Εικαστικά

Έκθεση ομοιωμάτων πλοίων από τον Παναγιώτη Σοφικίτη

Την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην Αθήνα, τα εγκαίνια της έκθεσης ομοιωμάτων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής «Σαν Καλοτάξιδο Σκαρί».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο 2017, παρουσιάζει 23 μοναδικά ομοιώματα πλοίων που έπλεαν στη Μεσόγειο από τους αρχαίους χρόνους έως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Τα ομοιώματα είναι χειροποίητα, έργα του φιλολόγου – κατασκευαστή μικροναυπηγικής Παναγιώτη Σοφικίτη.

Ο Παναγιώτης Σοφικίτης κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα, από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σκοπέλου, επέδρασαν καθοριστικά στην μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική τέχνη.

Πρόκειται για την κατασκευή υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών με βάση υπαρκτό πρότυπο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της ναυπηγικής, ώστε όλα τα εξαρτήματά τους να είναι λειτουργικά και το παραγόμενο μοντέλο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους

.

Η διαδικασία κατασκευής είναι δαπανηρή και χρονοβόρα αφού απαιτεί μήνες καθημερινής εργασίας, υπομονή, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο.
Έργα του Παναγιώτη Σοφικίτη βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και σε ιδιωτικές συλλογές.


Σημειώνεται ότι τα έργα του κ. Σοφικίτη εκτέθηκαν για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2014 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του Δήμου. Ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει τη διενέργεια της έκθεσης και στην Αθήνα.

Έκθεση ομοιωμάτων πλοίων από τον Παναγιώτη Σοφικίτη
To Top