ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

SYSTEMA: Επταήμερο πρόγραμμα σε Αθήνα, Επίδαυρο και Καλαμάτα από 20 έως 26 Ιουλίου-Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας με ΦΑΡΙΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, του Εθνικού Θεάτρου και της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της “Φάρις”, και αφορά τη συνεργασία των κορυφαίων αυτών φορέων πολιτισμού με πολλαπλά οφέλη για το κοινό.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗ “ΦΑΡΙΣ”

“Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο διοργανώνεται από την Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας με διαχρονική διεθνή παρουσία και ουσιαστική συμβολή στην προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας. Στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του και της ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς, προτείνεται η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Εθνικού Θεάτρου.

Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί τη σύμπραξη τριών εμβληματικών δημόσιων πολιτιστικών φορέων, με κοινό στόχο την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών παραστατικών τεχνών και τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κεντρικό αντικείμενο του Μνημονίου αποτελεί η συνδιοργάνωση της νέας πλατφόρμας εξωστρέφειας «SYSTEMA – For the Greek Performing Arts», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 26 Ιουλίου 2026 στην Αθήνα, την Επίδαυρο και την Καλαμάτα. Η πλατφόρμα φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης της ελληνικής δημιουργίας με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα, φιλοξενώντας εκπροσώπους σημαντικών θεάτρων, φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών από το εξωτερικό, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών, την προώθηση ελληνικών παραγωγών και την ενίσχυση των διεθνών μετακλήσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη παρουσιαστεί δημόσια και έχει τύχει ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από τον πολιτιστικό χώρο και τα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της ως μιας νέας εθνικής συνεργασίας με διεθνή προσανατολισμό. Η συμμετοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής πολιτικής και ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Καλαμάτας ως σημείου αναφοράς στον διεθνή χάρτη των παραστατικών τεχνών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας, τις επιμέρους υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών, τις διαδικασίες υλοποίησης της πλατφόρμας, καθώς και τους βασικούς όρους που διέπουν τη μεταξύ τους συνεργασία”.

Αναλυτικά τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των 3 πολιτιστικών φορέων: 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

του ΝΠΙΔ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ», του ΝΠΙΔ «ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ», και του ΝΠΙΔ της «Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ»

 Άρθρο 1

Αντικείμενο

Με το παρόν τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να συμπράξουν και συνεργαστούν στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών τους για την υποστήριξη της υλοποίησης των δράσεών τους, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ιδεών, καθώς και την αμοιβαία επικοινωνιακή υποστήριξη. Συγκεκριμένα, οι συμβαλλόμενοι φορείς συμφωνούν να συμπράξουν και να συνεργαστούν για την υλοποίηση της πλατφόρμας εξωστρέφειας (showcase) με τίτλο «SYSTEMA – For the Greek Performing Arts» (το «SYSTEMA»).

 

“Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η προώθηση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας στον διεθνή χώρο των παραστατικών τεχνών, η ενίσχυση της διεθνούς δικτύωσης, καθώς και η ανάπτυξη συνεργειών με οργανισμούς, φεστιβάλ, δίκτυα και κοινά σε παγκόσμιο επίπεδο”

με τους εξής στόχους:

α) Η καλλιέργεια και ενίσχυση συνεργατικού ήθους μεταξύ πολιτιστικών δημόσιων οργανισμών.

β) Ο πολλαπλασιασμός του πολιτιστικού αποτυπώματος μέσω της συνένωσης δυνάμεων, ως διαρκές ζητούμενο μιας συνεκτικής πολιτιστικής πολιτικής.

γ) Η προβολή και η προώθηση της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό.

 Το SYSTEMA θα αναπτυχθεί από τις 20 έως τις 26 Ιουλίου 2026 ως ένα συμπυκνωμένο επταήμερο πρόγραμμα στην Αθήνα, την Επίδαυρο και την Καλαμάτα. Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι από διακεκριμένους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, θέατρα και φεστιβάλ θα παρακολουθήσουν δεκαεννέα (19) παραστάσεις θεάτρου και χορού στο βασικό πρόγραμμα της πλατφόρμας και δύο (2) στο παράλληλο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του SYSTEMA επεκτείνεται πέρα από τις παραστάσεις, περιλαμβάνοντας δράσεις δικτύωσης, παρουσιάσεις καλλιτεχνών (pitching sessions), προβολές, μουσικά live και άλλες συναντήσεις, προσφέροντας μια συνολική εικόνα του πολιτιστικού τοπίου των παραστατικών τεχνών της Ελλάδας.

