Messinia Live

Συνδικάτα και Σωματεία της Μεσσηνίας οργανώνονται κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Πέμπτη 13 Μάη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους των σωματείων της Μεσσηνίας που διοργάνωσε το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα. Θέμα της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός της απάντησης των εργαζομένων στην περιοχή με αφορμή την αντεργατική λαίλαπα που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας και σύντομα θα φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Το αντεργατικό έκτρωμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Καθιέρωση 10ωρης δουλειάς μέσω απλήρωτων υπερωριών, την οποία θα μπορούν να επιβάλλουν οι εργοδότες με τη «θέληση» του εργαζόμενου χωρίς να χρειάζονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Καταργούν ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία σε πολλούς κλάδους εργαζομένων, καθιστώντας την εξαίρεση.
Θα μπορούν να αναγκάζουν σε ακόμα περισσότερες και πιο φθηνές υπερωρίες τους εργαζόμενους.
Δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν και για λόγους που νομικά καθιστούν άκυρη μια απόλυση, αρκεί να δίνουν στους απολυμένους 2-3 μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση.
Καταργούν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μετατρέποντάς το σε μια «ανεξάρτητη αρχή» ελέγχου με «οικονομική αυτοτέλεια».
Εξαπολύουν επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, κάνοντας πράξη τους πόθους της εργοδοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο το δικαίωμα της απεργίας μέσα από τις «ελάχιστες παρεχόμενες υπηρεσίες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα παρακάτω σωματεία:

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας
Συνδικάτο Οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας
Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας
Συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας
Συνδικάτο Γάλακτος, τροφίμων, ποτών Νομού Μεσσηνίας
Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας
Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος ιδιωτικών υπαλλήλων
Σωματείο ελαιοχρωματιστών Καλαμάτας
Σύλλογος εργαζομένων υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. Αρκαδίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας
Πανελλήνιος Σύλλογος συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών

Έγινε πλούσια συζήτηση με τους εκπροσώπους των σωματείων να αναδεικνύουν διάφορες πλευρές των ανατροπών του αιώνα στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.
Στη σύσκεψη απευθύνθηκε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της περιοχής να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προτάθηκαν.

-Δίνουμε άμεση απάντηση με συλλαλητήριο την Παρασκευή 14 Μάη στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 7:30μμ, με σύνθημα "Πάρτε πίσω το νόμο έκτρωμα! Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των Κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ".
-Ανοιχτή συνέντευξη τύπου την Τρίτη 18 Μάη έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με χαρακτήρα πλατιάς ενημέρωσης του λαού της πόλης.
-Συντονιζόμαστε πανελλαδικά με σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα για πανεργατική απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο με νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.
Τέλος κατατέθηκε στη σύσκεψη, ψήφισμα καταδίκης των φονικών αεροπορικών επιδρομών του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ, που κλιμακώνει τη δολοφονική του βία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Καταγγέλλουμε το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ που κλιμακώνει τη δολοφονική του βία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Οι φονικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί, που από την Κυριακή έχουν ξεπεράσει τους 500, στέρησαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, με εκατοντάδες τραυματίες. Αποτελεί κλιμάκωση της επιθετικότητας, συνέχεια των επιθέσεων όλων των προηγούμενων χρόνων.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του, εδώ και δεκαετίες, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα: Να έχει δικό του κυρίαρχο κράτος, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Καταδικάζουμε την προκλητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, τους εποικισμούς και τα άλλα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους. Αναγνώρισε δε "το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα", δηλαδή το "δικαίωμα" στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και στην κατοχή των εδαφών του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη "όπως όλες οι πλευρές προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση".
Φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί ενισχύει τις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές συνεργασίες με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ, ενώ παράλληλα δεν προχωρά στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από τον Δεκέμβρη του 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.
Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε καθήκον να αντιταχθούμε και να αγωνιστούμε απέναντι σε τέτοιους σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών, αλλά στοχεύουν στον έλεγχο του πλούτου και των δρόμων μεταφοράς του στην ευρύτερη περιοχή.
Διεκδικούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τα εγκληματικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους για το λαό μας, συνολικά το λαό της περιοχής!
Απαιτούμε:
 Να τερματιστεί η συνεργασία της χώρας μας με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Καμία συνεργασία ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και του Ισραήλ.
 Να προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα, αξιοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015.
 Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών, τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967».
 Το γκρέμισμα του τείχους διαχωρισμού και της άρσης κάθε μορφής αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
 Τον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και την αποχώρηση των εποίκων.

Exit mobile version