ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

14-23 Ιουλίου το 23ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού, Ζουζού Νικολούδη, που το στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του,είναι αφιερωμένο το 23ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Τούτο συμβαίνει με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Ανοιχτό και φιλόξενο, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.
Φέτος το κοινό θα έχει τη χαρά να απολαύσει οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ένα σεμινάριο, τρία εργαστήρια, δύο masterclass και έξι ανοικτές παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις.


Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσιάσθηκε χθες, Τετάρτη 23 Μαΐου 2017, σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Αθήνα.


Εκ μέρους της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, που απουσίαζε στο εξωτερικό, παρευρέθη η Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία τόνισε την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη χώρα και ότι η Υπουργός δίνει ιδιαίτερο βάρος στο σύγχρονο πολιτισμό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, που επίσης παρέστη στη συνέντευξη, δήλωσε τα εξής:

«Το Φεστιβάλ έχει καταφέρει στα 23 χρόνια λειτουργίας του να καθιερωθεί και να κατοχυρώσει ένα ρόλο, που υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός και στόχος μας είναι να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Θα ήθελα να επισημάνω πως,

“για να μπορέσει το Φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια να παίξει το ρόλο που του αρμόζει και να κατοχυρώσει την παρουσία του και στο διεθνές στερέωμα του χορού, πρέπει από κοινού να συζητήσουμε έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό”.

Αμέσως μετά το τέλος του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε το Δήμο Καλαμάτας και το Υπουργείο Πολιτισμού, για να προγραμματίσουμε τη χρηματοδότησή του σε βάθος τουλάχιστον τριετίας.
Πέρα από το Φεστιβάλ, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ευρύτερα, σε σχέση με τον πολιτισμό, είναι πολύ μεγάλες. Το προηγούμενο διάστημα, έχουμε προσπαθήσει αυτές τις πρωτοβουλίες να τις αναδείξουμε, γι’ αυτό και πρόσφατα δεσμεύσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσό, για έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.

1.000.000 απο το ΕΣΠΑ για το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας

Χθες μόλις, υπογράψαμε την ένταξη και τυπικά του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ.
Ο πολιτισμός είναι από τις βασικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και έτσι θα συνεχίσουμε».


Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, διότι «με τις παρεμβάσεις του, έχουμε έγκαιρη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ κάθε χρόνο. Το 40% το διαθέτει η Κυβέρνηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 60% το καταβάλει ο Δήμος». Επίσης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της κυρίας Βλαζάκη, για την υποστήριξή του προς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας εγγυάται κάθε χρόνο την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, καταβάλλοντας το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των Υπηρεσιών του για την υποστήριξη του Φεστιβάλ. Αυτό θα γίνεται και στο μέλλον. Επί των ημερών μου, έχουν γίνει τα μισά Φεστιβάλ από τα 23 και έχω αγωνιστεί ώστε το Φεστιβάλ να πραγματοποιείται κάθε χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα».
Ανέφερε, ακόμη, πως

«η Δημοτική Σχολή Χορού πρόκειται σύντομα να μπει μέσα στο Μέγαρο Χορού, που της ανήκει ως χώρος».

Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος είπε ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Κατερίνα Κασιούμη, και ως Διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού και ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Εξαιρετικοί χορογράφοι που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζει καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους και ομάδες, με ξεχωριστά έργα σύγχρονου χορού, που αποκαλύπτουν τη ζωντάνια και την αστείρευτη ενέργεια της διεθνούς και της ελληνικής χορευτικής σκηνής, όπως και τους ποικίλους προβληματισμούς της.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι ομάδες και οι χορογράφοι Moving Into Dance Mophatong από τη Νότια Αφρική με χορογράφο την Τζέσσικα Νιούπεν, και οι ομάδες των Χελένα Φρανσίν και Όρι Φλόμιν από τη Σουηδία, της Ισπανο-ολλανδής Μαρίνας Μασκαρέλ, του Άντι Μπούτρους, Άραβα του Ισραήλ και του Ιταλού Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζονται όλα τα έργα των ξένων χορογράφων.