Οι παραστάσεις θα δοθούν σε χώρους εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ή σε εξωτερικούς χώρους συνεργαζόμενους με το Φεστιβάλ για τους σκοπούς του προγράμματος («ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260» στην οδό Πειραιώς αρ. 260 στην Αθήνα, «Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου», Αργολίδα, «Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου», Παλαιά Επίδαυρος, Αργολίδα, «Σύγχρονο Θέατρο», «Θέατρο Αλκμήνη», «Θέατρο 104», Αθήνα), όπως και σε χώρους του Εθνικού Θεάτρου (Κτήριο Τσίλλερ-Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Κεντρική Σκηνή, ΣΧΟΛΕΙΟΝ της Αθήνας – Ειρήνη Παππά, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» – Βύρωνας) και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή, Εναλλακτική Σκηνή, Φουαγιέ και Β’ όροφος).

Ο κατάλογος των παραστάσεων επισυνάπτεται στο παρόν ως Παράρτημα 1.

 

Άρθρο 2

Οικονομική Χορηγία Υποστήριξης Πλατφόρμας

Η προκείμενη σύμπραξη χρηματοδοτείται από τους Χορηγούς του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, την Mastercard («Mastercard Europe Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε.») και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, με το συνολικό ποσό των 142.500 ευρώ.

Εξ αυτών το ποσό των 100.000 ευρώ καλύπτει τις δαπάνες διοργάνωσης της πλατφόρμας σχετικά με διαμονές σε ξενοδοχεία στην Αθήνα, την Επίδαυρο και την Καλαμάτα, τον φόρο διαμονής, τα έξοδα εγχώριων τοπικών μετακινήσεων, τα έξοδα φιλοξενίας, έξοδα δημιουργίας εναρκτήριου και απολογιστικού βίντεο, έξοδα παραγωγής διαπιστευτηρίων και την αμοιβή της εταιρείας εκτέλεσης παραγωγής.

Στο πλαίσιο της ως άνω σύμπραξης θα συνεχιστεί σε συνεργασία με τους Χορηγούς ο θεσμός των Βραβείων Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard, μια δράση που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το κοινό του Φεστιβάλ. Οι θεατές θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά ψηφίζοντας τις παραστάσεις που τους συγκίνησαν. Οι βραβευθέντες καλλιτέχνες θα απολαμβάνουν ως αναγνώριση της διάκρισής τους τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνή προγράμματα δικτύωσης, προγράμματα art residency (φιλοξενίας), εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια επιμόρφωσης και επαγγελματικής εξέλιξης κ.α.

Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο ενίσχυσης το οποίο θα απευθύνεται σε όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες του SYSTEMA, μέσω της σύστασης του Ταμείου Εξωστρέφειας Εθνικής Τράπεζας – Mastercard. Η πρόταση αυτή προσθέτει μια νέα διάσταση στη συνεργασία του Φεστιβάλ με τη Mastercard και την Εθνική Τράπεζα, δημιουργώντας μια πηγή στήριξης για τις διεθνείς μετακλήσεις των παραστάσεων του SYSTEMA. Το ποσό του Ταμείου ανέρχεται στις 42.500 ευρώ.

