MESSINIA PLUS

Παραλίες: 62 καταγγελίες στη Μεσσηνία-Πάνω από 3.000 πανελλαδικά

Παραλίες: 3.000 καταγγελίες σε 2 μήνες – Οι περιοχές με τις περισσότερες παραβάσεις

Τις 60.000 ευρώ έχουν ξεπεράσει οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε αυθαιρεσίες και παρανομίες σε παραλίες, ενώ το σαφάρι των Αρχών συνεχίζεται.
Οι καταγγελίες πολιτών για αυθαιρεσίες και παρανομίες στις ελληνικές παραλίες είναι καθημερινές και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και ήδη ξεπερνούν τις 3.000.
Μόνο τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 2.667 επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε άλλες 300 που είχαν καταγραφεί τον Μάιο.
Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες Αρχές, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 60.000 ευρώ.

"Τσουχτερά" τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα επιβάλλονται κυρίως για παραβάσεις όπως η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό, τη θάλασσα και τις παραλίες, με τα χρηματικά ποσά να κυμαίνονται από 2.000 έως 60.000 ευρώ, ενώ πρόστιμο 10.000 ευρώ προβλέπεται για την παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου. Η μη ανάρτηση της υποχρεωτικής πινακίδας παραχώρησης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ψηφιακά εργαλεία και drones για τις παραβάσεις στις παραλίες

Μέχρι στιγμής, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται επί τόπου από μεικτά κλιμάκια με συμβατικά μέσα, ωστόσο από τον Αύγουστο αναμένεται να ενισχυθούν με τη χρήση drones για αεροφωτογράφηση και επιτήρηση παραλιών, τόσο προληπτικά όσο και κατόπιν καταγγελιών.

Βασικό ρόλο στο νέο ελεγκτικό πλαίσιο διαδραματίζει η εφαρμογή MyCoast , που αναπτύσσεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρέχοντας πρόσβαση σε πολίτες και ελεγκτικές αρχές για την καταγραφή και διαχείριση παραβάσεων.
Παρά τις χιλιάδες καταγγελίες, οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι τα επίπεδα παραβατικότητας είναι μέχρι στιγμής μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, γεγονός που αποδίδεται τόσο στα αυστηρά και άμεσα πρόστιμα όσο και στη βελτίωση των διαδικασιών παραχώρησης παραλιών μέσω διαγωνισμών.

Καταγγελίες για παραλίες: Η γεωγραφική κατανομή των παραβάσεων

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε παραλίες της Ανατολικής Αττικής (396 καταγγελίες), με τις 106 να αφορούν τον Σαρωνικό, και η Χαλκιδική (πολλές εντός της Πιερίας και Θεσσαλονίκης). Άλλες περιοχές με υψηλό αριθμό παραβάσεων είναι η Μαγνησία (189), η Ρόδος (164), η Πρέβεζα (133) και η Κορινθία (101).

Αναλυτικά:

Αιτωλοακαρνανία: 33
Ανατολική Αττική: 396, εκ των οποίων οι 106 στην περιοχή του Σαρωνικού
Άνδρος: 10
Αργολίδα: 17
Αρκαδία: 4
Αχαΐα: 51
Βοιωτία:1
Δυτική Αττική: 9
Έβρος: 16
Εύβοια: 72
Ζάκυνθος: 50
Ηλεία: 12
Ηράκλειο Κρήτης: 45
Θάσος: 84
Θεσπρωτία: 17
Θεσσαλονίκη: 65
Θήρα: 21
Ικαρία: 10
Ιωάννινα: 5
Καβάλα: 64
Κάλυμνος: 35
Κάρπαθος: 7
Καστοριά: 3
Κέα- Κύθνος: 7
Κέρκυρα: 79
Κεφαλλονιά: 17
Κορινθία: 101 εκ των οποίων οι 52 στην περιοχή του Κιάτου
Κως: 24
Λακωνία: 9
Λάρισα: 25
Λασίθι: 15
Λέσβος: 13
Λευκάδα: 37
Λήμνος: 8
Μαγνησία: 189
Μεσσηνία: 62
Μήλος: 13
Μύκονος: 33
Νάξος: 20
Νησιά Αργοσαρωνικού: 59
Νότια Αττική: 29
Ξάνθη: 3
Πάρος: 35
Πειραιάς: 4
Πιερία: 39
Πρέβεζα: 133
Ρέθυμνο: 16
Ροδόπη: 9
Ρόδος: 164
Σάμος: 12
Σποράδες: 28
Σύρος: 12
Τήνος: 15
Φθιώτιδα: 6
Φωκίδα: 7
Χαλκιδική: 351
Χανιά: 63
Χίος: 3

Κυρώσεις για παραβάσεις σε παραλίες

Οι κυρώσεις για παραβάσεις είναι κλιμακωτές και περιλαμβάνουν από άμεση απομάκρυνση εγκαταστάσεων έως και οριστική απαγόρευση συμμετοχής σε μελλοντικές διαδικασίες παραχώρησης για χρονικό διάστημα 5 έως 10 ετών.

Το πρόστιμο για αυθαίρετη κατασκευή ή διαμόρφωση αιγιαλού είναι τετραπλάσιο του ανταλλάγματος παραχώρησης, με δυνατότητα αναδρομικής επιβολής έως πέντε έτη. Σε περίπτωση υποτροπής, ειδικά αν η παράβαση σχετίζεται με λειτουργούσα επιχείρηση (όπως beach bar), προβλέπεται αναστολή λειτουργίας επί 10 ημέρες, σφράγιση της ταμειακής μηχανής και επικοινωνιακή σήμανση απαγόρευσης εισόδου.

Σε περίπτωση υπέρβασης του συμβατικού ορίου παραχώρησης, το πρόστιμο υπολογίζεται επίσης στο τετραπλάσιο του αντίστοιχου ανταλλάγματος. Αν η υπέρβαση ξεπερνά το 30% της επιτρεπόμενης έκτασης, ισχύουν αυστηρότερες κυρώσεις ανάλογα με τη συχνότητα της παράβασης.

Συμπερασματικά, η αυξημένη εποπτεία, τα ψηφιακά εργαλεία και το ανανεωμένο πλαίσιο κυρώσεων δείχνουν να επιφέρουν αποτελέσματα. Η πρόκληση παραμένει στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επιχειρηματικής δραστηριότητας και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες.

Στο επίπεδο των προστίμων

  • Αυθαίρετη κατασκευή έργου ή διαμόρφωση σε αιγιαλό ή παραλία, συνεπάγεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών και μέχρι πέντε έτη, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά την επιβολή της κύρωσης. Το πρόστιμο επιβάλλεται πέραν των πολεοδομικών προστίμων που επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές.
  • Αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, επισύρει πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί δέκα ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.
  • Κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, όπως αυτό προκύπτει με βάση τον μαθηματικό τύπο, για την έκταση που δεν καλύπτεται από έγκυρη σύμβαση παραχώρησης. Αν η υπέρβαση ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της παραχωρηθείσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση τρίτης υπέρβασης ποσοστού μεγαλύτερου του 30%, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται επί δέκα ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ.

πηγή:

Παραλίες: 3.000 καταγγελίες σε 2 μήνες – Οι περιοχές με τις περισσότερες παραβάσεις

To Top