Messinia Live

Τηλεκπαίδευση – Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και κηδεμόνες

Η πανδημία του COVID -19 ορίζει μία νέα πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα ζωής των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Όλοι μας είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τις συνήθειές μας στον τρόπο εργασίας μας, στην οικογένεια και στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης και να αποφευχθεί η εξάπλωση  του ιού.

Η νέα αυτή πραγματικότητα απαιτεί από όλους μας σε μεγάλο βαθμό την ενεργοποίηση δεξιοτήτων προσαρμογής, έτσι ώστε να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στο ελάχιστο δυνατό.

Ως ένα επιπλέον προληπτικό μέτρο προστασίας στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, εφαρμόζεται εδώ και λίγες μέρες η τηλεκπαίδευση των παιδιών του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου με αποτέλεσμα να καλούνται γονείς και παιδιά να προσαρμόζονται σε έναν νέο τρόπο διδασκαλίας, επικοινωνίας, μάθησης και αλληλεπίδρασης.

Έχουμε όλοι κατά νου ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση προτείνεται στην παρούσα χρονική στιγμή ως τρόπος διαχείρισης της κρίσης και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσεις τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Οι γονείς καλούνται να έχουν έναν διαφορετικό, πρωτόγνωρο ρόλο στην οικογένεια, αυτόν δηλαδή του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στο παιδί και το σχολείο. Σημειώνουμε ότι ο γονιός δεν είναι εκπαιδευτικός.

Πώς λοιπόν μπορούν να απαντήσουν γονείς και παιδιά με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή τη νέα πρόκληση;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν όλα τα μέλη της οικογένειας σε ένα όσο γίνεται καλύτερο αποτέλεσμα:

  1. Στάση των γονέων

Βοηθητική είναι η στάση των γονέων όταν επιδιώκουν να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και όταν προσπαθούν να βρουν λύσεις με τα μέσα που διαθέτουν και όχι να βυθίζονται στο πρόβλημα. Αυτή η στάση μεταφέρεται άμεσα και στα παιδιά, δίνοντας τους ένα θετικό μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης. Υιοθετώντας αυτή τη στάση, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να νοηματοδοτήσουν όλο αυτό που συμβαίνει και να καλλιεργήσουν μία θετικότερη στάση στην τηλεκπαίδευση.

  1. Οργάνωση

Επίσης, πολύ σημαντικό για μία αποτελεσματική τηλεκπαίδευση είναι η σωστή οργάνωση της καθημερινότητας της οικογένειας, όσον αφορά τόσο τον χρόνο όσο και τον χώρο.

Χρόνος:

Χώρος:

  1. Ευελιξία:

Σημαντικός παράγοντας για την όσο γίνεται καλύτερη προσαρμογή των παιδιών σε αυτή την καινούρια πραγματικότητα είναι ο βαθμός ευελιξίας των γονέων, η ικανότητα δηλαδή να κάνει κάποιος τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί  σε νέες καταστάσεις.  Τι σημαίνει αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση; Σημαίνει ότι όσο πιο δεκτικοί  είναι οι γονείς στο να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να πάρουν πρωτοβουλίες, προσανατολισμένοι  πάντα σε ένα θετικό αποτέλεσμα, τόσο καλύτερη θα είναι η προσαρμογή των παιδιών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και τόσο πιο ισορροπημένα θα βγουν από αυτές.

  1. Όρια και συνέπεια:
  1. Χρόνος για προσαρμογή:

Το ίδιο συμβαίνει και  με την περίοδο προσαρμογής που χρειάζεται ένα παιδί όταν πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο, όταν επιστρέφει μετά τις διακοπές στον παιδικό σταθμό ή αλλάζει δασκάλα ή σχολείο. Σε αυτή την περίοδο, δίνουμε χρόνο στο παιδί για την όσο γίνεται καλύτερη προσαρμογή, βλέπουμε μέρα με τη μέρα την πρόοδό του, συνειδητοποιούμε ότι το κάθε παιδί προσαρμόζεται με το δικό του ρυθμό και με τις δικές του δυσκολίες και είμαστε προσανατολισμένοι στην επιτυχία.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση:  κάποια παιδιά ενθουσιάζονται από την αρχή με αυτό τον νέο τρόπο μάθησης και αλληλεπίδρασης και άλλα παιδιά δυσκολεύονται λιγότερο ή περισσότερο, όπως συμβαίνει και με όλα τα πράγματα στη ζωή. Σημασία έχει να προσέχουμε τις μικρές βελτιώσεις και να γιορτάζουμε την κάθε επιτυχία! Αυτά που δεν έχουμε καταφέρει σήμερα, θα το βάλουμε στόχο για αύριο με αισιοδοξία!

Όλοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα της νέας αυτής πραγματικότητας.  Ας θυμηθούμε, λοιπόν, πως μπορεί το πρόβλημα να εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά η επιλογή για το αν θα είμαστε μέρος της λύσης ή του ίδιου του προβλήματος παραμένει σε εμάς!

 

Eπιμέλεια άρθρου: Καρόλα Φόλλε - Αλέπη

 

Exit mobile version