 Οι διαδικασίες που θα τηρηθούν από τα συμβαλλόμενα μέρη για την προσήκουσα εκτέλεση των προεκτεθέντων συμφωνήθηκαν ως ακολούθως:

 

Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

  1.         Υποβολή αιτήματος από την καλλιτεχνική ομάδα, συνοδευόμενο από τα εξής έγγραφα:
  • Επιστολή πρόσκλησης (invitation letter) για τη μετάκληση της παράστασης
  •           Αναλυτικό προϋπολογισμό
  •           Αιτούμενο ποσό οικονομικής ενίσχυσης
  1.         Αξιολόγηση του αιτήματος από τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των τριών συμβαλλομένων φορέων:
  •           Μιχαήλ Μαρμαρινός
  •           Αργυρώ Χιώτη
  •           Τζένη Αργυρίου

Κριτήρια:

  •           Αξιολόγηση του οργανισμού που προσκαλεί την παράσταση.
  •           Εξέταση τυχόν προηγούμενων οικονομικών ενισχύσεων προς τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική ομάδα ή τον/την καλλιτέχνη.
  •           Αξιολόγηση της ανάγκης χρηματοδότησης και των δαπανών που πρόκειται να καλυφθούν. Η ενίσχυση δύναται να αφορά έξοδα παραγωγής, αεροπορικά εισιτήρια και μεταφορά (cargo), όχι όμως καλλιτεχνικές αμοιβές.
  1.         Λήψη απόφασης για οικονομική στήριξη, έως προκαθορισμένου πλαφόν ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ πλέον ΦΠΑ για μετακλήσεις παραστάσεων.

 

Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ

  1.         Υποβολή αιτήματος από τον*ην καλλιτέχνη*ιδα, συνοδευόμενο από τα εξής έγγραφα:
  •           Επιστολή που επιβεβαιώνει (invitation letter) την πρόσκληση του καλλιτέχνη*ιδας στο εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα κατοχυρώνοντας γραπτώς δεδηλωμένη σχέση με τον φορέα.
  •           Αιτούμενο ποσό οικονομικής ενίσχυσης.
  1.         Αξιολόγηση του αιτήματος από τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των τριών συμβαλλομένων φορέων:
  •           Μιχαήλ Μαρμαρινός
  •           Αργυρώ Χιώτη
  •           Τζένη Αργυρίου

Κριτήρια:

  •           Αξιολόγηση του οργανισμού που προσκαλεί τον*ην καλλιτέχνη*ιδα.
  •           Ύψος ποσού για το οποίο έχει βραβευθεί. Οι τρεις βραβευθέντες, ανάλογα με τη σειρά κατάταξής τους, θα μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα ποσά υποστήριξης: 1η Θέση 4.000 ευρώ, 2η Θέση 3.000 ευρώ , 3η Θέση 2.000 ευρώ.

 

Γ. ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

  •           Διάρκεια Ταμείου: 1 έτος. Τυχόν αδιάθετο ποσό μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά και διατίθεται αποκλειστικά για μελλοντικές μετακλήσεις που αφορούν παραστάσεις της τρέχουσας χρονιάς.
  •           Σε περίπτωση υποβολής δεύτερου αιτήματος από την ίδια καλλιτεχνική ομάδα, θα αξιολογούνται εκ νέου από τα συμβαλλόμενα μέρη η αναγκαιότητα, το ύψος της ενίσχυσης, καθώς και η χρονική περίοδος υποβολής του αιτήματος.
  •           Αιτήματα για μετακλήσεις παραστάσεων SYSTEMA σε εγχώρια φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε παραμεθόριες ή ακριτικές περιοχές θα αξιολογούνται ξεχωριστά.

 

Δ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Η απόφαση ενίσχυσης (θετική ή αρνητική) λαμβάνεται από την επιτροπή αξιολόγησης. Για κάθε απόφαση συντάσσεται σχετικό συμπέρασμα, το οποίο αποστέλλεται με επιστολή προς τον/την καλλιτέχνη εκ μέρους των τριών Καλλιτεχνικών Διευθυντών.

Μετά τη λήψη της απόφασης, συντάσσεται συμφωνητικό με τους καλλιτέχνες, μέσω του οποίου αναλαμβάνουν συγκεκριμένες επικοινωνιακές υποχρεώσεις, όπως:

  1.         Αναφορά της στήριξης από το Ταμείο Εξωστρέφειας Εθνικής Τράπεζας – Mastercard.
  2.         Αναφορά ότι η παράσταση αποτέλεσε μέρος του SYSTEMA – For the Greek Performing Arts 2026.
  3.         Αναφορά του συμβαλλομένου φορέα που παρουσίασε την παράσταση στο πλαίσιο του SYSTEMA.

