ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας για την ποινή σοκ σε μαθητές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Απαράδεκτη η ποινή των μαθητών
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ: Να αρθεί ή να μετατραπεί η ποινή

“Απαράδεκτη” χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας την καταδικαστική απόφαση εναντίον τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας για 80 ώρες σε υπηρεσίες του δήμου, μετά από καταγγελία του ίδιου του διευθυντή ότι οι μαθητές πρωτοστάτησαν σε κατάληψη τον περασμένο Σεπτέμβριο

Tο υπουργείο σημειώνει ότι είναι “απαράδεκτη η αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή του Σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου”.
Και σημειώνεται επίσης ότι: “Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές”.

Στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου ανακαλείται η πρωτοβουλία Γαβρόγλου για αλλαγές στο άρθρο 122 του ποινικού Κώδικα, με στόχο να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων νομοθέτησε πέρσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιώνυμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000.

Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Τρίτης τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, μετά από καταγγελία ότι πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του σχολείου τους.
Τους τρεις μαθητές, κατήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, Ντριάρχος Σωκράτης, ως υπεύθυνους παρακώλυσης μαθημάτων.
Ως εκ τούτου, τα παιδιά εμφανίστηκαν την περασμένη Δευτέρα ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων, παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην κατάληψη, όμως τελικά τους επιβλήθηκε η ποινή της κοινωνικής εργασίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 122 παρ. 1Ζ του ποινικού κώδικα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δεδομένα που λαμβάνεται ανάλογη απόφαση για μαθητές

Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς των τριών μαθητών παραπέμφθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, ωστόσο κρίθηκαν αθώοι.
Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε πως, οι καταλήψεις δεν ποινικοποιούνται και εξέφρασε την πεποίθησή της πως η απόφαση αυτή θα ανατραπεί. «Είναι πάρα πολύ βαρύ, να επιβάλλονται ποινές σε μαθητές για μια κατάληψη», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, τόνισε ότι: «Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις σε μαθητές».
Υπενθυμίζουμε ότι ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, που μεταξύ άλλων, ζητά τη διαγραφή του διευθυντή Ντριάρχου Σωκράτη από το Σωματείο:

««Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας. Σε κάθε περίπτωση τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους.

“Ο συγκεκριμένος συνάδελφος χρειάζεται να απομονωθεί από τον Σύλλογο του, το Σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη ΓΣ της ΕΛΜΕΡ την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το Σωματείο μας».

Παρέμβαση και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την τιμωρία στους μαθητές: Να αρθεί ή να μετατραπεί η ποινή

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρενέβη στο ζήτημα της ποινής της κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε βάρος τριών μαθητών.
Η κ. Δημητρίου παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους μαθητές.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των μαθητών.

Παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας για την ποινή σοκ σε μαθητές
To Top