MESSINIA PLUS

Μνημείο Φωτός: Παρουσιάζεται επίσημα την Τετάρτη 30 Μαρτίου

Εγκαινιάζεται και παρουσιάζεται επίσημα την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19:45 το Μνημείο Φωτός στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας από τον Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μάρτιος: Μήνας Ελευθερίας.

Το Μνημείο είναι έργο του γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη κι αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου προς τον Δήμο Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μνημείο της ιστορίας μας, ύψους 3,4 μ. πλάτους 6,84 μ., από μέταλλο, λευκό μάρμαρο και φωτογλυπτικά στοιχεία, ανθεκτικό στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες. Η πρώτη του παρουσίαση στα ΜΜΕ της πόλης είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2021 όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του.

Η χωροθέτηση αυτού του σημαντικού έργου έχει ως σκοπό να σηματοδοτήσει το νέο πρόσωπο της Καλαμάτας, 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση, που αποτελεί εφαλτήριο ελευθερίας για όλο τον κόσμο. Παράλληλα, αυτό το έργο θα προκαλεί τη μνήμη ως πηγή φωτός για την ανθρωπότητα, αφού η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε, με αναίμακτο και υποδειγματικό τρόπο, στην οποία συστάθηκε η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων και με την ευθύνη της πόλης από την οποία εκδόθηκε η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο του Αγώνα.

Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μια μετάβαση από την δουλεία στην ελευθερία, μια ανάκαμψη από τη σκλαβιά στην ανεξαρτησία , μια ανάσταση από τον θάνατο στην ζωή. Εικαστικά το έργο αναπτύσσεται σε ένα οριζόντιο στοιχείο και σε ένα κάθετο. Το οριζόντιο μέσα από τη δύναμη της ψυχής του Έλληνα, εικαστικά μέσα από την δυναμική της σπείρας και ειδικά του αρχαιοελληνικού κοχλία γίνεται κάθετο, εξελίσσεται δηλαδή στο αντίθετο του και κατευθύνεται προς τον ουρανό.
Το αυθεντικό κείμενο «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», με 2455 γράμματα, χωρισμένο σε 4 στοιχεία γραμματικών ενοτήτων, τοποθετείται εκεί που ενώνονται το κάθετο με το οριζόντιο στοιχείο του έργου.

Μέρος των γραμμάτων και συγκεκριμένα τα δύο στοιχεία γραμματικών ενοτήτων που αποδίδονται με εικαστικό τρόπο, είναι αποτυπωμένα πάνω σε ένα μεταλλικό κυλινδρικό στοιχείο, διάτρητα και διαπερατά από το φως. Οι επόμενες δυο ενότητες γραμμάτων δίνονται εξώγλυφα, ιδιαίτερα δυναμικά και στιβαρά στο μάρμαρο. Έτσι λοιπόν έχουμε στα δυο κάθετα στοιχεία μετάλλου, δυο λευκού μαρμάρου και 4 κόκκινου μαρμάρου ως μετουσίωση της οριζόντιας διάστασης σε κάθετη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Παρουσιάστηκε σήμερα το “Μνημείο Φωτός” στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Μνημείο Φωτός: Παρουσιάζεται επίσημα την Τετάρτη 30 Μαρτίου

Δημοφιλέστερα

To Top