Βιβλίο

Βιβλιόπολις: Βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση για τα εθνικά μας θέματα στις 5/3

Οι Eκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ και το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ, Δήμητρα Δημοπούλου διοργανώνουν και προσκαλούν το κοινό της πόλης σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση των βιβλίων “ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΙΜΑΙΡΕΣ” και “Διαδρομές ενός Διπλωμάτη, Στον Αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ: Η Νέα Τουρκία και Εμείς – Εθνική Στρατηγική, Πολιτική Συνοχή και Αποτροπή”, την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” στην Γεωργούλη 26, Καλαμάτα.

 

Ο Δικηγόρος Δημήτρης Καούνης και ο συγγραφέας Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς συζητούν για:
Το Μακεδονικό,
Την Τουρκική απειλή,
Τα Ελληνο-Αλβανικά.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δικηγόρος Αντώνης Γιαννακόπουλος.

Σύνοψη του βιβλίου «Οράματα και Χίμαιρες

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς γράφει χωρίς περιστροφές για τη βαθιά κρίση Αξιών στην Ελλάδα. Αναλύει, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που αναλογούν στη γενιά του και στον ίδιο, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα γενιά. «Ποτέ στο παρελθόν μια ολόκληρη γενιά δεν θυσίασε τα παιδιά της και τα εγγόνια της προκειμένου να διασωθεί η ίδια», σημειώνει. Προτείνει συνταγματικές θεσμικές αλλαγές ως αντίδοτο στην μείωση των μέσων και πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας μας. Η αναγκαία συνεννόηση και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στα θεμελιώδη ζητήματα αποτελούν παράγοντα ισχύος. Προτείνει τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Βαθιά Ευρωπαϊστής από τα φοιτητικά του χρόνια, επισημαίνει την απογοητευτική εικόνα της σημερινής διηρημένης Ευρώπης. Η αδυναμία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης να διαγνώσει σωστά και έγκαιρα τις τεκτονικές και θεμελιακές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική την έχουν οδηγήσει σε πολιτικές κακοδιαχείρισης των επιπτώσεων δικών της αποφάσεων, που λαμβάνονται στον «ελάχιστο κοινό παρονομαστή».

 

Σύνοψη του βιβλίου “Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: Η Νέα Τουρκία και Εμείς”

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης στην Ουάσινγκτον, εξετάζει τις σχέσεις της Ελλάδος με την Νέα Τουρκία καταγράφοντας την μεταβολή των όρων ισορροπίας, καθώς και την πρόσθετη απειλή που συνιστά ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του ηγεμόνα της.

Προτείνει την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Δόγματος Εθνικής Ασφάλειας.

Δίνει έμφαση στην πειστικότητα της απειλής της αποτροπής και του «ισχυρού ανταποδοτικού πλήγματος».

Υπογραμμίζει την σημασία της ενότητας και συνεννόησης του πολιτικού κόσμου για την ενίσχυση του ηθικού μιας «αυτοαπαξιωμένης και αυτοταπεινωμένης χώρας».

Ανατρέχοντας στην εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή έναντι των ΗΠΑ και της Τουρκίας κατά την κρίσιμη χρονιά του 1976, προτείνει την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση από την Ελλάδα των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων που της παρέχει η Σούδα.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή. Κατάγεται από την ορεινή Γορτυνία. Ο παππούς του ήταν από τη Δημητσάνα και η γιαγιά του από τη Στεμνίτσα. Η μητέρα του Ασημίνα (Λούλα), μεγάλωσε στην Πάτρα. Ήταν δασκάλα για 40 περίπου χρόνια. Στο πρώτο βιβλίο του «Η άλλη κρίση – η μαρτυρία ενός πρέσβη», που κυκλοφόρησε το 2013 ( ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ) , περιγράφει τις δύσκολες μετεμφυλιακές συνθήκες.

Ο πατέρας του μεγάλωσε στο γκριζόχρωμο περιβάλλον των προσφυγικών καταυλισμών στις Τζιτζιφιές. Η γιαγιά του ήταν πρόσφυγας.

Από το 1950 ζει στο Χαλάνδρι. Τελείωσε τα δημόσια σχολεία της Φιλοθέης. Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε και πιστοποιητικό σπουδών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Στα φοιτητικά του χρόνια, επί δικτατορίας, πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις για ελεύθερες εκλογές στα πανεπιστήμια. Τον Μάρτιο του 1972 υπέγραψε την προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών των «42» φοιτητών κατά του διορισμένου φοιτητικού συμβουλίου. Εντάχθηκε στη «Δημοκρατική Άμυνα».

Εργάσθηκε από το 1970 στο Γραφείο Πληροφοριών της Ε.Ο.Κ. στην Αθήνα. Μπολιάστηκε με τρόπο καθοριστικό με αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνείδηση. Ταυτόχρονα, ο τότε διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» Γιάννης Μαρίνος του έδωσε την ευκαιρία να αρθρογραφεί τακτικά.

Στη Γενεύη, το 1973, ο τότε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος τον κατήγγειλε στη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας και στην τότε Κ.Υ.Π. « για αντεθνική δράση». Του αφαιρέθηκε το διαβατήριο.

Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας εργάστηκε για ένα περίπου χρόνο στο Γραφείο Τύπου Γενεύης. Το 1976 πρώτευσε στις εξετάσεις για την διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε την πατρίδα ως Διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.

Βιβλιόπολις: Βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση για τα εθνικά μας θέματα στις 5/3
To Top