Το πρόγραμμα


Φέτος, το Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αλληλοσυμπληρώνονται και τα οποία αναδεικνύονται σε όλο το πρόγραμμα: στην ανάγκη για αλλαγές και μετατροπές κοινωνικών συνθηκών και νοοτροπιών, άλλοτε μέσω δυναμικών συγκρούσεων και άλλοτε μέσω ειρηνικών αναζητήσεων, καθώς και στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στη σύγχρονη χορευτική γραφή και την παράδοση.


Σε αυτό το πλαίσιο, ομάδες όπως οι Moving Into Dance Mophatong με την παράσταση Ρωμαίος & Ιουλιέττα / ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, η ομάδα The Vertigo Dance Company με την παράσταση Yama, η χορογράφος Marina Mascarell με την παράσταση Three Times Rebel, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo με την παράσταση απόγειος, η ομάδα Κινητήρας με την παράσταση Ανύποπτος Χρόνος παρουσιάζουν με ενάργεια τους προβληματισμούς τους. Παράλληλα, ομάδες όπως το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λορραίνης, που παρουσιάζει δημιουργίες χορογράφων που σημάδεψαν τον σύγχρονο χορό όπως η Τρίσα Μπράουν, ο Μερς Κάννιγχαμ, η Ματίλντ Μοννιέ, και ακόμα το CCN2-Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με τον Ρασίντ Ουραμντάν, η Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ με την Ίριδα Καραγιάν, και οι χορογράφοι Άντι Μπούτρους, Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι, Γιάννης Μανταφούνης και Ίφε Μακατάμνυ με το διαδραστικό έργο One One One, διερευνούν τα όρια του σώματος, της κίνησης, των αισθήσεων.
Από αυτή τη σκοπιά, το 23ο Φεστιβάλ, πολύπλευρο και πολύμορφο, σε μια εποχή κατά την οποία το σώμα γίνεται το κατεξοχήν πεδίο διαπραγμάτευσης εννοιών και ταυτοτήτων, συμμετέχει στον σύγχρονο προβληματισμό και προσφέρει υψηλού επιπέδου αισθητική απόλαυση, ψυχαγωγία, αλλά και γνώση.

Τα Σεμινάρια


Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού επενδύει ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, επιλέγοντας να οργανώσει τόσο ένα πολυήμερο σεμινάριο, όσο και εργαστήρια ή masterclass μικρότερης έως και μονοήμερης διάρκειας, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες ή σπουδαστές του χορού, ακόμα και φιλότεχνους –κατά περίπτωση– να παρακολουθήσουν κάποιο από αυτά.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις


Ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές προβολές, πάντα σε σχέση με το χορό και παρουσιάσεις της δουλειάς των σεμιναρίων με ελεύθερη είσοδο για όλους, αλλά και ένα ρεσιτάλ πιάνου– εμπλουτίζουν το καθαρά χορευτικό πρόγραμμα και οδηγούν τα βήματα του κοινού από το Προαύλιο του Μεγάρου Χορού έως και το Αμφιθέατρο του Κάστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.


Τη φετινή χρονιά οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Παραλία, στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και, φυσικά, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, όπως και στο Στούντιό του. Παράλληλα, το Ζουμπούλειο Μέγαρο –όπου βρίσκονται και τα γραφεία του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και του Φεστιβάλ–, μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και το Αμφιθέατρο του Κάστρου θα υποδεχθούν μέρος του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Τιμές εισιτηρίων

– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα: 15 € & 12 € (φοιτητικό/ μειωμένο)*
– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο: 12 € (γενική είσοδος)
– Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο: 12 € (γενική είσοδος)
– Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φεστιβάλ: 10 €
– Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση Ανύποπτος Χρόνος, της Αντιγόνης Γύρα, με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ, στην Κεντρική Πλατεία, ελεύθερη.