Άρθρο 3

Υποχρεώσεις συμβαλλομένων μερών

Με το παρόν, τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν να συνεργαστούν κατ’ αρχήν για τα ανωτέρω αναφερόμενα, καθώς και για τις ως ακολούθως υποχρεώσεις. Επισημαίνεται ότι η περιγραφή του αντικειμένου συνεργασίας είναι ενδεικτική και τα συμβαλλόμενα μέρη δύνανται να επεκτείνουν το περιεχόμενο και το πλαίσιο της σχέσης τους. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που παρατίθενται στο παρόν, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω με αποφάσεις των καταστατικών οργάνων και των καλλιτεχνικών διευθυντών τους.

 

Α. Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν τα εξής:

  1. Συμπερίληψη λογοτύπου Χορηγών στις ιστοσελίδες των συμβαλλόμενων φορέων.
  2.         Διασφάλιση της ψηφοφορίας κοινού σε όλες τις παραστάσεις του SYSTEMA.
  3.         Αναφορά χορηγίας στις επιμέρους συνεντεύξεις τύπου των συμβαλλόμενων φορέων.
  4. Διασφάλιση προσκλήσεων στις παραστάσεις του SYSTEMA για στελέχη των Χορηγών.
  5. Κατανομή εξόδων ανάμεσα στους συμβαλλόμενους φορείς πέραν των δαπανών που θα καλυφθούν από την Χορηγία (άρθρο 3 Β).
  6.   Προβολή Χορηγών σε banner εντός των εγκαταστάσεων των συμβαλλομένων φορέων (μόνιμα ή μετακινούμενα banner).

 

Β. Ως προς την επιμέρους ανάληψη δαπανών και οργάνωση περαιτέρω εργασιών και υποχρεώσεων συμφωνείται ότι:

 

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου θα αναλάβει στο πλαίσιο του SYSTEMA τα εξής:

  1.         Την κάλυψη των αμοιβών των καλλιτεχνικών ομάδων των δύο παραστάσεων που προσκλήθηκαν από το ελεύθερο θέατρο, για να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του SYSTEMA.
  2.         Την στήριξη των καλλιτεχνικών ομάδων των δύο παραστάσεων που προσκλήθηκαν από το ελεύθερο θέατρο, για την εξεύρεση χώρου παρουσίασης στο πλαίσιο του SYSTEMA.
  3.         Την οργάνωση και υλοποίηση της εκδήλωσης απονομής βραβείων κοινού Mastercard – Εθνικής Τράπεζας.
  4.         Τον γενικό συντονισμό της ψηφοφορίας του κοινού και της διάθεσης εκπαιδευμένης ομάδας ταξιθεσίας για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην Αθήνα, την Επίδαυρο και την Καλαμάτα.
  5.         Την παραχώρηση προσωπικού ταξιθεσίας του Φεστιβάλ για τις ανάγκες ταξιθεσίας των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο του SYSTEMA στην Αθήνα. Η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από το Εθνικό Θέατρο.
  6.         Την καταμέτρηση και αποθήκευση των ψηφοδελτίων.
  7. Την παρουσίαση στο πλαίσιο του SYSTEMA τριών παράλληλων εκδηλώσεων. Πρόκειται για:

            Δύο μουσικές εκδηλώσεις ΑΦTER στις 20 και 22 Ιουλίου 2026.

    Μια περιπατητική performance στον Αρχαιολογικό Χώρο της Επιδαύρου – Ασκληπιείο στις 25 Ιουλίου 2026.

  1.         Τον σχεδιασμό των κάτωθι αναγκών βάσει της οπτικής ταυτότητας SYSTEMA:
  2. i)           Διαπιστευτήρια SYSTEMA σε διαστάσεις αντίστοιχες με τα υπόλοιπα διαπιστευτήρια του οργανισμού.
  3. ii)   Πλακέτες βραβείων κοινού για τους βραβευθέντες καλλιτέχνες.

