Επί Σκηνής

«Οι τελευταίες (;) γάτες»: Έρχονται από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας 5-6-7 Σεπτεμβρίου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας παρουσιάζει στις 5-6-7 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21.00 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας τη θεατρική παράσταση «Οι τελευταίες (;) γάτες», μια θεατρική διασκευή της Γιώλικας Πουλοπούλου, που βασίζεται στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η τελευταία μαύρη γάτα».

Στο βιβλίο του ο Ευγένιος Τριβιζάς οικοδομεί μια γατοκοινωνία παράλληλα με το γνωστό ανθρώπινο κόσμο. Μέσα σε αυτό το διπλό σύμπαν μισό φανταστικό και μισό πραγματικό, επιχειρεί με δεξιοτεχνία να δείξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ρατσιστικοί μηχανισμοί και οι τεχνικές εξόντωσης των «διαφορετικών». Έτσι ο συγγραφέας αποκαλύπτει το σύγχρονο κόσμο με τις μηχανορραφίες, την αναλγησία, το έλλειμμα της δημοκρατίας , την απουσία των οραμάτων και τον κάθε λογής ρατσισμό . Παράλληλα κηρύσσει πόλεμο στις δεισιδαιμονίες, τις προκαταλήψεις και τις φυλετικές διακρίσεις.

Αυτό που θίγει με το έργο του ο συγγραφέας, χωρίς διδακτικό τόνο, με το γνωστό ευρηματικό και παιγνιώδες ύφος του, είναι η βαθύτερη έννοια της αποδοχής της διαφορετικότητας και της διαφοράς, του ανθρωπισμού, της ευγένειας, της αγάπης, της τρυφερότητας και του ήθους, της λογικής και της αντίστασης στον παραλογισμό.

Η Γιώλικα Πουλοπούλου εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά και συνθέτει τη θεατρική διασκευή του, συνδυάζοντας το χιούμορ, τα λογοπαίγνια και την πλούσια φαντασία του με τους στόχους του συγγραφέα να αναδείξει μέσα από το παραμύθι τα άσχημα της ανθρώπινης κοινωνίας και να προβληματίσει κάνοντας γόνιμη κριτική με επίκεντρο πάντα την ανθρωπιά, και την πίστη σε ανθρώπινες αξίες. Η ίδια διδάσκει και σκηνοθετεί τη θεατρική ομάδα που αποτελείται από 17 εφήβους και μαζί με τη χορογράφο Ανθή Η. Δρίλλια, το μουσικό Χρήστο Καλαϊτζόπουλο και το σκηνογράφο Βενετσάνο Μπαλόπουλο δημιουργεί μία θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους γεμάτη χιούμορ αλλά και μηνύματα που προκαλούν προβληματισμό.

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που συνεργάζεται με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι δίνουν μια καινούργια δημιουργική πνοή στο έργο του συλλόγου. Η σκηνοθέτις μάλιστα υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της θεατρικής εφηβικής ομάδας της Πειραματικής Σκηνής, διαγράφοντας μια σημαντική πορεία συμμετοχών, αλλά και μετέπειτα σημαντικών σπουδών στο εξωτερικό πάνω στον τομέα «το θέατρο με παιδιά».

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ  ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ

Το καλοκαίρι που μας πέρασε και έχοντας πια πίσω μας τον πρώτο εγκλεισμό, αποφάσισα να δημιουργήσω εκ νέου με την ομάδα της Πειραματικής Σκηνής μια ιστορία που να θίγει ερωτήσεις και κοινωνικούς προβληματισμούς που μοιραζόμαστε:

-Ποια είναι η θέση μας απέναντι στις προκαταλήψεις, στις ρατσιστικές συμπεριφορές;

-Γιατί συντηρούνται στην ανεπτυγμένη πλέον κοινωνία μας;

-Γιατί χάνουμε την σύνδεσή μας με την φύση;

-Γιατί φοβόμαστε το συνάνθρωπο;

-Ποια είναι η κοινή λογική και γιατί δεν επικρατεί;

(…)

Στην ιστορία που διασκευάσαμε ελεύθερα και σήμερα σας παρουσιάζουμε να καταδιώκονται τα ζώα.

Στη ζωή  αντίστοιχα, τη θέση τους παίρνουμε εμείς: εσύ, εγώ, κάποιος που γνωρίζουμε, καταπιέζεται. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Τελικά, τι μαθαίνουμε από αυτήν; Τι μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές;

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως μαγικά ανθρώπινα χέρια και μυαλά, στη  συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι έφηβες – οι της συγκεκριμένης ομάδας, που με περιέργεια επιθυμούσαν να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν.

