ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακή Μεσσηνίας: Με επιτυχία η εκδήλωση για την «Ανάδειξη Οινικής Οινοτουριστικής Ταυτότητας της Μεσσηνίας»

Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.ΟΤΑ πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Ανάδειξη Οινικής Οινοτουριστικής Ταυτότητας της Μεσσηνίας» στα πλαίσια του Messinia Terroirs Wine Festival 2025 στο χώρο του ξενοδοχείου W Costa Navarino.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας κ. Αναστάσιος Σαρδέλης ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας και καθιέρωσης μιας μοναδικής οινικής ταυτότητας στην περιοχή της Μεσσηνίας. Ο Δ/νων Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Γιάννης Αδρακτάς υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού μπορεί να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής ενώ πρόσθεσε ότι και η περιφερειακή αρχή προωθεί τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η διοίκηση της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας διαβεβαίωσε τους επαγγελματίες ότι η εταιρεία μέσα από τις δράσεις που κατά καιρούς αναπτύσσει, αξιοποιώντας ενωσιακούς ή εθνικούς πόρους, θα ενισχύσει την προσπάθεια ανάδειξης του μεσσηνιακού αμπελώνα.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν εισηγήσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν το χώρο του κρασιού, του οινοτουρισμού και των προοπτικών που αυτός μπορεί να ανοίξει στις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, κατέθεσαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους οι: κ. Μαριάννα Μακρύγιαννη Οινολόγος – DipWSET, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), κ. Γρηγόρης Μιχαήλος – DipWSET, κ. Ηρώ Τσιμπρή- Γεν. Δ/ντρια ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. (Συντονίστρια ΔΣΣ «ΔΡΟΜΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ» και ο κ. Mαρίνης Μπερέτσος, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Πάρνωνα).

Το σύνολο των ομιλητών συμφώνησαν ότι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου γενικότερα αποτελεί η συνεργασία μεταξύ όλων των επαγγελματιών (οινοπαραγωγοί, οινοποιοί, επαγγελματίες εστίασης, ξενοδόχοι -ιδιοκτήτες καταλυμάτων, κάβες, κτλ) καθώς και η από κοινού θέσπιση και τήρηση ποιοτικών κριτηρίων όπως: η προσφορά εμφιαλωμένου επώνυμου κρασιού, η δημιουργία επισκέψιμων αμπελώνων, οινοποιείων, κτλ.
Της συγκεκριμένης εκδήλωσης προηγήθηκε θεματικό εργαστήριο σχετικά με τη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου κρασιού στο οποία συμμετείχαν οινοπαραγωγοί-οινοποιοί, επαγγελματίες εστίασης καθώς και άλλοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.
Οι δράσεις έγιναν στα πλαίσια του διατοπικού σχεδίου οι «Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου» του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER, του ΠΑΑ 2014-2020, υπομέτρο 19.3. Το σχέδιο υλοποιείται από τις αναπτυξιακές εταιρείας: Ολυμπίας, Βορείου Πελοποννήσου, Πάρνωνα, Μεσσηνίας με Συντονίστρια την ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.

To Top