ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας (1834 – 1978)» του Παναγή Κουμάντου.

Ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο πρώην Δήμαρχος Παναγής Κουμάντος, με τίτλο: «Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας (1834 – 1978)».
Η παρουσίαση έγινε σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσία των πρώην Δημάρχων Κουτσούλη, Μαλαπάνη, Κουμάντου φυσικά, του Μένη Παπαδόπουλου της Ανδρούσας και του Στάθη Αναστασόπουλου της Μεσσήνης και πολλών προσωπικών -κυρίως- φίλων του κ. Παναγή Κουμάντου, ο οποίος σεμνός, σοβαρός και ταπεινός άκουγε σε όλη την εκδήλωση μόνο κ α λ ά λόγια για την πνευματική εργασία που κατέβαλε για να συγγράψει τις 550 σελίδες του νέου του βιβλίου.
Ομιλητές ήταν μετά τους χαιρετισμούς, ο Χρίστος Μαλαπάνης, πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Αθανάσιος Χρήστου, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο λόγος για 17 τον αριθμό Δημάρχους, που έβαλαν – άλλος λίγο, άλλος πολύ -, κι ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την διάρκεια της Δημαρχοντίας τους, την δική τους σφραγίδα στην όμορφη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ήτοι Μπενάκης Π., Κυριακός Ι., Κυριακός Θ., Μαυρομιχάλης Π (3 φορές), Μπενάκης Εμ., Βουτσης Δ., Καπετανάκης Π., Κουτσομητόπουλος Γ., Μπενάκης Π., Μαυρομιχάλης Ηλ. Κροντήρης, Δικαιάκος, Σάββας, Κουμάντος Χρ, Καίσαρης Π., Κουτουμάνος και Βέκος Εμ.

Λίγα λόγια για τον κ.Παναγή Κουμάντο
Ο Παναγής Χρήστου Κουμάντος γεννήθηκε στη Καλαμάτα το 1935. Το μικρό του όνομα, Παναγής, το οφείλει στον ανάδοχό του Ντίνο Τσαλδάρη, πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος, σε ανάμνηση του Παναγή Τσαλδάρη, με τον οποίο ο πατέρας του Παναγή Κουμάντου, Χρήστος, Δήμαρχος Καλαμάτας, διατηρούσε στενή φιλική σχέση.
Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας χωρίς να συνεχίσει τις σπουδές του. Ομιλεί και γράφει άνετα την Αγγλική γλώσσα και έχει ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο γερμανικών σπουδών στο «Γκαίτε» Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστήμιο Γουίνιπεγκ του Καναδά το έτος 1960.
Οι δημότες της Καλαμάτας σε αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του στην κοινωνία τον εξέλεξαν Δήμαρχο Καλαμάτας τις περιόδους 1991-1994 και 1999-2002.
Η μελέτη και ενασχόλησή του με την Ιστορία έδωσε τα δύο πρώτα ιστορικά του δοκίμια: «Η συνδικαλιστική οργάνωση ‘Aλληλεγγύη’» και «Το Μακεδονικό Ζήτημα» καθώς και τα βιβλία:
«Βόρειος Ήπειρος. Στο μονόδρομο της Αυτονομίας», «Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα Καλαμάτας [1900 -1960]», «Η Δημοκρατία του Πόντου». «Βιογραφικές δημοτικές αναμνήσεις». «Διάλογοι με τον Αχμέτ». «Στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ». «Σπουδή του βίου και της πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου».
Ο Παναγής Κουμάντος είναι μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων.
Έχει βραβευθεί για τη συνολική του προσφορά με τις παρακάτω διακρίσεις:
Από το Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας, ως εθελοντής αιμοδότης και δωρητής οργάνων σώματος (ο πρώτος ίσως σε όλη τη χώρα).
Από την Εταιρία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, για τη συντήρηση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Όμιλο Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, για τις προσπάθειες του με σκοπό τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
Από τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών με τα βραβεία: «Πολυδούρη 2002» και «Παναθήναια 2004».
Από το Βασιλικό Κολέγιο Κόλτσεστερ Λονδίνου, για τις προσπάθειές του στον τομέα ενίσχυσης της Ελληνικής γλώσσας.
Από τον Δήμο Γρανάδας, για την προσπάθεια του να αναγνωριστεί η Ελληνική γλώσσα ως κύρια γλώσσα των Μεσογειακών λαών.
Από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τον Έπαινο «δια την φιλόπονον και φιλόμουσον διατριβήν αυτού περί των Μεσσηνίων Ιστορίαν».

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας (1834 – 1978)» του Παναγή Κουμάντου.
To Top