Η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η σημασία της συλλογικής δράσης και  της αυτοοργάνωσης είναι κάποια από τα στοιχεία που προσπάθησα να ενεργοποιήσω μέσα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, με τα μέλη της ομάδας ενεργά και έτοιμα να μας δείξουν πως η αλήθεια έχει νόημα ακόμα και αν όλοι την αρνούνται“.

Εύχομαι κάτι μέσα σας να μετακινηθεί“.

Γιατί το θέατρο είναι επικοινωνία.

Ένα ειλικρινές ευχαριστώ στο κάθε μέλος της ομάδας που έμεινε παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, στους φίλους που με στήριξαν ηθικά, στους συνεργάτες που με ενέπνευσαν, στον φορέα που με εμπιστεύτηκε, σε εσάς που είστε εδώ”.

Γιώλικα Πουλοπούλου

Χαιρετισμός  Διοικητικού Συμβουλίου

“Η διοργάνωση μιας παράστασης μοιάζει με ένα   θεατρικό ταξίδι, με μια «Οδύσσεια». Μόνο της μέλημα είναι η ολοκλήρωση του ταξιδιού, η άφιξη στην Ιθάκη της, το θεατρικό σανίδι. Τι κι αν περνάς από Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, τι κι αντιμετωπίζεις τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Να εκτεθείς στο κοινό. Να αναδείξεις τι εισέπραξες από το ταξίδι έχοντας την αγωνία αν θα πείσεις το κοινό σου για τον αγώνα σου.

Το δικό μας φετινό ταξίδι ξεκίνησε τον περσινό Σεπτέμβρη, σε μια εποχή που μαστιζόταν από τον κίνδυνο μιας μεγάλης Πανδημίας, τον αποτρόπαιο εγκλεισμό και την απομόνωση, το κλείσιμο των σχολείων, την παύση θεατρικών δραστηριοτήτων, τον τερματισμό φιλικών επαφών, την αγωνία συνάντησης  με το τέρας του κορονοϊού και το φόβο του Θανάτου. Οι πρόβες διαδικτυακές, οι προβληματισμοί μέσω οθόνης, οι συζητήσεις τηλεφωνικές. Μια θεατρική Οδύσσεια! Από τους 35 συντρόφους της υπεύθυνης σκηνοθέτιδας, στο ρόλο του  Οδυσσέα, απέμειναν οι μισοί, οι πιο δυνατοί. Όσοι άντεξαν  στις δυσκολίες.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για μας αυτή η παράσταση.

Είναι το μέτρημα των αντοχών;

Το πείσμα να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες;

Η δύναμη του στόχου;

Το πάθος της επιτυχίας;

Ή το μεγαλείο που κρύβει η θεατρική δημιουργία;

Ακόμα και τώρα, την τελευταία στιγμή έρχεται ακόμα μια φουρτούνα. Ένα μίνι λοκ ντάουν. Ακόμα κι αυτό θα το ξεπεράσουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας.

Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να φτάσουμε στο στόχο μας. Το χρωστάμε σε όσους δούλεψαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους τόσους μήνες. Στα 16 παιδιά της θεατρικής ομάδας. Στη Γιώλικα Πουλοπούλου που είχε την ιδέα της παράστασης, δημιούργησε το κείμενο, και το σκηνοθέτησε. Την Ανθή-Η Δρίλλια που επιμελήθηκε και  δίδαξε  τις χορογραφίες. Το Χρήστο Καλαϊτζόπουλο που συνέθεσε τη μουσική της παράστασης. Το Βενετσάνο Μπαλόπουλο που σχεδίασε τα σκηνικά, τα κοστούμια και κατασκεύασε όλο το φροντιστήριο.

Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι έδωσαν μια καινούργια δημιουργική πνοή στο έργο της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας. Είμαστε περήφανοι που συνεργαστήκαμε όλοι μαζί και τα καταφέραμε. Σας  παρουσιάσουμε αυτή την παράσταση που θα σας διασκεδάσει μεν, αλλά και θα σας προβληματίσει αναζητώντας μεγάλες αλήθειες για το πώς είναι ο κόσμος που οικοδομήσαμε και τι θέλουμε να αλλάξουμε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γιώργο, τη Νικολέττα, το Χρήστο, το Γιώργο, το Νίκο και σε όσους βοήθησαν λιγότερο ή περισσότερο”.