 

Το Εθνικό Θέατρο θα αναλάβει στο πλαίσιο του SYSTEMA τα εξής:

  1.         Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ειδικής ιστοσελίδας του SYSTEMA για την εγγραφή των διεθνών συμμετεχόντων.
  2.         Τον σχεδιασμό οπτικής ταυτότητας SYSTEMA, και των επιμέρους αναγκών:

iii)         Αγγλικό booklet σε ψηφιακή και έντυπη μορφή το οποίο θα απευθύνεται στους διεθνείς συμμετέχοντες της πλατφόρμας.

  1. iv)         Πολύπτυχο φυλλάδιο με όλες τις παραστάσεις του SYSTEMA για να δίνεται στο ευρύ κοινό των φορέων.
  2. v)         Tote bag SYSTEMA και tote bag SYSTEMA για τους Χορηγούς.
  3. vi)         Banner με την γενική οπτική ταυτότητα του SYSTEMA.
  4.         Την εκτύπωση booklet σε 500 αντίτυπα και πολύπτυχου φυλλαδίου σε 2.000 αντίτυπα.
  5.         Την παραγωγή των SYSTEMA tote bags για τους διεθνείς προσκεκλημένους σε 500 τεμάχια.
  6.         Την παραγωγή τσαντών τύπου tote (SYSTEMA) για τους Χορηγούς σε 120 τεμάχια.
  7.         Την οργάνωση και υλοποίηση συνέντευξης τύπου του SYSTEMA στις 8 Ιουνίου 2026 στο Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά.
  8.         Τη φιλοξενία των δύο παράλληλων εκδηλώσεων δικτύωσης (pitching events) που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του SYSTEMA στις 22 και 23 Ιουλίου 2026.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα αναλάβει στο πλαίσιο του SYSTEMA τα εξής:

  1.         Την προκράτηση δωματίων σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας.
  2.     Τη φιλοξενία δύο παράλληλων εκδηλώσεων και προβολών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του SYSTEMA. Πρόκειται για:

      την ανοιχτή συζήτηση «OFFSTAGE ENCOUNTERS» στις 26 Ιουλίου 2026.

            την παρουσίαση της παράστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 26 Ιουλίου 2026.

            τις προβολές δύο έργων χορού στο πλαίσιο του προγράμματος «Dancing on screen» στις 25 και 26 Ιουλίου.

 

Γ. Ως προς την οργάνωση και την υλοποίηση του SYSTEMA συμφωνείται ότι:

Σχετικά με τις παραστάσεις

Ο εκάστοτε συμβαλλόμενος φορέας αναλαμβάνει:

  1.         Την οργάνωση και την υλοποίηση των παραστάσεων που επιλέγει να εντάξει στο πρόγραμμά του SYSTEMA.
  2.         Τη διασφάλιση του απαραίτητου αριθμού θέσεων, ώστε η ομάδα των διεθνών καλεσμένων να μπορεί να παρακολουθεί απρόσκοπτα τις παραστάσεις.
  3.         Τη διασφάλιση υπερτιτλισμού στα αγγλικά για όλες τις παραστάσεις που εντάσσει στο πρόγραμμά του SYSTEMA.
  4.         Τη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία των χώρων του, όταν θα βρίσκεται η ομάδα των διεθνών καλεσμένων εκεί.

 

Σχετικά με την πλατφόρμα

Την οργάνωση και τον συνολικό σχεδιασμό του SYSTEMA έχουν αναλάβει από κοινού οι συμβαλλόμενοι φορείς, οι οποίοι συνεργάζονται για τη διαμόρφωση του προγράμματος και τον συντονισμό των επιμέρους δράσεων, με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου να διατηρεί την τελική εποπτεία της διοργάνωσης.

Για την αποτελεσματική υλοποίηση του SYSTEMA θα συμφωνηθεί συνεργασία παροχής υπηρεσιών με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία παραγωγής «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ Φ», η οποία διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία-εμπειρία και στην οποία ανατίθεται ο επιχειρησιακός συντονισμός και η διεκπεραίωση των σύνθετων οργανωτικών εργασιών που απαιτούνται. Ενδεικτικά, στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται η επικοινωνία και συνεργασία με τα ξενοδοχεία για τη διαμονή των συμμετεχόντων, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των μετακινήσεων μεταξύ των τριών πόλεων, καθώς και η οργάνωση, ο συντονισμός και η διαχείριση των υπηρεσιών φιλοξενίας και catering. Παράλληλα, η εταιρεία παραγωγής θα συμβάλλει στη διασφάλιση της εύρυθμης διεξαγωγής του προγράμματος, λειτουργώντας υποστηρικτικά προς τα συμβαλλόμενα μέρη σε όλα τα στάδια υλοποίησης και διαθέτοντας την ομάδα που θα παρίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια του SYSTEMA, αναλαμβάνοντας τη συνοδεία και τον συντονισμό των διεθνών συμμετεχόντων.

