Υγεία

Ποιάς ορεινής περιοχής οι κάτοικοι έχουν DNA που σώζει απο καρδιαγγειακές παθήσεις

ΣΩΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ DNA ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Μπορεί οι κάτοικοι της Ικαρίας να θεωρούνται απο τους μακροβιώτερους στον κόσμο, ωστόσο οι κάτοικοι του Μυλοποτάμου στη Βόρεια Κρήτη σύμφωνα με τελευταία επιστημονική έρευνα, που έκανε βρετανικό Ινστιτούτο, έχουν γονίδια που τους προστατεύουν απο τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πρόκειται για μια γενετική παραλλαγή, που προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Wellcome Trust Sanger Institute, στους κατοίκους της ορεινής αυτής περιοχής, οι οποίοι είναι γνωστό ότι ζουν πολλά χρόνια με καλή υγεία, παρά το γεγονός ότι η διατροφή τους είναι πλούσια σε ζωικά λίπη.

Ο συγκεκριμένος πληθυσμός αποτελούσε πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί η διατροφή τους, που είναι πλούσια σε ζωικά λίπη συνδέεται άμεσα με προβλήματα υγείας. Οι κάτοικοι της περιοχής, ωστόσο, όχι μόνο δεν εμφανίζουν τέτοια προβλήματα αλλά έχουν μακροζωία και είναι υγιείς.

Σε μια προσπάθεια να λύσουν τον “γρίφο”, οι επιστήμονες έκαναν ένα γενετικό πορτρέτο του πληθυσμού, εξετάζοντας το γονιδίωμα 250 κατοίκων.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια γενετική παραλλαγή, η οποία δεν ήταν γνωστό ότι είχε καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Η εν λόγω παραλλαγή rs145556679 συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL). Αυτοί οι παράγοντες είναι που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η παραλλαγή αυτή μάλιστα ενδέχεται να υπάρχει μόνο στους κατοίκους του Μυλοποτάμου, καθώς ανάλογες έρευνες που έγιναν σε άλλους Ευρωπαίους, αποκάλυψαν μόνο ένα αντίγραφό της σε άτομο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Μια άλλη παραλλαγή του ίδιου γονιδίου, η οποία σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, έχει βρεθεί στους Άμις των ΗΠΑ.

Ποιάς ορεινής περιοχής οι κάτοικοι έχουν DNA που σώζει απο καρδιαγγειακές παθήσεις
To Top