Η πρόεδρος

Λέττα Πετρουλάκη

Απόψεις παιδιών

“Το κείμενο περνάει αντιρατσιστικό μήνυμα, μας διδάσκει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και μας τονίζει τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν οι προκαταλήψεις. Αυτό που κάνει κατά τη γνώμη μου το κείμενο ενδιαφέρον είναι η μεταφορική χρήση των γατών, αφού στη θέση τους θα μπορούσε να μπει οτιδήποτε κοινωνικά κατακριτέο. Γιατί στη ζωή η επίκριση δεν παύει ποτέ. Ή μήπως παύει;”

Νικόλας  Μαρινόπουλος

 

“Ζούμε στον  21ο αιώνα και από ότι φαίνεται, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινωνίας είναι βυθισμένο στις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις προηγούμενων δεκαετιών: Μαύρες γάτες, Παρασκευή και 13, κουτσουλιά από περιστέρι, και άλλες τέτοιες γνωστές δεισιδαιμονίες που δυστυχώς οι άνθρωποι αναπαράγουν και μεταδίδουν από γενιά σε γενιά.

Το κείμενο που αξιοποιήσαμε φέτος πέραν του ότι θίγει τα παραπάνω ζητήματα επικεντρώνεται στο να τονίσει πως με θέληση και προσπάθεια ακόμα και αν ο ρατσισμός, ο φόβος για το διαφορετικό, τα στερεότυπα δεν καταπολεμηθούν ριζικά, είναι δυνατόν να περιοριστούν, και αυτό είναι στο χέρι μας”.

Σοφία Κατσιρέα

 

« ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  (;) ΓΑΤΕΣ »

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική διασκευή κειμένου: Γιώλικα Πουλοπούλου & θεατρική ομάδα

Σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου

Μουσική: Χρήστος Καλαϊτζόπουλος/ Terrone

Επιμέλεια κίνησης: Ανθή- Η. Δρίλλια

Σκηνογραφία- κοστούμια-φροντιστήριο: Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Νικολέττα Βασιλοπούλου

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Αγγελόπουλος

Αφίσα- φωτογραφίες- βίντεο: Νίκος Τζαβάρας

Τεχνική υποστήριξη ήχου- φωτισμού: Χρήστος Συκάς , «ΗΧΟΣ-ΦΩΣ»

Επιμέλεια προγράμματος: Λέττα Πετρουλάκη

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

 

Ο  γάτος Νο 1: Παναγιώτης Τσίμπουρης

Κυρία Ραπασίν : Σοφία Κατσιρέα

Πρωθυπουργός,  γάτος Ταμερλάνος: Νικόλας Μαρινόπουλος

Γουλιέλμος Δελαγόπας, γάτος Γκριζονούρης:Μιχάλης Κατσαρέας

Μαριλένα, γάτα Χιονάτη: Γεωργία Δημητρακοπούλου

Γάτα Φρειδερίκη, Κομμώτρια 2: Μαριλία Τσαούση

Ερνέστα Σουρμαδόρ ,άλογο,  γάτα Πίσσα:  Δέσποινα Βέβε

Γάτα Γκρατσιέλα, γάτα Παλόμα: Βάγια Κακαλέτρη

Γάτα Εβενίνα: Κατερίνα Κασσάκου

Κοντός με τηντραγιάσκα,γάτος Μιαούλης:Χρήστος Σπύρης

Αστυνομικός, γάτος Παρδαλούψ: Χρήστος Καλογερόπουλος

Ποντικός Τσαμπατζίκος: Αγγελίνα Λιέα

Ψηλός, Μπαμπίνος, Ασπράδης : Δημήτρης Γκόνης                                                        

 Γραμματέας Πρωθυπουργού, γάτος Κοψονούρης: Γιώργος Μούντανος

Κυρα- Ρήνη : Ανδριανή Σκούλικα

Εδμόνδα Σουρμαδόρ, γάτος Καπουτσίνος: Σταυρίνα Σαχλά

 

Ευχαριστούμε θερμά :

-το Δήμο Καλαμάτας για τη στήριξη

-το συγγραφέα Κύριο Ευγένιο Τριβιζά για την έμπνευση που μας έδωσε το βιβλίο του «η  τελευταία μαύρη γάτα»

-την κυρία Κουτσιουμπά, επιμελήτρια των βιβλίων του κυρίου Τριβιζά

-τους συντελεστές και τη θεατρική ομάδα

-τη διευθύντρια του 19ου Δημ. Σχολείου κ. Μαρία Κρόμπα για  την   παραχώρηση της αυλής του σχολείου στις πρόβες μας.

-τους χορηγούς επικοινωνίας

-όλους όσους στηρίζουν με την παρουσία τους τις παραστάσεις μας

 

«Οι τελευταίες (;) γάτες»: Έρχονται από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας 5-6-7 Σεπτεμβρίου

Δημοφιλέστερα

To Top