Green life

Nεραντζιές και όχι φωτίνιες θέλουν στη Θεμιστοκλέους οι περίοικοι

Την πρότασή τους να φυτευτούν στη νησίδα της Θεμιστοκλέους νερατζιές αντί των φωτίνιων που σχεδιάζει ο Δήμος Καλαμάτας προτείνουν στον Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και στη Γεωτεχνική Υπηρεσία Καλαμάτας 36 περίοικοι της οδού.

Οι κάτοικοι της Θεμιστοκλέους που είδαν τα πανύψηλα δέντρα να κόβονται και τη νησίδα να ανακατασκευάζεται εκ βάθρων, ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να φυτευτούν νερατζιές, που θα μοσχοβολούν και θα ομορφαίνουν με το πράσινό τους. Υποστηρίζουν ότι οι φωτίνιες, που προβλέπεται να φυτευτούν, είναι χαμηλά, αδύναμα δέντρα, χωρίς ιδιαίτερη σκίαση, που μεγαλώνουν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Προτείνουν νερατζιές όπως κάποτε που υπήρχαν στις γειτονιές της Καλαμάτας και ευωδίαζαν με το άρωμά τους τούς περαστικούς.

Mια πραγματικά πολύ καλή ιδέα που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, καθώς είναι σίγουρο ότι όχι μόνο θα ομορφύνουν τη νησίδα, αλλά θα αναβιώσουν και το "άρωμα" της παλιάς Καλαμάτας, που δυστυχώς σήμερα σπανίζει.

Αναλυτικά στην επιστολή, που υπογράφουν 36 κάτοικοι, αναφέρουν:
Προς: 1.Τον Δήμαρχο Καλαμάτας
2. Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
3.Γεωτεχνική υπηρεσία Δήμου Καλαμάτας

ΘΕΜΑ: Δενδροφύτευση Νησίδας Οδού Θεμιστοκλέους

Κύριοι
Εμείς που υπογράφουμε το παρόν, οι περίοικοι της οδού Θεμιστοκλέους, πριν περίπου από ένα μήνα είδαμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας έκοψαν τα δέντρα (πανύψηλους βραχυχίτωνες) που υπήρχαν στην νησίδα της οδού Θεμιστοκλέους.
Τα δέντρα αυτά, αν και προσέφεραν σκιά, ομορφιά και σημαντικό πράσινο στην επιβαρυμένη γειτονιά μας, που λόγω της απόστασης της από το κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο parking αυτοκινήτων, κρίθηκε αναγκαίο να κοπούν αφού είχαν σηκώσει <<τα κράσπεδα, την νησίδα και την άσφαλτο του δρόμου>>.
Περιμέναμε την αντικατάσταση τους με άλλα δέντρα άμορφα και σκιερά. Με έκπληξη είδαμε ότι ο χώρος φύτευσης της νησίδας έχει στενέψει πολύ, αν και το πλάτος της οδού Θεμιστοκλέους επέτρεπε την δημιουργία φαρδύτερης νησίδας, προκειμένου να φυτευτούν και αναπτυχθούν μεγάλα δέντρα και με μεγαλύτερη έκπληξη μάθαμε από την Γεωτεχνική υπηρεσία του Δήμου, ότι πρόκειται να φυτευτούν φωτίνιες . Τα δέντρα αυτά (φωτίνιες) αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς και δεν μεγαλώνουν πολύ, όπως αποδεικνύεται και από αυτά που έχουν φυτευτεί εδώ και δέκα χρόνια στον πεζόδρομο της οδού Αριστομένους. Η ανάπτυξη τους είναι ελάχιστη, και η εικόνα της καχεκτικής μορφής τους δεν προσφέρει ούτε σκιά ούτε καμιά ιδιαίτερη ομορφιά, κατά την γνώμη μας.
Ο Δήμος μας, έχουμε διαπιστώσει ότι φυτεύει στους κοινόχρηστους χώρους κυρίως φυτά που υπάρχουν στην περιοχή μας, όπως ελιές, εσπεριδοειδή, μουριές, πλατάνια κ.λπ. Ας θυμηθούμε ότι κάποτε η Καλαμάτα μοσχοβόλαγε από τα εσπεριδοειδή που σιγά σιγά χάθηκαν με το χτίσιμο της γης.
Κύριε Δήμαρχε γιατί φωτίνιες και όχι νεραντζιές που μεγαλώνουν γρήγορα έχουν υπέροχο πράσινο, όμορφους καρπούς και μυρίζουν υπέροχα την άνοιξη;
Παράκληση, να δείτε το αίτημα μας για αντικατάσταση των δέντρων (φωτίνιες) με νεραντζιές ή άλλο εσπεριδοειδές, γιατί κατά την γνώμη μας καλό είναι να φυτεύουμε στην Καλαμάτα κάποια από τα δέντρα που κάποτε την <<έπνιγαν>> με την ευωδιά τους. Σίγουρα της λείπουν !!
Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας , οι περίοικοι* της οδού Θεμιστοκλέους.

*Ακολουθούν 36 υπογραφές

Nεραντζιές και όχι φωτίνιες θέλουν στη Θεμιστοκλέους οι περίοικοι

Δημοφιλέστερα

To Top