ΚΟΙΝΩΝΙΑ

3.330 μερίδες μηνιαίως από το Δημοτικό Συσσίτιο Καλαμάτας-302 συμπολίτες μας εξυπηρέτησε το 2024 το Δημοτικό Παντοπωλείο

Το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελούν οι υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας αποτυπώνεται στα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα μέσα από τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας για το 2024. Ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Οι αριθμοί αποτυπώνουν και τις ανάγκες που υπάρχουν στην κοινωνία της Καλαμάτας, για φροντίδα, περίθαλψη, στήριξη των δημοτών, που καλύπτονται από τις κοινωνικές δομές που έχουν δημιουργηθεί.

Ο απολογισμός της Διεύθυνσης Πρόνοιας για το 2024, μέσα από την εισήγηση του αντιδημάρχου Σαράντου Μαρινάκη:

Η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου μας, είναι η αρμόδια υπηρεσία για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής στην περιοχή του Δήμου μας. Επίσης έχει την ευθύνη λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου.

Για την υλοποίηση του έργου της έχει αναπτύξει δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και στην κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της τρίτης ηλικίας, συμμετέχει σε προγράμματα και δράσεις για την ένταξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. Ρομά ) στην τοπική κοινωνία καθώς και σε δράσεις που αφορούν την κοινωνική φροντίδα της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία, των άστεγων και των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιεί τα προγράμματα/δράσεις που ακολουθούν και οι ωφελούμενοι (ανά πρόγραμμα/δράση) για το 2024 καταγράφονται διακριτά :

 Εξυπηρέτησε 302 ωφελούμενους το 2024 το Δημοτικό Παντοπωλείο-3.330 μερίδες μηνιαίως από το Δημοτικό Συσσίτιο

1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ: Για τη διανομή τροφίμων μακράς διαρκείας, ρουχισμού κλπ (το 2024 εξυπηρέτησε σε σταθερή βάση 302 ωφελούμενους).
2. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ: Για την καθημερινή παροχή γευμάτων σε πολίτες και μετανάστες (3.330 μερίδες μηνιαίως για το 2024).
3. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: Για την παροχή δωρεάν φαρμάκων σε οικονομικά αδύναμους πολίτες (1.100 ωφελούμενοι το 2024).
4. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: Για την παροχή δωρεάν ιατρικής διάγνωσης και παρακολούθησης σε οικονομικά αδύναμους πολίτες (300 ωφελούμενοι το 2024).
5. ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για τη δημιουργική απασχόληση ατόμων που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες. Η δομή έχει δυναμικότητα 50 ωφελούμενων και λειτουργεί με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

 

Σχεδόν 300 παιδιά στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας-Ετοιμάζεται νέο βρεφικό τμήμα στον Β' Παιδικό

Δημοτικοί Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Λειτουργούν επτά (7) σταθμοί που φροντίζουν για τη σωστή ψυχοσωματική υγεία και την ψυχοκινητική εξέλιξη των
παιδιών.
Την περίοδο 2024-2025 έγιναν τα εξής:
α) Προγραμματίστηκε η λειτουργία ενός νέου βρεφικού τμήματος στον Β’ παιδικό(θα λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά 2025-2026)
β) Εκδόθηκαν οι πυρασφάλειες για όλους τους σταθμούς.
γ) Κατασκευάστηκαν σκέπαστρα στον αύλειο χώρο του Γ’ Σταθμού.
δ) 78 βρέφη και 216 νήπια συμμετείχαν την περίοδο 2024-2025.

2.156 άποροι έλαβαν κρέας Χριστούγεννα και Πάσχα του 2024

Διανομή κρέατος, μέσω της διατακτικών προμήθειας, σε άπορους κατοίκους αναγκαίων ειδών για τη διατροφή τους, τις εορταστικές περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων (συνολικά το 2024 εξυπηρετήθηκαν 2.156 άτομα με 2.625,5 κιλά κρέατος).

Λέσχες Φιλίας: για τα άτομα της τρίτης ηλικίας με σκοπό την ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών μεταξύ τους, τη βελτίωση της σωματικής, της κοινωνικής και της ψυχικής τους υγείας, μέσα από προγράμματα και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Στόχος των δύο λεσχών που λειτουργούν στο Δήμο μας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ωφελούμενους να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο
τους.

