Yποδομές

Στη δημοσιότητα η τεχνική έκθεση 65 σελίδων για τα αντιπλημμυρικά Καλαμάτας-Παραδόθηκε στο Υπουργείο από Νίκα

Στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στην Αθήνα το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Υδρολογίας του ΕΜΠ Δημήτρη Κουτσογιάννη, παρέδωσε την τεχνική έκθεση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας.

Την εν λόγω έκθεση συνέταξε ο πιο πάνω καθηγητής -επικεφαλής επιστημονικής ομάδας και εξειδικευμένων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας- υλοποιώντας σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρόντες στη σημερινή συνάντηση ήταν επίσης η γενική γραμματέας Υποδομών Μαρία Γεράρδη και ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών Γιάννης Καρνέσης.

“Υπάρχει η καλύτερη διάθεση για συνεννόηση, ώστε να υπάρξει το βέλτιστο δυνατόν αποτέλεσμα” δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι η συζήτηση με το υπουργείο θα συνεχιστεί.

Την τεχνική έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Κουτσογιάννη, μπορείτε να δείτε εδώ:

Τεχνική Έκθεση

 

Δήμαρχος Καλαμάτας: "Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα..."

Η τεχνική έκθεση του Καθηγητή Υδρολογίας Κουτσογιάννη, παραδόθηκε από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα συνοδεία του ίδιου του καθηγητή, στο Υπουργείο Υποδομών, το πρωί της Τετάρτης. Μέχρι τότε κανείς δεν γνώριζε τι αναφερόταν στην Τεχνική αυτή Έκθεση και ποιες λύσεις-προτάσεις έδινε. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας η έκθεση δημοσιεύτηκε στο site της Περιφέρειας προκειμένου να ενημερωθούν αιρετοί και πολίτες.

Την ενόχλησή του δεν έκρυψε, νωρίτερα το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Καλαμάτας ο οποίος ερωτηθείς για την τεχνική έκθεση του καθηγητή δήλωσε, όπως ήταν φυσικό, ότι δεν γνωρίζει κάτι. Αντιδράσεις πάντως υπάρχουν και από περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για τη σπουδή Νίκα να παραδώσει τη μελέτη πρώτα στο Υπουργείο, πριν τη φέρει όπως όλοι περίμεναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να αποφασίσει. Nα υπενθυμίσουμε οτι η τεχνική μελέτη προέκυψε κατόπιν απευθείας ανάθεσης σε εταιρεία που κόστισε 24.000 ευρώ, και η επιλογή του καθηγητή έγινε από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Αντιδράσεις για "περιφρόνηση" του Περιφερειακού Συμβουλίου 

Έτσι, όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι έλαβαν γνώση της μελέτης μόνο από δημοσιεύματα των ΜΜΕ που αναδημοσίευσαν αργά το απόγευμα την είδηση από το site της Περιφέρειας. Ήδη οι αντιδράσεις είναι ποικίλες, με περιφερειακούς συμβούλους να κάνουν λόγο για "περιφρόνηση" του περιφερειακού συμβουλίου, που ενημερώνεται δια της τεθλασμένης και για "αντιθεσμική" διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας έσπευσαν να χαιρετίσουν τη μελέτη και τις 4 εναλλακτικές λύσεις που προτείνει.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Ωστόσο, πλην των δύο πρώτων λύσεων, "μηδενική λύση" ή αποδοχή της μελέτης ΜΟΡΕΑ (Λύση 1), οι άλλες δύο εναλλακτικές- (Λύση 2 "αποκεντρωτικός σχεδιασμός με παρεμβάσεις στα περιφερειακά ρέματα που θα καταλήγουν στο ρέμα της Βαθιάς Λαγκάδας, ώστε να μειωθεί η παροχετευτικότητα στο Νέδοντα, και ανασχεδιασμός του δικτύου ομβρίων της πόλης, καθώς και αναβαθμές και φράγματα ανάσχεσης, μικρά, σε βάθος 10ετίας) και η τελευταία εναλλακτική (Λύση 3) που είναι η επαναφυσικοποίηση της κοίτης του- απαιτούν νέες μελέτες, επομένως νέο χρονικό ορίζοντα, όπως είναι φυσικό. Μάλιστα για τη Λύση 2 επισημαίνεται ότι " η μελέτη αυτού του θέματος δεν είναι εφικτό να γίνει στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης, αφού απαιτεί λεπτομερή δεδομένα τοπογραφικής αποτύπωσης που δεν είναι διαθέσιμα". "Όποια λύση επιλεγεί θα πρέπει να συνδυαστεί με κατάλληλα μελετημένα έργα αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης", καταλήγει η σχετική έκθεση.

Τατούλης: " Δεν προβλέπεται από κανένα νομοθετικό πλαίσιο, υπομονεύει τη Δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου"

"Η διαβίβαση της έκθεσης στο Υπουργείο δεν προβλέπεται από κανένα νομοθετικό πλαίσιο, υπομονεύει τη Δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και το διακριτό ρόλο των θεσμών. Η δημιουργία εντυπώσεων και η προσπάθεια χειραγώγησης των Περιφερειακών Συμβούλων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κουτοπόνηρης πολιτικής Νίκα.
Καλούμε το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και κυρίως τον Πρόεδρο κ.Ιωάννη
Μαλτέζο να σταματήσει την κατηφόρα που οδηγεί ο κ.Νίκας τη λειτουργία του Συλλογικού Οργάνου και να διαβιβαστεί άμεσα η έκθεση – γνωμοδότηση του καθηγητή κ.Κουτσογιάννη και της ειδικής επιτροπής στα αρμόδια θεσμικά όργανα που είναι τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου", επισημαίνει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης "Νέα Πελοπόννησος", Πέτρος Τατούλης.

Στη δημοσιότητα η τεχνική έκθεση 65 σελίδων για τα αντιπλημμυρικά Καλαμάτας-Παραδόθηκε στο Υπουργείο από Νίκα

Δημοφιλέστερα

To Top