Τροφή για σκέψη

Συνέντευξη Τύπου σε λεωφορείο εν κινήσει και κριτική στο Καλαματατιανό Καρναβάλι

“ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΟΡΟ”

Ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής, οι ιδρυτές του σύγχρονου Καλαματιανού Καρναβαλιού, προκειμένου να ασκήσουν κριτική, να διατυπώσουν τις προτάσεις τους, αλλά και να κάνουν έναν απολογισμό όλων αυτών των ετών του Καλαματιανού Καρναβαλιού, από το 2013 οπότε και ξεκίνησε μέχρι και σήμερα σήμερα.

Ο μίνι απολογισμός έλαβε χώρα όχι σε έναν κλειστό χώρο, αλλά εν κινήσει μέσα σε ένα Αστικό Λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που πραγματοποίησε διαδρομές μέσα στην πόλη της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που κράτησε πάνω από 40 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του δρομολογίου, οι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής αξιολόγησαν το φετινό καρναβάλι συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, επεσήμαναν τα κακώς κείμενα, τα λάθη, όσα πρέπει να διορθωθούν και έδωσαν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για την επόμενη χρονιά.

Με επιχειρήματα και στατιστικά στοιχεία αποδόμησαν τον τρόπο που διοργανώνεται το καρναβάλι, καθώς σύμφωνα με όσα παρέθεσαν, ο αριθμός των καρναβαλιστών και των πληρωμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, το 2013 τα πληρώματα ήταν 47 και οι καρναβαλιστές 4.700. Το 2108 τα πληρώματα ήταν 18 και οι καρναβαλιστές 950.
Τα καρναβαλικά άρματα το 2013, πρώτη χρονιά του Καλαματιανού Καρναβαλιού ήταν 18 ενώ φέτος μόλις 5.
Το 2013 η διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης ήταν 2 ώρες και 40 λεπτά ενώ φέτος 50 λεπτά. Το 2013 το κόστος των εκδηλώσεων ήταν 16.250 ευρώ ενώ το 2018 εκτινάχτηκε στα 65.000 ευρώ, από τα οποία τα 35.00 δόθηκαν για την τεχνική κάλυψη των εκδηλώσεων.
Αριθμοί που θα έπρεπε να προβληματίσουν τους διοργανωτές.

Πέρα όμως από τους αριθμούς, ένα καθοριστικό στοιχείο που επισημάνθηκε είναι η ταυτότητα του Καλαματιανού Καρναβαλιού που φαίνεται πως ακόμα δεν έχει και την αναζητεί, 6 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση.
Τέλος, έδωσαν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη διοργάνωση του καρναβαλιού με στόχο τη μαζική συμμετοχή και την καλύτερη προβολή του.

Τα στατιστικά στοιχεία όπως παρατέθηκαν στην Συνέντευξη Τύπου:

-Το κόστος διεξαγωγής του Καλαματιανού καρναβαλιού είναι από το 2015, 4 φορές μεγαλύτερο από το αρχικό.
-Τα καρναβαλικά πληρώματα μειώθηκαν κατά 60%.
-Οι καρναβαλιστές μειώθηκαν κατά 80%.
-Τα καρναβαλικά άρματα μειώθηκαν κατά 75%.
-Η διάρκεια της παρέλασης μειώθηκε κατά 70%.

ΒΓΕΝΗΣ: “ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΕΤΡΙΜΜΕΝΑ, ΚΑΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ”

Ταυτότητα καλαματιανού καρναβαλιού

“Για να γίνει θεσμός το καλαματιανό καρναβάλι, πρέπει να έχει τα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά.
Να έχει ένα διαχρονικά αναγνωρίσιμο σήμα (logo).
Από το 2014 έχουν γίνει αποτυχημένες προσπάθειες αντιγραφής με το βενετσιάνικο καρναβάλι (κυρίες προσέφεραν τσάϊ στον Δήμαρχο με ρούχα εποχής), παραδοσιακό καρναβάλι (άνοιγμα της παρέλασης με συμμετοχή του δρώμενου της ευετηρίας της Νέδουσας και τα τελευταία 2 χρόνια το καρναβάλι θυμίζει ζωολογικό κήπο ( logo με γατούλες, κοκόρια κτλ), ενώ τα φετινά λάβαρα καμία σχέση δεν είχαν με το σήμα (γάτα) και παρέπεμπαν στην φραγκοκρατία.
Επίσης το Καρναβάλι δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας”.

Η πρόταση μας (restart)

“Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση διοργάνωσης του καλαματιανού καρναβαλιού από τον Απρίλιο 2016

Προτείνουμε ακόμη
-Δημιουργία καρναβαλικού εργαστηρίου με συμμετοχή εθελοντών πολιτών (εικαστικών, καλλιτεχνών, σιδηρουργών, ξυλουργών, δημιουργών μόδας, δημιουργών πλαστικών τεχνών κτλ)
-Συνέργειες με άλλους δήμους και κυρίως τον δήμο Μεσσήνης.
-Δημιουργία μόνιμου σήματος (logo) για την μέγιστη αναγνωρισιμότητα του Καλαματιανού Καρναβαλιού με την πάροδο των χρόνων.
-Έναρξη εργασιών όλων των τομέων του καλαματιανού καρναβαλιού την επομένη της Καθαρής Δευτέρας του προηγούμενου.
-Παιχνίδια – εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης (Καλαμάτα δεν είναι μόνο η πλατεία), που να καταλήγουν σε γιορτή.
-Ειδική εκδήλωση για την τρίτη ηλικία (το καρναβάλι είναι για όλους).
-Η παρουσία της πριγκίπισσας Ιζαμπώ να είναι ουσιαστική με συμμετοχή σε διάφορα νέα δρώμενα και όχι απλά η παρουσία μιας όμορφης κοπέλας, στην έναρξη και τη λήξη”.

Δημοφιλέστερα

To Top