MESSINIA PLUS

Την Πολιούχο της Παναγία Τριχερούσα θα γιορτάσει η Φοινικούντα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη θα εορτάσει και φέτος η Φοινικούντα την Πολιούχο της Παναγία Τριχερούσα, κατά τό ερχόμενο διήμερο 5 και 6 Ιουλίου 2019.

Την Παρασκευή και ώρα 7,30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου και φυλάσσεται η Χαριτόβρυτος Εικόνα, θα τελεσθεί Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.

Το Σάββατο και ώρα 7 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας και περί ώρα 10,30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.

Στον εορτασμό θα συμμετάσχουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Θα παραστούν Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ

Η Παναγία Τριχερούσα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας. Προέρχεται από τη μονη του Αγίου Σάββα των Ιεροσολύμων. Στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας βρίσκεται ένα τρίτο χέρι, δηλαδή το κομμένο στη Δαμασκό χέρι του Ιωάννη Δαμασκηνού, ο οποίος συκοφαντήθηκε από τον Λέοντα Γ΄ στον χαλίφη της Δαμασκού, λόγω της εικονοφιλίας του. Επειδή όμως, σύμφωνα με την παράδοση, το κομμένο χέρι αποκαταστάθηκε με θαυματουργό τρόπο από την Παναγία, έκτοτε εικονίζεται ως αφιέρωμα.
Το 1217 περιήλθε στη κατοχή του Σέρβου Αρχιεπισκόπου Σάββα. Η εικόνα έμεινε στη Σερβία για αρκετά χρόνια μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα, οπότε μεταφέρθηκε στο Άγιον Όρος για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Από τότε η εικόνα βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου.

Την Πολιούχο της Παναγία Τριχερούσα θα γιορτάσει η Φοινικούντα

Δημοφιλέστερα

To Top