Μεσσηνιακή Κουζίνα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας στο COSTA NAVARINO

ΓΙΑ 5η ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν για μια ακόμα χρονιά τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης, που διοργάνωσε δωρεάν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, από τις 29 ως τις 31 Μαΐου 2017.

Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων.

Οι επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθησαν στα φετινά Σεμινάρια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, για θέματα που αφορούν συνολικά στη λειτουργία ενός χώρου εστίασης


Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν καταξιωμένοι σεφ, όπως ο Άγγελος Καλλιντέρης, Complex Executive Chef της Costa Νavarino, ο Νίκος Φωτιάδης, Executive Chef και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας και η Αδαμαντία Ηλιοπούλου, Chef και Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “ΘάΜα”.
Πολύτιμο συστατικό των συνταγών που εκτέλεσαν οι διακεκριμένοι σεφ στα cooking classes αποτέλεσαν οι πρώτες ύλες, υψηλής ποιότητας, σε συνδυασμό με τις τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας.

Χρησιμοποιήθηκαν μεσσηνιακά προϊόντα, συνθέτοντας ξεχωριστά πιάτα όπως καγιανάς με σύγκλινο, λιαστή ντομάτα και σφέλα, βραστό ταλαγάνι με σπιτική μαρμελάδα σύκο και αποξηραμένα σύκα, θράψαλο γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά, λαγωτό Φιλιατρών, ροβίτσα σαλάτα, μπαμπανάτσα Φιλιατρών, κόκορας Μπαρδουνιώτικος, συκώτι χοιρινό με σπανάκι και πορτοκάλι, καθώς και σαρδελοσαλάτα.


Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επίσης τη θεωρητική ενότητα, όπου αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στην κοστολόγηση μενού από τον Παναγιώτη Κουρέντα, καθηγητή Επισιτισμού στον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde και ιδρυτή της εταιρείας CostEasy και στο σωστό συνδυασμό κρασιών και συνταγών από την Μαρία Νέτσικα, χημικό, οινολόγο, δημοσιογράφο οίνου.
Τέλος, ο Νίκος Φωτιάδης έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την ορθή προετοιμασία του καταλόγου ενός εστιατορίου.

Στο τέλος των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2018 και συγκεκριμένα για τα επόμενα Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας.
Είναι μια διοργάνωση που, χρόνο με τον χρόνο, εξελίσσεται, ώστε να απαντά στις ανάγκες των συμμετεχόντων, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση και προβολή στην μοναδικών χαρακτηριστικών γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής. Στόχος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου είναι να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας διαρκώς τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του γαστρονομικού και κατ’ επέκταση αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας στο COSTA NAVARINO
To Top