* H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Προπώληση:
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων: Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017
• Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά
• Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής
T: 27210 28193 & 27210 96753 F : 27210 89416
• ·Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.kalamatadancefestival.gr

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

14 & 15.7 | 22:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Rose-variation της Mathilde Monnier
Opal Loop/Cloud Installation #72503 της Trisha Brown
Sounddance του Merce Cunningham
ΕΘΝΙΚΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΛΟΡΡΑΙΝΗΣ

15.7 | 20:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Tordre του Rachid Ouramdane
CCN2-ΕΘΝΙΚΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ
Mε την υποστήριξη του Teatroskop στο πλαίσιο του FranceDanse Orient-Express (το πρόγραμμα Teatroskop είναι μια πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας).

16.7 | 20:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Ανύποπτος χρόνος της Αντιγόνης Γύρα
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
16.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Martha & Niki της Tora Mkandawire Mårtens
Διανομή CineDoc

17.7 | 20:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Αλάσκα της Ίριδας Καραγιάν
ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ
Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
17.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Working Dancers
της Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και της Julia Martinez Heimann
Ακολουθεί συζήτηση με τη Σοφία Μαυραγάνη και την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα

18.7 | 22:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Yama της Noa Wertheim
VERTIGO DANCE COMPANY
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα

19.7 | 20:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
απόγειος της Πωλίνας Κρεμαστά
ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ CREO

19 & 23.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Mr. Gaga του Tomer Heymann
Διανομή CineDoc – Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα
20.7 | 21:00 | ΚΑΣΤΡΟ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Παρουσίαση απογευματινού σεμιναρίου της Barbara Kane

20.7 | 22:00 | ΚΑΣΤΡΟ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά
Μασκαρεμένες μάχες
σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

21.7 |12:00 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, στην Καλαμάτα
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ξενάγηση-Παρουσίαση πρωινού σεμιναρίου της Barbara Kane

21 & 22.7 | 20:00 | ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Meeting You της Helena Franzén και του Ori Flomin

21.7 | 22:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Romeo & Juliet / REBELLION & JOHANNESBURG της Jessica Nupen
MOVING INTO DANCE MOPHATONG

22.7 (22:00) & 23.7 (20:30) | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Three Times Rebel της Marina Mascarell
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα

23.7 |11:00 | ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
One One One του Γιάννη Μανταφούνη και της Aoife McAtamney

23.7 | 19:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
It’s Always Here του Adi Boutrous
SCARABEO, Angles and the Void του Andrea Costanzo Martini
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα

Σεμινάρια – Εργαστήρια – Masterclass

Οι Επαναστατικοί Χοροί της Ισιδώρας Ντάνκαν
Σεμινάριο χορού της Barbara Kaneμε τη Françoise Rageau και τη Σάντρα Βούλγαρη
14.7
10:00-12:00 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, στην Καλαμάτα
19:30-21:00 | ΚΑΣΤΡΟ
15-18.7
10:00-12:00 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, στην Καλαμάτα
17:00-19:00 | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
19.7
9:30-11:30 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, στην Καλαμάτα
19:30-21:30 | ΚΑΣΤΡΟ

Working Bodies
Εργαστήρι χορού με τη Σοφία Μαυραγάνη
και την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα
15-17.7 | 12:00-15:00 |ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

Gaga
Εργαστήρι χορού με τον Andrea Costanzo Martini
19.7
12:00-13:30 | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
20-22.7
10:00-11:30 | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

απόγειος
Masterclass χορού με την Πωλίνα Κρεμαστά
20.7
12:30-15:30 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

Αφρικανικός σύγχρονος χορός / Afrofusion
Εργαστήρι χορού των Μoving Into Dance Mophatong
με τον Sunnyboy Motau και τον Oscar Buthelezi
22.7
12:00-14:00 | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

Do You Speak Dance?
Masterclass λεκτικής επικοινωνίας της χορογραφικής έρευνας και δημιουργίας
με τον Χρήστο Πολυμενάκο
22.7 (16:00-19:00) & 23.7 (13:00-18:00) | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

14-23 Ιουλίου το 23ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
To Top