ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Xαρίτσης: Έρχεται η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

Στο τρίπτυχο ενεργειακής αναβάθμισης Σπιτιών-Δημόσιων Κτηρίων ακόμα και εγκαταστάσεων Επιχειρήσεων αναφέρθηκε σήμερα ο Αλέξης Χαρίτσης.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης μίλησε στο πρακτορείο 104,9 για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ'οίκον" που ξεκινά απο την επόμενη εβδομάδα, για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων- όπως νοσοκομεία και σχολικά κτήρια μέσω του νέου Ταμείου Υποδομών- καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις του υπουργείου Οικονομίας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση δράσεων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια.

«Προχωράμε και σε ένα πρόγραμμα μέσω του νέου Ταμείου Υποδομών, το οποίο υλοποιήσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην υλοποίηση αντίστοιχων παρεμβάσεων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και εξήγησε:
«Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας κτιρίων όπως είναι τα σχολεία και τα νοσοκομεία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αφορά στο ενεργειακό κόστος. Με παρεμβάσεις σε αυτό το πεδίο θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος στα δημόσια κτίρια».

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μια τρίτη πτυχή του ενεργειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, που έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση, είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη βιομηχανία, στην παραγωγή.

Αυτό θα γίνει «με ειδικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ που θα υλοποιήσουμε από το υπουργείο Οικονομίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα που θα δώσουμε στους επιχειρηματίες να χρηματοδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους», είπε ο κ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία «θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΜΕΝΩΝ

Ερωτηθείς εάν θα υπογραφούν με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς, όπως στην περίπτωση του λιμανιού της Κω, οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στις καμένες περιοχές της χώρας, ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε, δε, ότι «κι εμείς από τη μεριά μας, ως υπουργείο Οικονομίας, θα συμβάλλουμε με τη δέσμευση, κατά προτεραιότητα, όλων των απαραίτητων πόρων που είναι αναγκαίοι για την αποκατάσταση των ζημιών και τη δημιουργία εκείνων των υποδομών που είναι κρίσιμες, όπως είναι οι αντιπλημμυρικές εγκαταστάσεις, τα έργα υποδομής τα αντιδιαβρωτικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών».

ΑΥΞΗΣΑΜΕ ΦΕΤΟΣ ΚΑΤΑ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Αυτό, όπως εξήγησε, «δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δέσμευση συγκεκριμένων πόρων, γι΄ αυτό και η πρωτοβουλία που πήραμε από φέτος, το 2017, για την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο ένα δισ. ευρώ για πρώτη φορά μέσα στα χρόνια της κρίσης, μάς δίνει αυτή τη χρηματοδοτική δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών».

Xαρίτσης: Έρχεται η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

Δημοφιλέστερα

To Top