Συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας στην 4η διακρατική συνάντηση εταίρων του σχεδίου Erasmus Mavie, στην Ιταλία
Στην 4η διακρατική συνάντηση του σχεδίου Erasmus KA220 παρευρέθηκαν στο Roccapiemonte της Ιταλίας μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας προσκεκλημένοι του Lyceo Statale Bonaventura Resigno. Από τις 22 έως και τις 29 Μαΐου οι μαθητές Παναγιωτοπούλου Ζωή, Πανόπουλος Νικόλαος, Πετροπούλου Σταυρούλα-Ευαγγελία, Φαββατά Παναγιώτα και Χατζηβασιλείου Δανάη καθώς και οι εκπαιδευτικοί Παραρά Μαρία και Σκλήκα Ουρανία εργάστηκαν με τους εταίρους των άλλων χωρών πάνω στους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (ειδικότερα στον στόχο 11 της βιώσιμης πόλης) και προβληματίστηκαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι συμμετέχοντες σε διάλεξη της καθηγήτριας G. Battipaglia του πανεπιστημίου της Νάπολης με ειδίκευση στη οικοφυσιολογία και τη δεντρο-οικολογία, αντιλήφθηκαν πώς τα δέντρα λειτουργούν ως φυσικά αρχεία του παρελθόντος και αποτυπώνουν στον κορμό τους την κλιματική αλλαγή.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν την ιατρική σχολή του Salerno, να ενημερωθούν για την εξέλιξη της ιατρικής στην πόλη αυτή καθώς και για τη σημασία των ιαματικών φυτών από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι μαθητές παρουσίαζαν στο σχολείο τις εργασίες που είχαν προετοιμάσει πάνω σε δύο φαρμακευτικά φυτά του τόπου τους. Οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν στα Γαλλικά δύο φυτά που απαντώνται σε αφθονία στην ελληνική ύπαιθρο: τη μολόχα (malva sylvestris) και την τσουκνίδα (urtica dioica).
Οι μαθητές ακόμη, με την καθοδήγηση του κυρίου Dominique Lefevre προέδρου της ΜΚΟ Terralbastra αξιοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη και φαντάστηκαν πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν προβλήματα που θα δημιουργηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής στην πόλη του μέλλοντος. Αυτή η παιδαγωγική δραστηριότητα κατέδειξε την ευρηματικότητα των νέων και την αξία της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
Μια άλλη δραστηριότητα έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν την υδροπονική καλλιέργεια του σχολείου και τον τρόπο που μεγαλώνουν τα microgreens με τη χρήση ζεόλιθου και τεχνητού φωτός.
Η μετακίνηση αυτή συμπεριέλαβε επίσης επισκέψεις σε μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας όπως: Η Πομπηία, η αρχαία Ποσειδώνια το βασιλικό ανάκτορο της Νάπολης ,η Ματέρα, το Αλμπερομπέλλο, ναούς και μουσεία.
Τέλος οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο Οκτώβριο στην Άγκυρα της Τουρκίας.
