Green life

Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 στον Δήμο Καλαμάτας για το νέο Δημαρχείο

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ο Δήμος Καλαμάτας βραβεύθηκε από τον οργανισμό Ecocity για το έργο «Βιοκλιματική ανακατασκευή παλαιού νοσοκομείου», που, ως γνωστόν, μετασκευάσθηκε στο νέο Δημαρχείο της πόλης


To βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ έτους 2017 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά σε Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Επένδυσης (ανακύκλωση, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.) απονεμήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2017,στη Ραφήνα.
Εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, το βραβείο παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Ο Δήμος Καλαμάτας, πάντα ευαισθητοποιημένος στα θέματα περιβάλλοντος, δε θα μπορούσε να αφήσει τη «χρυσή» ευκαιρία της χρήσης των προσφερόμενων εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την ψύξη – θέρμανση του κτηρίου του Νέου Δημαρχείου.
Το νέο μας Δημαρχείο, πρώην Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, μετά την ίδρυση και λειτουργία του νέου σύγχρονου Νομαρχιακού Νοσοκομείου σε άλλο χώρο, είναι προσωπικό επίτευγμα του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, που σε δύσκολους καιρούς πίστεψε αυτό που βλέπουμε σήμερα.
Πρώτα έγινε ένα σύγχρονο κτήριο των δημοτικών υπηρεσιών, στολίδι για την πόλη και χώρος πολιτισμένης εξυπηρέτησης των δημοτών.
Οι ανάγκες των κλιματιστικών εγκαταστάσεων του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας σε θέρμανση – ψύξη υπολογίστηκε πως θα καλύπτονται από υδρόψυκτα συγκροτήματα VRV (γεωθερμικές αντλίες θερμότητας), προεκτιμώμενης ψυκτικής ισχύος 250 KW, με τη χρήση της γεωθερμίας κλειστού τύπου.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΨΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Το σύστημα γεωθερμίας που έχει εγκατασταθεί λειτουργεί ως εξής: εκμεταλλεύεται 50 γεωτρήσεις που βρίσκονται στο χώρο νότια του κτηρίου του Δημαρχείου, σε βάθος 100 μέτρων η καθεμιά, με αγωγούς στους οποίους κυκλοφορεί νερό για την απαγωγή της θερμότητας.
«Κλειδί» είναι το γεγονός ότι από βάθος 4 – 5 μέτρων και κάτω η θερμοκρασία του εδάφους παραμένει σταθερή, κάτι που χρησιμεύει για ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Η μέγιστη ψυκτική και θερμική ισχύς του συστήματος είναι 250 κιλοβάτ.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα στην Ελλάδα συστήματα γεωθερμίας σε δημόσιο κτήριο, η χρήση του οποίου εξοικονομεί ενέργεια και επομένως χρήμα, σε συνδυασμό με την εσωτερική μόνωση που έχει τοποθετηθεί στο κτήριο και τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, ενώ η θερμοκρασία σε κάθε γραφείο ρυθμίζεται εξατομικευμένα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα της επιλογής του συστήματος της γεωθερμίας για την κάλυψη των αναγκών σε ψύξη – θέρμανση του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας:
• Μειώνει τις εκπομπές CO2 περίπου στο 1/3, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα
• Καταργεί το πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα
• Διατηρεί υψηλούς βαθμούς απόδοσης, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες
• Η απαιτούμενη ενέργεια παρέχεται από το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας περίπου στο 70%
• Η μεγάλη προστιθέμενη αξία στο κτήριο και η βελτίωση της ενεργειακής κλάσης αυτού.
Το έργο εκτελέσθηκε εργολαβικά, παράλληλα με την ανακατασκευή του κτηρίου, με επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, με γενικό επιβλέποντα τον Κωνσταντίνο Παπουτσή, Πολιτικό Μηχανικό και με ειδικό επιβλέποντα τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Τ.Ε. Γεώργιο Γιαννόπουλο.

Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 στον Δήμο Καλαμάτας για το νέο Δημαρχείο
To Top