500 συμπολίτες μας  στο Δήμο Καλαμάτας εξυπηρετούνται από το "Βοήθεια στο Σπίτι"

Βοήθεια στο Σπίτι: το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα με προτεραιότητα στα άτομα που ζουν μόνα τους. Οι ωφελούμενοι, που ξεπερνούν τους 500, διαμένουν όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά εξυπηρετούνται και κάτοικοι της περιοχής του Ταϋγέτου και των τέως Δήμων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.

Μεταφορά ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης ατόμων με κινητική δυσκολία (κατά προτεραιότητα) και ηλικιωμένων, με το αυτοκίνητο που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από το σωματείο ΑΧΕΠΑ. Εξυπηρετούνται 25 πολίτες.

337 παιδιά και 33 ηλικιωμένοι το 2024 στην Κατασκήνωση Αγίας Μαρίνας

Λειτουργία παιδικής εξοχής-κατασκήνωσης Αγία Μαρίνα Μεσσηνίας: ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας από τους 29 Δήμους της χώρας, που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο την οργάνωση και τη λειτουργία κατασκηνώσεων του κρατικού προγράμματος. Η παιδική εξοχή-κατασκήνωση Αγία Μαρίνα Μεσσηνίας στον Ταΰγετο, το 2024 λειτούργησε τους θερινούς μήνες σε 4 κατασκηνωτικές περιόδους και φιλοξένησε 337 παιδιά ηλικίας 6-16 ετών και 33 ηλικιωμένους.

1.049 πολίτες προσήλθαν για πρώτη φορά το 2024 στο Κέντρο Κοινότητας-10.448 οι ωφελούμενοι τα τελευταία 7 χρόνια

Συνέχιση Λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας στο Δήμο Καλαμάτας με περιοχή ευθύνης την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας: Το διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας που έχει συσταθεί στο Δήμο Καλαμάτας καθώς και η Κινητή Μονάδα και το Παράρτημα Ρομά, παρέχει δια ζώσης ενημέρωση, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, διαμεσολάβηση κλπ. σε ωφελούμενους. Από το Φεβρουάριο του 2018 έως και το Δεκέμβριο του 2024 έχει εξυπηρετήσει 10.448 ωφελούμενους εκ των οποίων οι 1.049 προσήλθαν για πρώτη φορά στο Κέντρο το 2024.

Το Κέντρο στελεχώνεται με 11 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Διαμεσολαβητή Ρομά, Οικονομολόγο, Παιδαγωγοί). Χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Πελοποννήσου 2021- 2027.

124 γυναίκες θύματα βίας βρήκαν στήριξη το 2024 στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Σαράντου Μαρινάκη, σχεδόν 1.000 γυναίκες θύματα βίας έχουν βρει στήριξη στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δήμου Καλαμάτας, εκ των οποίων οι 124 μέσα στο 2024. Πλέον το Κέντρο έχει ενισχυθεί σε προσωπικό με την πρόσφατη πρόσληψη δικηγόρου και ΠΕ διοικητικού προσωπικού.

Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας: Το συμβουλευτικό κέντρο λειτουργεί από το 2013 με ψυχολόγο, Κοινωνιολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό, καλύπτοντας την ανάγκη παροχής υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας, υλοποιώντας παράλληλα δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινωνία. Από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου έως και τον Δεκέμβριο του 2024, οι ωφελούμενες είναι 994 εκ των οποίων οι 126 πήγανε το 2024 σε αυτό για την παροχή βοήθειας και στήριξης. Χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Πελοποννήσου 2021-2027.

Μέσα στον Ιούλιο του 2025 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Κ.Η.Φ.Η.

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) στην πόλη της Καλαμάτας: στο Κέντρο θα παρέχονται υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ.) των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Το
Κ.Η.Φ.Η. θα έχει δυναμικότητα εξυπηρέτησης πενήντα (50) ατόμων σε δύο βάρδιες και θα στελεχώνεται με δέκα (10) άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Το 2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Πελοποννήσου 2021-2027.

To Top