ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θέμελης: “Δεν έχω παρά να στραφώ και πάλι στην αναζήτηση χορηγιών για να μπορέσω να συνεχίσω το έργο της αρχαίας Μεσσήνης”

Την απογοήτευσή του εκφράζει για ακόμα μια φορά ο καθηγητής Αρχαιολογίας και “ψυχή” της αναστήλωσης της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης. Ο καθηγητής που περιμένει ακόμα την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για την αποδέσμευση του ποσού αναστήλωσης του βόρειου τείχους του αρχαιολογικού χώρου, εξηγεί όλη τη δαιδαλώδη και ατελέσφορη μέχρι στιγμής γραφειοκρατική διαδικασία, προκειμένου να εκταμιευτεί το ποσό των 300.000 ευρώ για να συνεχιστεί η αναστήλωση.

Δηλώνει πως η μόνη λύση στο αδιέξοδο αυτό είναι να στραφεί σε χορηγίες προκειμένου να συνεχιστεί το αναστηλωτικό έργο στην Αρχαία Μεσσήνη. Παρά τις διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη, το θέμα έχει κολλήσει στο Υπουργείου που καθυστερεί. Χθες το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις και ζητώντας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την έγκριση της χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια. Σε ανάρτησή του ο Πέτρος Θέμελης αναφέρει τα ακόλουθα:

“Δεν αμφιβάλλω για τις αγαθές προθέσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, επιθυμεί πράγματι να ενισχύσει οικονομικά το συνεχιζόμενο με ιδιωτικά αποκλειστικώς χρήματα χρήματα αναστηλωτικό έργο της αρχαίας Μεσσήνης, έχει άλλωστε εγκρίνει ο ίδιος και το Συμβούλιό του, αν δεν κάνω λάθος, το ποσό των 300.000 ευρώ για την αναστήλωση μέρους της οχύρωσης της αρχαία πόλης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει την “λογιστική” δυνατότητα να επιχορηγήσει με το ποσό αυτό απ’ ευθείας την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών η οποία και θα εκτελέσει το έργο με αυτεπιστασία. Προχωρά ο κ. Περιφερειάρχης στη σύνταξη προγραμματικής σύμβασης δια της ΕΦΑ Μεσσηνίας και του ΥΠΠΟΑ, η οποία θα καταλήξει για υλοποίηση στην Αναπτυξιακή της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά παρέλευση ετών.
Δυστυχώς, σύμφωνα με μια παρόμοια ακριβώς διαδικασία αμοιβής αρχιτέκτονα της ΕΜΑΣ για τη σύνταξη αρχιτεκτονικής, στατικής και γεωτεχνικής μελέτης έργου αναστήλωσης στην αρχαία Μεσσήνη διήρκεσε 3 έτη και τελικά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε παρά την έγκριση του ποσού της αμοιβής από την Περιφέρεια και τις αγαθές προθέσεις της τότε Αντιπεριφερειάρχου κυρίας Ελένης Αλειφέρη.
Δεν έχω παρά να στραφώ και πάλι στην αναζήτηση χορηγιών για να μπορέσω να συνεχίσω το έργο της αρχαίας Μεσσήνης και κατά το επόμενο έτος 2021. Έτσι έχουν τα πράγματα αγαπητοί φίλοι της αρχαίας Μεσσήνης”, καταλήγει στην ανάρτησή του ο Πέτρος Θέμελης.

Μαίρη Περδικέα

Θέμελης: “Δεν έχω παρά να στραφώ και πάλι στην αναζήτηση χορηγιών για να μπορέσω να συνεχίσω το έργο της αρχαίας Μεσσήνης”
To Top