ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεσπούν οι εργαζόμενοι στη Μαραθόλακκα: “Είμαστε 3 μήνες απλήρωτοι”

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ :”ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ”- ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους στη Μαραθόλακκα που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες, ενώ όπως καταγγέλλουν έχουν πάρει έναντι από το δώρο των Χριστουγέννων και όχι όλο το δώρο. Επίσης μιλώντας στους δημοσιογράφους κατήγγειλαν τον εργοδότη τους ότι τους έβαλε να υπογράψουν δηλώσεις παραίτησης από τα δικαιώματά τους, ενώ όταν οι ίδιοι, όπως υποστηρίζουν, αρνήθηκαν και δήλωσαν πως θα πάνε στην Επιθεώρηση Εργασίας τότε, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, τους είπε πως δεν θα πλήρωνε όποιον τον κατήγγειλε.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες εργασίας μέσα στα σκουπίδια, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπει ο νόμος, και δήλωσαν μάλιστα ότι κάποιες γυναίκες έχουν λιποθυμήσει από τη δυσοσμία και τις άσχημες συνθήκες στη Μαραθόλακκα.

Ζητούν από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας να δώσει μια λύση στο πρόβλημά τους, γιατί είναι απλήρωτοι 3 μήνες και έχουν οικογένειες να ζήσουν.
Στις 27 Δεκεμβρίου έληγε η σύμβαση του εργολάβου με τον Δήμο Καλαμάτας και καταγγέλλουν ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας από την Αντιπολίτευση και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι αν και δεν εμπλέκεται ο Δήμος, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν σύμβαση εργασίας με τον Δήμο, ωστόσο καταβάλλεται κάθε προσπάθεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να βρεθεί μια λύση και να πληρωθούν. Μάλιστα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι η νέα εταιρεία, η ΗΛΕΚΤΩΡ, που θα αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων θα προσλάβει κάποιους από τους εργαζόμενους ή και όλους.

ΟΡΙΑΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι στη Μαραθόλακκα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 15.000 τόνοι σκουπίδια και ο χώρος πλέον έχει κορεστεί, δεν μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια. Οι συνθήκες εργασίες τους ήταν άθλιες, χωρίς τουαλέτες, ενώ όπως δήλωσαν δούλευαν υπερωρίες, αργίες και Σαββατοκύριακα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι η ποσότητα σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα είναι γύρω στους 8.000 τόνους και χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στο πλευρό των απλήρωτων εργαζομένων βρίσκεται το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας που κάνει λόγο για ευθύνες του εργολάβου αλλά και της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, την οποία και καταγγέλλουν ότι “σφυράει αδιάφορα”.

“ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα ακόλουθα:
“Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας καταγγέλλει την εργοδοσία της εργολαβικής εταιρίας που έχει αναλάβει την διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακα Ταϋγέτου. Η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους και το δώρο Χριστουγέννων, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια σε άθλιες συνθήκες στον σκουπιδότοπο. Η τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας όπως και ο εξοπλισμός είναι τελείως ανύπαρκτοι.

Καταγγέλλουμε τη στάση της Δημοτικής αρχής Καλαμάτας που σφυράει αδιάφορα, ενώ έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Μαραθόλακας.

Αυτή τη στιγμή χωρίς κανένα απολύτως λόγο έχουν σταματήσει οι εργασίες, με τους εργαζόμενους να έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ Δημοτικής αρχής και επιχειρηματιών -παραγόντων.

Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να παλέψουμε οργανωμένα και συλλογικά για σταθερή δουλειά με δικαιώματα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Να μην περάσει ο διαχωρισμός μεταξύ μας και η προσπάθεια να γίνουμε έρμαιο στα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία. Από κοινού να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε στους χώρους δουλειάς και γενικότερα από την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής.

Απαιτούμε εδώ και τώρα οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

● Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

● Να ξαναλειτουργήσει ο χώρος και να επιστρέψουν στην δουλειά τους οι εργαζόμενοι

● Να υπογραφούν για όλους τους εργαζόμενους νέες συμβάσεις με την νέα εταιρία που έχει αναλάβει το έργο. Να μην πεταχτούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο από την νέα εταιρία.

● Να τηρηθούν εδώ και τώρα όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας με παροχή ειδικού εξοπλισμού ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των εργαζομένων”.

To Top