ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις απο 11 κινεζικούς κολοσσούς στη χώρα μας

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΡΙΕΤΕΣ ACTION PLAN ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ

Επενδυτικό συμβόλαιο με κινεζικούς κολοσσούς υπεγράφη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Το τριετές σχέδιο δράσης προβλέπει μεγάλες επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, οι κατασκευές και ο τουρισμός.
«Σάρκα και οστά» αρχίζει να αποκτά το ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο για την προώθηση του σχεδίου «One Belt One Road» που έχει καταστρώσει το Πεκίνο προκειμένου να αναβαθμιστεί ο παγκόσμιος ρόλος της ασιατικής υπερδύναμης.
Η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο-κλειδί στη στρατηγική αυτή, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες με 30 χώρες και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.
Οι βάσεις για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο σχέδιο της Κίνας τέθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, όπου υπογράφηκε τριετές action plan 2017-2019, ενώ παράλληλα υπήρξαν συναντήσεις με κινεζικές επιχειρήσεις και φορείς με τους οποίους υπογράφηκαν και οι πρώτες σημαντικές συμφωνίες.
Η πρώτη συμφωνία αφορούσε τη συνεργασία του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group, ύψους 3 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, και η δεύτερη τη FORTHNet με την ΖΤΕ με την υποστήριξη των κινεζικών εταιρειών Shanghai Gongbao Business Consulting και KaiXinRong Group και αφορούσε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι «οι κινεζικοί όμιλοι επιχειρήσεων, αντιλαμβανόμενοι τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική του Πεκίνου και μετά την επιτυχή παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και τη συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, αρχίζουν συστηματικά πλέον να αξιολογούν τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας σήμερα. Στο διάστημα 11/5-16/5, πραγματοποιήσαμε ένα εκτενές πρόγραμμα συναντήσεων με κινεζικές επιχειρήσεις, προκειμένου αφενός να τους παρουσιάσουμε την επενδυτική πρόταση της χώρας σε συνδυασμό με την στρατηγική B&R και αφετέρου να τους επιβεβαιώσουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση να τους στηρίξει στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων στην Ελλάδα αλλά και να τους υποδείξουμε ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα άμεσα βήματά τους ώστε να επιταχυνθεί η επέκτασή τους στην Ελλάδα».
Συνοπτικά, συνάντησαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, τις υποδομές, την ενέργεια, τα ακίνητα, τον τουρισμό, τον θεματικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, τις υπηρεσίες υγείας, τα τρόφιμα, τα μεταλλεύματα και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, συναντήθηκαν με την Κεντρική Αρχή Διαπίστευσης αλλά και επιμελητήρια που έχουν συσταθεί για την προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων που μετέχουν στη στρατηγική B&R.
Συνεργασία
Ηδη η ελληνική πλευρά εξασφάλισε «υποσχετική» συνεργασίας με 11 μεγάλες κινεζικές εταιρείες, τρεις χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ένα εμπορικό επιμελητήριο και τον κρατικό οργανισμό προτυποποίησης, ενώ σύντομα θα υπάρξουν ραντεβού με εκπροσώπους των εταιρειών αυτών στη χώρα μας. Πιο αναλυτικά, έγιναν συναντήσεις με τις ακόλουθες εταιρείες ανά τομέα:
• Κατασκευές-Υποδομές: China Railway Construction Engineering Group (CRCEG), China State Construction Engineering.
• Τουρισμός-Ακίνητα: Dalian Wanda, Country Garden Holdings, Beijing Urban Construction Group, ΗΝΑ, ZHONG FU TIAN DI GROUP, Riverside Group, Beijing Huaronghui Real Estate Development CO. LTD.
• Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί: ICBC, China Development Bank, Everbright Financial Investment Holding.
• Μεταλλικά ορυκτά: China Aluminum International Engineering.
• Τρόφιμα-Αγροτικά προϊόντα: New Hope Group.
• Προτυποποίηση: SAC.
• Επιμελητήρια: Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC).
Οι τομείς βασικής προτεραιότητας του Action Plan είναι αυτοί των Μεταφορών, της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών, ενώ υπάρχουν περιθώρια να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς όπως είναι π.χ. το εμπόριο αγροτικών ειδών, η βιομηχανία κ.ά.

Εντονο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων (αλλά και αρκετών άλλων επενδυτών) για τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας, η οποία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμη και το 10% του ελληνικού ΑΕΠ.
Επιβεβαιώθηκε παράλληλα το ζωηρό ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις σε ενεργειακά έργα υποδομής και κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για παράδειγμα, η εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ αποτελεί, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα, ενώ προσέθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Ο ΑΔΜΗΕ ήδη προωθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, το οποίο συνδέεται με το προαναφερόμενο έργο.
Στον κλάδο Κατασκευών/Υποδομών έγινε εκτενής αναφορά σε μεγάλα δημόσια έργα στις Μεταφορές (π.χ. σιδηροδρομικές υποδομές, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.ά.) και σε ενεργειακά έργα υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου).
Στον τομέα του Τουρισμού/Ακινήτων συζητήθηκαν οι επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα (τουριστικά, εμπορικά, θεματικά πάρκα, αθλητικός τουρισμός), η παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό, η προώθηση τουριστικών πακέτων για Κινέζους τουρίστες μέσα από το δίκτυo γραφείων της. Ακόμη προτάθηκαν επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων, συνδυασμός και προβολή πωλήσεων στην Κίνα με το πρόγραμμα Greece My Residence, μεγάλα ακίνητα χαρτοφυλακίου και τουριστικά-ξενοδοχεία, έργα Logistics, αποκρατικοποίηση αεροδρομίων και μαρινών και επενδύσεις στην υγεία, ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, μονάδες υγείας κ.ο.κ.
Μία από τις εταιρείες με τις οποίες έγιναν επαφές είναι η China Development Bank, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και θέλει να διευρύνει την παρουσία της κυρίως με τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας (MoU) με την Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούλιο του 2016, που προβλέπει την προώθηση των διμερών σχέσεων και της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας.

Στον τομέα των μεταλλικών ορυκτών, υπάρχει η προοπτική επενδύσεων που αφορούν στην αναβάθμιση και επέκταση μονάδων παραγωγής αλουμινίου, ενώ αναφορικά με τον κλάδο τροφίμων (και δη των αγροτικών προϊόντων) έγινε συζήτηση για επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων, στην πρωτογενή παραγωγή-μεταποίηση και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης-διακίνησης τροφίμων, καθώς και για συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εισαγωγές στην Κίνα.
Τέλος, για την πιστοποίηση εξαγώγιμων προϊόντων θα υπάρξει συνεργασία της κινεζικής SAC με τον ΕΛΟΤ, ενώ θα αναληφθούν δράσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων-επισκέψεων των μελών του κινεζικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Ελλάδα και την προώθηση συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ

Επενδύσεις απο 11 κινεζικούς κολοσσούς στη χώρα μας
To Top