 

Δ. Ως προς τη μετάκληση παραστάσεων του SYSTEMA συμφωνείται μεταξύ των συμβαλλομένων μερών ότι:

  1.         Τα credits θα πρέπει να αναφέρουν πάντοτε ότι η παράσταση υπήρξε μέρος του SYSTEMA, καθώς και τον εκάστοτε συμβαλλόμενο φορέα – παραγωγό της.
  2.   Δεδομένης της χορηγίας που διατίθεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου από την Mastercard-Εθνική Τράπεζα, προς όφελος και των τριών θεσμών, κρίνεται εύλογο και δίκαιο, σε περίπτωση δημιουργίας εσόδων  από μετάκληση παράστασης του SYSTEMA (απόδοσης ποσοστού ή αμοιβής σε φορέα), να προβλέπεται η καταβολή μιας συμβολικής αμοιβής (fee) προς το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η εν λόγω αμοιβή θα ισχύει ανεξαρτήτως του φορέα παραγωγής της παράστασης (Εθνικό Θέατρο ή Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας), αναγνωρίζοντας τον ρόλο του Φεστιβάλ ως βασικού υποστηρικτή του SYSTEMA, μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει ο χορηγός του. 
  3.       Θα αποφασίζεται κατά περίπτωση αν η παράσταση οφείλει να αποδίδει ποσοστό ή αμοιβή (fee) στον εκάστοτε συμβαλλόμενο φορέα – παραγωγό αυτής.

 

Άρθρο 4

Συνεργασία των συμβαλλομένων μερών

Σε συνέχεια των ανωτέρω υπό άρθρα 1, 2 και 3 διαλαμβανόμενων, η μεταξύ των συμβαλλομένων μερών δια του παρόντος συνεργασία υλοποιείται με τη δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποιώντας τις δυνατότητες, την τεχνογνωσία και τα μέσα που διαθέτουν, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επ’ ωφελεία όλων.

Τα συμβαλλόμενα μέρη, οι εκπρόσωποί τους και το προσωπικό τους υποχρεούνται να ενεργούν πάντοτε σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, με γνώμονα την προαγωγή των συμφερόντων και των στόχων των μερών και την ορθή υλοποίηση του παρόντος.

 

Άρθρο 5

Δημοσιότητα

Τα συμβαλλόμενα μέρη επιλέγουν τον τρόπο και τον χρόνο που θα δημοσιοποιήσουν το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας, γνωστοποιώντας το στα άλλα μέρη. Τα δελτία τύπου και άλλες γραπτές ανακοινώσεις εγκρίνονται και από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη. Επιτρέπεται η χρήση του ονόματος, των διακριτικών και των σημάτων των μερών μόνο στο πλαίσιο ανακοίνωσης της εν θέματι συνεργασίας, χωρίς να απαιτείται η ρητή άδεια των άλλων μερών.

 

Άρθρο 6

Διάρκεια

Το παρόν Μνημόνιο ισχύει από την υπογραφή του, καλύπτει κατ’ αρχήν την πρώτη διοργάνωση του SYSTEMA (20 – 26 Ιουλίου 2026) και λήγει μετά την περάτωση όλων των δράσεων του SYSTEMA και από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη.

Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της προκείμενης συνεργασίας, τόσον εγγράφως δια της καταρτίσεως και υπογραφής νέου ή ανανεωτικού Μνημονίου Συνεργασίας,  όσο και ατύπως, εφόσον τα μέρη προβούν σε από κοινού ενέργειες και δράσεις συνεργασίας,  χωρίς σε αυτήν την περίπτωση να είναι απαραίτητη η ανωτέρω υπογραφή.

