ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: “Κάντε τη Μεσσηνία ένα καλό παράδειγμα, ανοιχτή και ασφαλή”

“Κάντε τη Μεσσηνία ένα καλό παράδειγμα, ανοιχτή και ασφαλή” ήταν η προτροπή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχΐδη, στην ομιλία του στην κοπή της πίτας του ροταριανού ομίλου, στην Καλαμάτα, το Σάββατο το βράδυ.

Ο Υπουργός Προστασία του Πολίτη αφού εκθείασε τον τόπο μας ως πρότυπο και ως παράδειγμα εξωστρέφειας, ευημερίας, ανάπτυξης και απασχόλησης, έναν “ευλογημένο τόπο”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, παρότρυνε τους παριστάμενους “κάντε την Καλαμάτα πρότυπο και πρώτη. Από εδώ ξεκίνησε η νέα Ελλάδα και μεταλαμπαδεύεται η εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα. Στόχος είναι να κάνουμε όλη την Ελλάδα Μεσσηνία και Καλαμάτα στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη. Να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το πνεύμα που διέπει όλους εσάς, σε όλη τη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος”. Ο υπουργός επίσης αποκάλυψε ότι η γιαγιά του ήταν μανιάτισσα.

Αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη σύσταση του ελληνικού κράτους και στην ένταξη μας στην Ε.Ε. και στα οφέλη που προκύπτουν από αυτό, αναφέρθηκε στην γεωπολιτική αστάθεια στην ανατολική μεσόγειο και τη μέση ανατολή, αλλά και στις μεταναστευτικές ροές. “Θα πρέπει να δώσουμε αγώνα για να εφαρμόσουμε πολιτικές ασφάλειας. Θα δώσουμε μάχη για να κάνουμε τη χώρα μας φρούριο σε όποιον τολμήσει να υποβάλλει τη χώρα σε κίνδυνο. Υπάρχει και κάτι χειρότερο, η διεθνής, η λεγόμενη ισλαμική τρομοκρατία. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι ανεκτό στη χώρα μας και πουθενά στον κόσμο. Καταδικάζουμε απόλυτα την τρομοκρατία, απ’ οπου και αν προέρχεται.Η τρομοκρατία είναι ένα αντικοινωνικό φαινόμενο και κάνει κακό στη ζωή των ανθρώπων και στην οικονομία και ανάπτυξη. Η λύση είναι η πολιτική ασφάλειας σε μια χώρα.“, δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας αλλά και της ασφάλειας των συνόρων.
Ο Υπουργός μίλησε για την ενίσχυση της Frontex, αλλά και για τις προσλήψεις για φέτος 1.200 συνοριοφυλάκων [400 στον Έβρο και 800 στα νησιά], προκειμένου να μειωθούν “οι παράνομες διελεύσεις που βλάπτουν την κοινωνία μας”. Αναφέρθηκε στο νέο νόμο για τη διαχείριση του Ασύλου, λέγοντας ότι θα γίνονται δεκτοί στη χώρα μόνοι όσοι δικαιούνται ασύλου, οι υπόλοιποι θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους.

“ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΣ”

Για τις εξωτερικές απειλές και τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή συνέστησε να είμαστε ψύχραιμοι.”Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν είμαστε παρίες, έχουμε ένα πλέγμα συμμαχιών, που διασφαλίζει ότι οι απόψεις μας ακούγονται”. Επιπρόσθετα απαιτούνται στρατηγική αλλά και συμμαχίες, το βασικότερο όμως είναι να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Υπουργό. “Αν δεν έχεις οικονομική ανάπτυξη δεν μπορείς να διαπραγματευτείς”, είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, αναφέρθηκε στο brain drain, στους 500.000 νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία πηγαίνοντας στο εξωτερικό. Ως “ανοιχτή πληγή” χαρακτήρισε τη μετανάστευση αυτή, σημειώνοντας ότι μπορούμε να την κλείσουμε αν βελτιώσουμε την Παιδεία μας.

“Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 3 ΚΑΙ 4%-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ”

” Αν θέλουμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στα παιδιά μας πρέπει γρήγορα να τρέξουμε την ανάπτυξη. Η Ελλάδα υπάρχει μια δυνατότητα να τρέξει με ανάπτυξη και 3% και 4%. Γιατί μπορούμε να το κάνουμε! Πρέπει να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να διαμορφώσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, να επιστρέψουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πίσω….Να συμφωνήσουμε όλοι ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι το πιο σημαντικό όπλο για να είμαστε διαπραγματευτικά ισχυροί και αμυντικά πολύ δυνατοί”. Έκανε λόγο για ένα εθνικό κοινωνικό συμβόλαιο που μπορούμε να πετύχουμε μέσα από εθνική ενότητα, και λαϊκή συσπείρωση.

“ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

“Σε καμιά δημοκρατική χώρα δεν μπορούν να οπισθοχωρήσουν τα δικαιώματα στο όνομα δήθεν της ασφάλειας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι “η ασφάλεια είναι μαζί με τα δικαιώματα και το Υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι είναι Υπουργείο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Πολίτη”, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια θέλει διαρκή επαγρύπνηση. “Κάθε ευρώ που επενδύεται στην ασφάλεια δίνει πίσω 10 ευρώ στην απασχόληση”.

“ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ: ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ!”

“Ο ανοιχτός κόσμος άλλαξε την Καλαμάτα, άλλαξε τη Μεσσηνία”, δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξηγώντας ότι η Ελλάδα πριν 40 χρόνια ήταν μια περίκλειστη χώρα. “Σήμερα είναι το κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο.Το κέντρο δραστηριοτήτων οικονομικών, επιχειρηματικών, πολιτιστικών και τελικά πολιτικών σε μια φλεγόμενη περιοχή. Αυτό είναι το προνόμιό μας. Ότι είμαστε μια ανοιχτή χώρα”.

“Από εδώ ξεκίνησε η νέα Ελλάδα και από εδώ μεταλαμπαδεύεται μέρα με τη μέρα η εξωστρέφεια, η απασχόληση και η ευημερία. Κάντε τη Μεσσηνία ένα καλό παράδειγμα, ανοιχτή και ασφαλή”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ωραία και καλά είμαστε λοιπόν, εδώ στη Μεσσηνία, στον τόπο- πρότυπο εξωστρέφειας, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μπορεί σαφώς ο νομός μας να είναι σε καλύτερη θέση από άλλους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ζούμε σε ροζ συννεφάκι. Όταν τα προβλήματα παραβατικότητας είναι μεγάλα, όταν τα προβλήματα απασχόλησης είναι μεγάλα, όταν και εδώ οι υποδομές δεν επαρκούν και το στελεχιακό δυναμικό απουσιάζει. Δεν είμαστε ακόμα η γη της Επαγγελίας, όσο και αν αυτό ακούγεται ωραίο. Χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν. Απαιτούνται όμως συγκεκριμένες στρατηγικές και λύσεις, τις οποίες δεν ακούσαμε, πέραν από γενικολογίες, ακαδημαϊκού τύπου διαπιστώσεις, προτροπές και ευχολόγια.

Μαίρη Περδικέα

To Top