Βιβλίο

«Από το ΄21 στο 2021»: Υπαίθρια ψηφιακή βιβλιοπαρουσίαση στην πλατεία Αγίων Αποστόλων

Μια πρωτότυπη βιβλιοπαρουσίαση με βιντεοπροβολή που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Καλλίεργον μαζί με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων για τον επετειακό τους τόμο «Από το ΄21 στο 2021». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου 2021 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Αγ. Αποστόλων στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ο χώρος επιλέχθηκε γιατί ταυτίζεται σημειολογικά με την αφορμή δημιουργίας αυτού του τόμου, δηλαδή, από το σημείο από όπου πριν διακόσια χρόνια ξεκίνησε να ανοίγει ο δρόμος προς την ελευθερία της Ελλάδας. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε μέσω προβολής ψηφιακού υλικού σε μεγάλη οθόνη (πανί) διάρκειας 22’ που επαναλαμβανόταν για δύο συνεχόμενες ώρες.


Με τον τρόπο αυτό επιχειρήθηκε να φτάσει και να αγγίξει ο λόγος των 42 συγγραφέων που συμμετέχουν στον τόμο σε όλο και περισσότερους αποδέκτες, με πιο άμεσο τρόπο.
Η ιδέα της εναλλακτικής αυτής βιβλιοπαρουσίασης ανήκει στην Βασιλική Κατέρη, εκπρόσωπο των εκδόσεων Καλλίεργον, η οποία δημιούργησε και επιμελήθηκε την ψηφιακή βιβλιοπαρουσίαση. Η μουσική επένδυση είναι της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, την επιμέλεια της οποίας υπογράφει ο μαέστρος της Κώστας Νικολέας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Ένας από τους κύριους σκοπούς αυτής της εκδήλωσης ήταν να δημιουργήσει ένα πλαίσιο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με αφορμή τα επιμέρους θέματα που θίγονται στα κεφάλαια του βιβλίου, οι τίτλοι των οποίων κυλούσαν την ώρα εκείνη στην οθόνη.
Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος παρουσίασης του βιβλίου είχε πολλά πλεονεκτήματα, όπως:
• Έδωσε τη δυνατότητα σε άτομα που δύσκολα θα παρευρισκόταν σε κλειστό χώρο να έχουν μία πλήρη ενημέρωση σχετικά με την επετειακή αυτή έκδοση.
• Τα ελαστικά χρονικά όρια, μέσω της επανάληψης, έδωσαν την ευκαιρία σε όλο και περισσότερα άτομα να την παρακολουθήσουν.
• Η θέση όπου ήταν τοποθετημένη η οθόνη αποτελούσε πόλο έλξης με έναν απόλυτα ασφαλή τρόπο, μιας και βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο σε κεντρικό σημείο της πόλης, απόλυτα ταυτισμένο και εμποτισμένο με την ιστορία της.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλο για την αιγίδα και τον χαιρετισμό του και την Έφορο Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελία Μηλίτση για την παροχή της άδειας χρήσης του χώρου. Ευχαριστούν επίσης θερμά τον μαέστρο κ. Κώστα Νικολέα και τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας για την εξαιρετική μουσική επένδυση της παρουσίασης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουν για τους χαιρετισμούς τους στον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας & Πρόεδρου Ένωσης Κοινοτήτων Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Λύρα, στον Α’ Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Παύλο Κρανιώτη και στον Επιστημονικό Υπεύθυνο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας» και Κοσμήτορα Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή κ. Νικόλαο Ζαχαριά. Βαθύτατα ευχαριστούν για την πολύτιμη συμβολή τους τον Σταύρο Στούπα-StartPC, τον ηλεκτρολόγο Ιωάννη Ποτηριάδη και την επιχείρηση PIZZA BAR. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη συμβολή φίλων καθώς και του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & τη Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» που στήριξαν με τον τρόπο τους τις προσπάθειές τους για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

To Top