 

Άρθρο 7

Εμπιστευτικότητα

Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όσο και κατά την εκτέλεση του παρόντος, θα ανταλλάξουν γραπτά, προφορικά ή με άλλον τρόπο, πληροφορίες, οι οποίες περιέχουν ή αναφέρονται σε οικονομικά, περιουσιακά στοιχεία ή στοιχεία διαχείρισης και λειτουργίας των μερών, εφεξής «Εμπιστευτικές Πληροφορίες». Τα μέρη υποχρεούνται να μην γνωστοποιήσουν σε οποιονδήποτε τρίτο τις Εμπιστευτικές Πληροφορίες, να λάβουν κάθε προσήκον μέτρο προκειμένου αυτές να μην διαρρεύσουν, καθώς και να τις αξιοποιήσουν μόνο για την επίτευξη των σκοπών που ορίζονται στο παρόν. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να αποκαλύπτονται σε νομικούς συμβούλους, παραστάτες και δικηγόρους, αντιπροσώπους, συμβούλους, στελέχη και υπαλλήλους τους, που θα τις χρησιμοποιήσουν για την εκτέλεση των συναφών και σύμφωνων προς την παρούσα υποχρεώσεών τους, μάλιστα δε τα μέρη υποχρεούνται να ενημερώσουν αυτούς σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από το παρόν άρθρο. Η υποχρέωση εχεμύθειας δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη απεριόριστα και επ’ αόριστον, κατόπιν της καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξης ή λύσης του παρόντος.

Άρθρο 8

Τελικοί Όροι

Τα συμβαλλόμενα μέρη δηλώνουν ότι τηρούν απαρέγκλιτα το ισχύον εθνικό και ευρωπαϊκό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων («ΓΚΠΔ») και τον Ν. 4624/2019, όπως ισχύουν σήμερα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνωρίζουν ότι η δυνάμει του παρόντος δημιουργούμενη σχέση μεταξύ αυτών είναι σχέση εμπιστοσύνης, απαγορευμένης της με οποιονδήποτε τρόπο εκχώρησης ή μεταβίβασης προς τρίτους των δικαιωμάτων ή/ και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση των άλλων συμβαλλομένων μερών.

Κάθε τροποποίηση ή συμπλήρωση όρου του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας, θα αποδεικνύεται εγγράφως.

  

ΣΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ συνετάγη το παρόν σε τρία (3) πρωτότυπα, τα οποία αφού αναγνώσθηκαν, υπογράφηκαν από τα συμβαλλόμενα μέρη και κάθε μέρος έλαβε από ένα.

 

ΤΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ                   ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

 

 

 

 

________________________                                                ________________________            

Νεκτάριος Καραπαναγιώτης                                    Στέργιος Τσίρκας

Γενικός Διευθυντής                                                    Πρόεδρος Δ.Σ.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ

 

 

________________________

Σωτήρης Κριτσωτάκης

Πρόεδρος Δ.Σ.

Παραγωγές SYSTEMA 2026

 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τα ελληνικά έργα – παραγωγές του Φεστιβάλ που έχουν ενταχθεί στην ανωτέρω πλατφόρμα είναι τα ακόλουθα:

18 – 21 Ιουλίου

Γιώργος Βουρδαμής: Νοχαβελάνδη, Ένα γουέστερν δωματίου του Γιάννη Αποσκίτη

ΘΕΑΤΡΟ 104

18-19 Ιουλίου, 21:00 – 20 Ιουλίου, 19:00 – 21 Ιουλίου, 16:30

 

20 – 23 Ιουλίου

Μαριλένα Κατρανίδου: Η Φαλακρή Τραγουδίστρια – Συμβαίνουν κι αυτά καμιά φορά– Βασισμένο στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

20-21 Ιουλίου, 19:00 – 22-23 Ιουλίου, 21:00

 

20 – 22 Ιουλίου

Λένα Κιτσοπούλου: Βάκχες

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Δ  I  20 Ιουλίου, 21:30 – 21-22 Ιουλίου, 21:00

 

21 – 23 Ιουλίου

Θανάσης Κριτσάκης: Michel: Ασκήσεις θνητότητας

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ I 21 Ιουλίου, 21:30 – 22 Ιουλίου, 21:00 – 23 Ιουλίου, 22:00

 

22 & 23 Ιουλίου

Maria Hassabi: Us I ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Η, 21:00

 

22 – 24 Ιουλίου

Ζωή Ευσταθίου: When Did Silence Get This Loud?

