αφορούν την περιοχή της Καλαμάτας με στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές τον Απρίλιο του 2025.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Γερμανίας, όπως το RWTH Aachen University, το Leibniz Universität Hannover, το MARUM – University of Bremen, το Universität Hamburg, το Helmholtz-Zentrum Hereon και το Kiel University (CAU). Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Ιωάννης Παπανικολάου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), η καθηγήτρια Εύη Νομικού (ΕΚΠΑ), και οι ερευνητές Δρ. Χρήστος Ευαγγελιδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησαν ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δημάρχου Καλαμάτας Δρ. Γεώργιος Μαλαπέρδας και η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας Γεωργία Μαραβά.
Το MULTI-MAREX εντάσσεται στη μεγάλη ερευνητική αποστολή “Marine Extreme Events and Natural Hazards” της Γερμανικής Συμμαχίας Θαλάσσιας Έρευνας (DAM), και φιλοδοξεί να ενισχύσει την «τελευταία γραμμή άμυνας» απέναντι στις φυσικές καταστροφές — δηλαδή τις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτή της Καλαμάτας.
Ο Δήμος Καλαμάτας αποδεικνύει έμπρακτα, μέσα από τη συμμετοχή του σε τέτοιου είδους καινοτόμα ευρωπαϊκά προγράμματα, ότι δεν επαφίεται απλώς στα διαθέσιμα εργαλεία, αλλά πρωτοστατεί με επιπλέον ενέργειες και στρατηγικές επιλογές, στοχεύοντας στην προληπτική ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης και στη διαρκή προστασία των πολιτών και των υποδομών της”, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.
Διαβάστε και αυτό:
