Τι αναφέρει η Οργανωτική Επιτροπή του 17ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, την Τετάρτη 23 Απριλίου, η Μικρομάνη υποδέχθηκε 15 νέους και νέες ελληνικής καταγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, συμμετέχοντες στο 17ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Μικρομάνης «Μαρία Πολυδούρη», που άνοιξε εγκάρδια την αγκαλιά του για να τους προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης, λογοτεχνίας και μεσσηνιακής φιλοξενίας.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου, Μαργαρίτα Πολυδούρη, και το φιλόξενο Διοικητικό Συμβούλιο, γυναίκες άξιες, δυναμικές, γεμάτες αγάπη και διάθεση προσφοράς, υποδέχθηκαν τους σπουδαστές με σπιτική λεμονάδα και ελληνικό καφέ στην πλατεία του χωριού, μπροστά από την εκκλησία, όπου γνώρισαν τοπικά προϊόντα, με ξεχωριστή αναφορά στην άγρια αγκινάρα της περιοχής.
Ακολούθησε επίσκεψη στο παλιό δημοτικό σχολείο, αληθινό κόσμημα του χωριού, όπου ο φιλόλογος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, Βασίλης Μπαζάνης, παρουσίασε με ιδιαίτερη ευαισθησία και γλαφυρότητα τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη, καταγόμενης από τη Μικρομάνη.
Το παράδειγμα της μεγάλης μας ποιήτριας ενέπνευσε τους νέους της ομογένειας, ιδίως τις κοπέλες, οι οποίες εξέφρασαν τον θαυμασμό τους ζητώντας από τον κύριο Μπαζάνη μελοποιημένα ποιήματα της διακεκριμένης ποιήτριας, ώστε να τα τραγουδήσουν στην αποφοίτησή τους!
Η βραδιά συνεχίστηκε με σεμινάριο παραδοσιακών ελληνικών χορών από τον χοροδιδάσκαλο Ανδρέα Μεταξά, που κατέληξε σε έναν ζωντανό, αυθόρμητο χορό κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας, με σουβλάκια, ευφρόσυνη διάθεση και μια υπέροχη ανταλλαγή δώρων και εμπειριών με τους κατοίκους του χωριού.
Γαστρονομική και πολιτιστική ξενάγηση στην καρδιά της αγοράς της Καλαμάτας
Το απόγευμα της επόμενης μέρας, αψηφώντας τον καύσωνα, οι ομογενείς επισκέφθηκαν την αγορά της Καλαμάτας, σε ξενάγηση με τον Βασίλη Σαμιώτη. Περιηγήθηκαν σε καταστήματα τοπικών προϊόντων, θαύμασαν την ποιότητα και ποικιλία της μεσσηνιακής παραγωγής, και γνώρισαν από κοντά τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, από το άλεσμα του καφέ και των ξηρών καρπών μέχρι την περισυλλογή των βοτάνων του Ταϋγέτου, την παρασκευή της δίπλας, και την απόσταξη του ούζου. Τα λαλάγγια, τα λουκούμια και οι καραμέλες “ραντεβού” ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να ρωτούν για το πόσα προϊόντα επιτρέπεται να μεταφέρουν στους τόπους καταγωγής τους!
Η ημέρα έκλεισε με ένα απολαυστικό μάθημα μεσσηνιακής μαγειρικής και δείπνο/κέρασμα στο φιλόξενο μεζεδοπωλείο «Μαντάμ Σουσού», όπου οι σπουδαστές διδάχθηκαν από το προσωπικό του καταστήματος πώς να μαγειρεύουν παραδοσιακό καγιανά και δοκίμασαν τσουχτή μακαρονάδα με μεσσηνιακές χυλοπίτες, απολαμβάνοντας τη γεύση της Μεσσηνίας όπως μόνο η ίδια ξέρει να την προσφέρει.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτών των μοναδικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Σύλλογο Γυναικών Μικρομάνης «Μαρία Πολυδούρη» για τη θερμή υποδοχή (πρόεδρος η αεικίνητη κα Μαργαρίτα Πολυδούρη), καθώς και στον κ. Βασίλη Σαμιώτη, έναν άνθρωπο με ανοιχτή καρδιά και αυθεντικό μεσσηνιακό φιλότιμο, ο οποίος ξενάγησε τους σπουδαστές με μεράκι, τους μύησε στον κόσμο των παραδοσιακών γεύσεων και, σαν να τους γνώριζε χρόνια, τους προσκάλεσε και τους κέρασε στο ζεστό και ατμοσφαιρικό του μεζεδοπωλείο «Μαντάμ Σουσού», προσφέροντάς τους μια εμπειρία που θα θυμούνται για πάντα.
Αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά πως η Ελλάδα της καρδιάς μας είναι εκεί όπου η φιλοξενία συναντά τον πολιτισμό και η παράδοση τη νέα γενιά του ελληνισμού της διασποράς.