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε I 22-24 Ιουλίου, 21:30 – 23 Ιουλίου, 18:00

 

22 – 24 Ιουλίου

Πάνος Μαλακτός: Brightest Heroine

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Β I 22 Ιουλίου, 20:30 – 23 Ιουλίου, 19:00 – 24 Ιουλίου, 20:00

 

22 – 24 Ιουλίου

Χριστιάνα Κοσιάρη: Τα κόλλυβα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ B, 22:30

 

24 & 25 Ιουλίου

Νίκος Καραθάνος: Ειρήνη – Μια επίσκεψη στο έργο του Αριστοφάνη

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, 21:00

 

24 & 25 Ιουλίου

Κορνήλιος Σελαμσής – Χάρης Φραγκούλης: 1961 – Μια ηχητική εκδρομή στα ερείπια του παρόντος, Για μια ηθοποιό, δύο φωνές και έξι όργανα I ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, 21:30

 

Εθνικό Θέατρο

22 & 23 Ιουλίου

Χρήστος Θεοδωρίδης: Ιεροτελεστία ου Guillaume Poix, σε μια ιδέα της Lorraine de Sagazan

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ» I 22 Ιουλίου, 15:30 – 23 Ιουλίου, 17:30

 

22 Ιουλίου

Ευθύμης Θέου: Θραύσματα: Ευριπίδης

ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ, 19:00

 

23 Ιουλίου

Μαρία Πανουργιά: Κουκλίτσα

Βασισμένο στο Κουκλόσπιτο του Ίψεν

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ I 15:00 & 18:00

 

23 Ιουλίου

Δημήτρης Καραντζάς: Άλκηστις

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», ΒΥΡΩΝΑΣ, 21:00

 

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

25 Ιουλίου

Κωνσταντίνος Παπανικολάου: Α User’s Manual

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, 18.30

 

25 Ιουλίου

Αντώνης Βαής: Lunar Seaga

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, 19.30

 

25 Ιουλίου

GARAGE21: Mountains

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, 20.30

 

26 Ιουλίου

Ίρις Κάραγιαν: Ποια είναι τα σώματα της εποχής μας;

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, 19.00

 

26 Ιουλίου

Griffón, Ιωάννα Πορτόλου: Superstar

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, 21.00

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20 Ιουλίου

AFTER MIDNIGHT MUSIC PERFORMANCES

Nikkolas Dashy DJ set

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΠΛΑΤΕΙΑ

 

22 Ιουλίου

PROFESSIONAL EXCHANGE OPPORTUNITIES

Who is Who: Συνάντηση γνωριμίας

Παρουσίαση έργων Θεάτρου & Συνάντηση δικτύωσης

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

 

22 Ιουλίου

AFTER MIDNIGHT MUSIC PERFORMANCES

Βillie Kark 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΠΛΑΤΕΙΑ

 

23 Ιουλίου

PROFESSIONAL EXCHANGE OPPORTUNITIES

Who is Who: Συνάντηση γνωριμίας

Παρουσίαση έργων Χορού & Συνάντηση δικτύωσης

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

 

25 Ιουλίου

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Το σώμα και το μυστήριο της ίασης

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ – ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

 

25 & 26 Ιουλίου

DANCING ON SCREEN

Βιτόρια Κωτσάλου

BARE under

Ιωάννα Παρασκευοπούλου 

All She Likes is Popping Bubble Wrap

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

26 Ιουλίου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΚΗΝΗΣ

Το ασταθές έδαφος στην σύγχρονη πρακτική του χορού

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΦΟΥΑΓΙΕ

 

26 Ιουλίου

KIDF32 MAIN PROGRAMMECLOSING PERFORMANCE 

ΜΠΑΛΕΤΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

 

Διαβάστε και αυτό:

Systέma: Σύμπραξη Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας-Εθνικού Θεάτρου-Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Δημοφιλέστερα

To Top