ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τίτλοι τέλους για τη δεξίωση της Υπαπαντής- Βασιλόπουλος: Το γεύμα να γίνεται στο Δεσποτικό με λιγότερο κόσμο

Βασιλόπουλος: "Έχει κλείσει τον βιολογικό της κύκλο η επίσημη δεξίωση που πραγματοποιείται"-Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης-Για "περισσότερες και πιο ουσιαστικές εκδηλώσεις" έκανε λόγο ο Δήμαρχος

Αποφασισμένος να αλλάξει τη καθιερωμένη εδώ και χρόνια επίσημη δεξίωση που γίνεται ανήμερα της Υπαπαντής έδειξε πως είναι ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο. Δήλωσε πως ο συγκεκριμένος τρόπος εορτασμού για τον Δήμο Καλαμάτας "έχει κλείσει τον βιολογικό του κύκλο" και πως πρέπει να εξεταστούν νέες μορφές εορτασμού από τον Δήμο Καλαμάτας, όπως "περισσότερες εκδηλώσεις, πιο ουσιαστικές, θρησκευτικές συναυλίες, διαλέξεις και εκθέσεις" σχετικές με την πολιούχο της πόλης. Στόχος της δημοτικής αρχής φαίνεται πως είναι να δοθεί έμφαση στο πολιτιστικό κομμάτι της γιορτής, που συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ώστε ο κόσμος της Καλαμάτας αλλά και οι επισκέπτες της, τις ημέρες εκείνες, να μπορούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΑΜΕ

Τίτλους τέλους φαίνεται πάντως να βάζει ο Δήμαρχος στο επίσημο γεύμα που παρέθετε κάθε χρόνο ο Δήμος Καλαμάτας σε παραλιακό ξενοδοχείο, με επίσημους προσκεκλημένους,  και με έξοδα από τον Δημοτικό προϋπολογισμό, αλλά και πυρά από την αντιπολίτευση για τη σπατάλη χρημάτων σε δύσκολους καιρούς. Φέτος δεξιώθηκαν περίπου 280 άτομα, με το κόστος, μετά από παρέμβαση του Δημάρχου να φτάνει τελικά τα 5.760 ευρώ, από τα 13.000 ευρώ πίστωση που είχε εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας. Ο δήμαρχος μάλιστα έκανε λόγο για "λάθος εισήγηση" που έγινε προς την Οικονομική Επιτροπή.

Η λίστα με τους καλεσμένους κάθε χρόνο και μεγάλωνε, ενώ πληροφορίες του MessiniaLive αναφέρουν ότι φέτος μπήκαν και καμιά εικοσαριά ακάλεστοι, που για λόγους ευγένειας τελικά συμμετείχαν στο γεύμα.
Το ποτήρι λοιπόν φαίνεται πως ξεχείλισε, με τον Δήμαρχο να λαμβάνει άμεσα μέτρα τερματισμού της συγκεκριμένης δεξίωσης. Η δήλωση "έχει κλείσει το βιολογικό του κύκλο" δεν είναι τυχαία και δείχνει πως η νέα δημοτική αρχή επαναπροσδιορίζει "τα καθιερωμένα" και δεν επιθυμεί να συνεχίζεται αυτό το φαγοπότι με το λογαριασμό να πηγαίνει στους δημότες.

Στόχος και εδώ η συμμετοχικότητα, και όχι ο αποκλεισμός του απλού κόσμου από τον δημοτικό εορτασμό και έτσι προκρίνεται από τον δήμαρχο η έμφαση σε εκδηλώσεις πολιτιστικού, μουσικού και θρησκευτικού χαρακτήρα που θα θέσουν σε άλλη βάση τον εορτασμό της Υπαπαντής όχι μόνο ανήμερα αλλά και τις προηγούμενες ημέρες της εορτής.

"ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ ΣΕ ΠΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΚΥΚΛΟ"

Στις σκέψεις του Δημάρχου Καλαμάτας είναι να περιοριστεί κατά πολύ ο αριθμός των επίσημων καλεσμένων. Πρότεινε επίσης να μεταφερθεί το επίσημο γεύμα σε έναν χώρο καθαρά εκκλησιαστικό, στο Δεσποτικό της Μητρόπολης, μιας και πρόκειται για θρησκευτική γιορτή στην οποία είναι καλεσμένοι αρκετοί Μητροπολίτες απ' όλη την Ελλάδα, και ενδεχομένως ο χώρος συνάδει περισσότερο με τον εορτασμό της πολιούχου, και γειτνιάζει και με τον ιερό ναό της Υπαπαντής.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ικανοποιημένοι από την πρόταση Βασιλόπουλου για επαναπροσδιορισμό του εορτασμού από τον Δήμο Καλαμάτας, δήλωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Ο Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε πως "έχει ξεπεραστεί" ο τρόπος αυτός εορτασμού και πως ο νέος εορτασμός θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτός στο ευρύ κοινό. Ο Μανώλης Μάκαρης πρότεινε πως πρέπει να αποκτήσει "περισσότερο λαΐκό χαρακτήρα" ο νέος τρόπος εορτασμού και όχι να είναι μια δεξίωση επισήμων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βασίλης Κοσμόπουλος και η Τόνια Κουζή, η οποία μάλιστα να σημειωθεί ότι δεν συμμετείχε στη δεξίωση της Κυριακής. Ο Δημήτρης Οικονομάκος ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είναι κατά της συγκεκριμένης δεξίωσης και μάλιστα ποτέ δεν έχει συμμετάσχει, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση του Δημάρχου συμπληρώνοντας δεν "εξυπηρετούσε παρά δημόσιες σχέσεις" ενώ αποτελούσε "προκλητική κατασπατάληση δημοτικών πόρων". Η Μαρία Οικονομάκου δήλωσε πως η ίδια παλαιότερα είχε ζητήσει από τον πρώην Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να αλλάξει ο τρόπος εορτασμού και να ανανεωθεί, χωρίς όμως να εισακουστεί. "Είναι πολύ καλό εκ μέρους σας που πήρατε αυτή την απόφαση", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, το πήγε και ένα βήμα παρακάτω, προτείνοντας οι εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Υπαπαντής να διαρκούν μία εβδομάδα, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες και οι δημότες να τις παρακολουθήσουν.

Εμείς, από την πλευρά μας, θα προτείναμε στο Δήμαρχο είτε να καταργήσει εντελώς το φαγοπότι με χρήματα των δημοτών είτε να βάλει τιμή πρόσκλησης, όπως γίνεται σε όλους τους συλλόγους, σωματεία, κόμματα, και συνηθίζεται κατά κόρον σε χώρες του εξωτερικού, ώστε τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται  από όσους συμμετάσχουν να διατίθενται σε έναν σκοπό που έχει επιλέξει ο Δήμος. Για παράδειγμα, σε σχολεία της πόλης με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν είναι καιροί για σπατάλες, και τα κονδύλια για εθιμοτυπίες πρέπει να ξοδεύονται με φειδώ. Η απόφαση του Δημάρχου Καλαμάτας είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top