Ένα μοναδικό πιλοτικό στον κόσμο πείραμα σε συνεργασία με τη NASA και την ESA: Πρόκειται για τη βαθύτερη ευρυζωνική ζεύξη στο διάστημα, που μπορεί να σημαίνει πραγματική «επανάσταση» στο πεδίο των Τηλεπικοινωνιών
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Για τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών -που οδήγησαν στην ανάληψη υλοποίησης εμβληματικών έργων στο τομέα του διαστήματος και αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό πυλώνα ανάπτυξης καινοτομίας στις νέες διαστημικές τεχνολογίες επικοινωνιών- ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος από τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕAΑ, Σπύρο Βασιλάκο. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Βασιλάκος παρουσίασε τις εξελίξεις σε ένα μοναδικό πιλοτικό στον κόσμο πείραμα σε συνεργασία με τη NASA και την ESA: την επικοινωνία με ακτίνες λέιζερ του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στην Κορινθία με διαστημόπλοιο στον Άρη, σε απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, στο πλαίσιο της διαστημικής αποστολής «ΨΥΧΗ-Phyche». Το μήνυμα στάλθηκε και λίγα λεπτά αργότερα η απάντηση έφτασε στο Αστεροσκοπείου Χελμού. Πρόκειται για τη βαθύτερη ευρυζωνική ζεύξη στο διάστημα, που μπορεί να σημαίνει πραγματική «επανάσταση» στο πεδίο των Τηλεπικοινωνιών.
“Σε αυτό το πρωτοποριακό πείραμα συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών -και με τα δύο Αστεροσκοπεία που διαθέτει στην Πελοπόννησο- με στόχο να μετατραπεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στο μεγαλύτερο Διαστημικό Κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”
Η εμβληματική αυτή συνεργασία θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στη θεματική περιοχή των οπτικών και κβαντικών επικοινωνιών και θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός παράγοντας, καθιστώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ελλάδα σημαντικό παίκτη σε διεθνές επίπεδο στις διαστημικές εφαρμογές και στις νέες τεχνολογίες.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πείραμα το οποίο είχε αναλάβει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) μέσω του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος της Αμερικής (NASA).
Για την επίτευξη αυτού του στόχου τόσο η προηγούμενη Διοίκηση του ΕΑΑ υπό τον Πρόεδρο κ. Μανώλη Πλειώνη όσο και η παρούσα υπό τον νέο Πρόεδρο κ. Σπύρο Βασιλάκο (πρώην Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ) όχι μόνο διέθεσε τις δύο εθνικές υποδομές, αυτές του αστρονομικού σταθμού στο Κρυονέρι Κορινθίας και το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος στο Αστεροσκοπείο Χελμού, αλλά δημιούργησε εκείνο το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο ώστε το ΕΑΑ να μπορεί να ανταποκριθεί στην εν λόγω αποστολή. Φυσικά καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η στρατηγική συνεργασία του ΕΑΑ με την ESA, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
“Ο αστρονομικός σταθμός Κρυονερίου χρησιμοποιήθηκε για την εκπομπή του οπτικού laser προς το διαστημόπλοιο με σκοπό η «Ψυχή» να αναγνωρίσει τη θέση μας στη γη με μεγάλη ακρίβεια, ενώ από το Αστεροσκοπείο Χελμού, το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο των Βαλκανίων, έγινε η λήψη του σήματος laser που εξέπεμψε το διαστημόπλοιο”
Σε όλη αυτή την προσπάθεια το ΕΑΑ ένωσε τις δυνάμεις του με διεθνείς ομάδες που προέρχονται από την ESA, τη NASA, και άλλες Ευρωπαϊκές εταιρίες με εξειδίκευση στον χώρο των οπτικών τηλεπικοινωνιών.
Η ιστορικών διαστάσεων αυτή επιτυχία οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, σε όλη την ομάδα υποστήριξης των τηλεσκοπίων του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που, για πολλά χρόνια, διατηρεί τα τηλεσκόπια σε άριστη κατάσταση ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν σε τέτοια απαιτητικά πειράματα. Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του Μανώλη Ξυλούρη (Ασκούντα Καθήκοντα Διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ) ο οποίος είχε την επίβλεψη της προετοιμασίας των αστεροσκοπείων Κρυονερίου και Χελμού για τους σκοπούς του πειράματος από την πρώτη στιγμή καθώς και τη συνεχή επικοινωνία με τις ομάδες της ESA και της NASA και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ιδιαίτερη ήταν επίσης η συμμετοχή των Θανάση Μαρούση (για την τεχνική υποστήριξη), Γιάννη Αλικάκο και Αλέξη Γουρζέλα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στο πεδίο (αστεροσκοπεία Κρυονερίου και Χελμού) καθώς και των Άκη Χάσκα και Γρηγόρη Κυρίτση για την βοήθεια σε τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα. Ανεκτίμητη ήταν επίσης και η βοήθεια που παρείχαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (με ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή εκείνη του κ. Χάρη Πανώριου) ως προς τη δέσμευση του εναέριου χώρου για την επίτευξη του συγκεκριμένου πειράματος, του Δρ. Ηλία Παναγιώτη για την ακριβή μέτρηση των συντεταγμένων των δύο τοποθεσιών, καθώς και της ομάδας του εργαστηρίου pcrl του ΕΜΠ για την υποστήριξη σε οπτικές διατάξεις.
Για το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες τρεις ακόμα οπτικές ζεύξεις.
Τέλος στόχος της παρούσας Διοίκησης του ΕΑΑ είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό πυλώνα ανάπτυξης και καινοτομίας στις νέες διαστημικές τεχνολογίες επικοινωνιών (ευρυζωνικό δίκτυο του διαστήματος).
