ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ

Με θετικό πνεύμα συνεργασίας η συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη
Προώθηση του γεωπολιτικού ρόλου και της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας

Τον γεωπολιτικό ρόλο, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε χθες στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως κύριο στόχο της ατζέντας του τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας αλλά και την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος ότι η Ελλάδα αποτελεί φιλικό τόπο για τις αμερικανικές επενδύσεις.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της Ελλάδος, τη γεωγραφική θέση και την ιστορία της», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, για να προσθέσει: «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά, τις εξαιρετικές μας σχέσεις. Κάνουμε πολλά μαζί και η Ελλάδα έχει ανακάμψει για τα καλά. Αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία».

«Προνόμιο» χαρακτήρισε το ότι βρίσκεται στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και η οικονομία αντιδρά θετικά. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο».
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εξ αρχής στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντάς του στο Οβάλ Γραφείο ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Στον διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα στη γείτονα. «Αυτή η συμφωνία πατάει πάνω στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35. «Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε άλλα αμυντικά προγράμματα», σχολίασε.

«Προσβλέπουμε στη δική σας στήριξη. Προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι «έχει επιστρέψει». «Μιλάμε για μία μεγάλη επιτυχία» σχολίασε και πρόσθεσε: «Είναι ένας σταθερός εταίρος μας η Ελλάδα, κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα συνεχίσουμε να κάνουμε». «Νιώθω τους Έλληνες κοντά μου. Θα καταλήξουμε σε πολλές συμφωνίες» συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε μια περίπλοκη περιοχή του κόσμου».

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στα ζητήματα γεωπολιτικών σχέσεων, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας στο χθεσινό ταξίδι του στην Ουάσιγκτον αφενός ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματός της από την Τουρκία, αφού δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «γεωγραφικά γελοία» και «έωλη» τη συμφωνία του Ερντογάν με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Αφετέρου υπογράμμισε τον φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της κυβέρνησής του σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι «ανοικτή σε επενδύσεις» (open for business) και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα έπειτα από δέκα χρόνια. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ευνοεί το συμφέρον των δύο χωρών τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε επίπεδο οικονομίας. «Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και επιθυμεί να συμβάλει σε μια εμπροσθοβαρή ατζέντα για την επόμενη δεκαετία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κρίσιμη συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε με τις διμερείς σχέσεις να βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, αλλά τη συγκυρία να βαραίνει την ατμόσφαιρα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ως κύριο μέλημά του την εύφλεκτη ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή και ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στην «επιθετική» και «παράνομη» συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτές οι διακριτές στοχεύσεις αποτέλεσαν ενδεχομένως και την αιτία για την οποία οι δύο ηγέτες δεν προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Θα επακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
«Γεωγραφικά γελοία»
Πριν από το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και συμμετείχε σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του ιδρύματος, Ντέιμοντ Ουίλσον, όπου περιέγραψε με τον πιο αυστηρό τόνο τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και επέκρινε τη συμφωνία της με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες. «Είναι γεωγραφικά γελοία» ανέφερε. Περαιτέρω, αναφερόμενος στην Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να υπάρχει ένα μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο να προκαλεί ξεκάθαρα ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας, δηλαδή την Ελλάδα, και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Προσέθεσε, όμως, ότι οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία δεν συνεπάγονται και τερματισμό του διαλόγου.

«Open for business»
Αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε και στο αμερικανικό ακροατήριο τη φράση-πρόκληση προς επενδύσεις που είχε χρησιμοποιήσει και κατά την επίσκεψή του στην Κίνα. «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα (open for business)» είπε στο πάνελ του Atlantic Council. Πρόσθεσε δε ότι η οικονομία αντιδρά πολύ καλά και ότι «αποπληρώσαμε το ΔΝΤ». Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι και το 2020 η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα της δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα. Μίλησε, επίσης, και για την επένδυση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κινητικότητα παρά τη γραφειοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ενώπιον του αμερικανικού ακροατηρίου την απόφασή του να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφερόμενος δε στην Αλβανία τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

«Σημαντικός για την Ευρώπη ο EastMed»

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, έκανε λόγο για ένα «φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο project» που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά. Σχολίασε δε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα. «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η μοναδική αποδεδειγμένη νέα πηγή φυσικού αερίου στην οποία έχει πρόσβαση η Ευρώπη. Για τα επόμενα 30 χρόνια, τουλάχιστον, το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς μία ουδέτερη Ευρώπη στο ισοζύγιο εκπομπών» είπε. Αντέκρουσε δε τις αιτιάσεις περί απόπειρας αποκλεισμού της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. «Δεν επιδιώκουμε να αποκλείσουμε οποιονδήποτε από την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με προϋπόθεση ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παίζει σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε και υπογράμμισε ότι ο EastMed «δεν είναι μία συμφωνία που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας». «Έχουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας χωρών που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Η σκέψη της Τουρκίας ξεκάθαρα δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν η Τουρκία αναθεωρούσε την προσέγγισή της» τόνισε.


Με θερμά λόγια αναφέρθηκε για την Ελλάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώπιον των δημοσιογράφων, κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο.
«Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε» ανέφερε ο κ. Τραμπ.
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε Αμερικανός πρόεδρος. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά» πρόσθεσε.
Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, ανέφερε από την πλευρά του, μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.
Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών F-35, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

Μαξίμου: Τι «πήρε» ο Πρωθυπουργός από τη συνάντηση με τον Τραμπ
Επέκταση της συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και της Άμυνας - «Κοινός στόχος» η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή

«Εξαιρετική» χαρακτήρισε το Μαξίμου τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι «δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους».
powered by Rubicon Project
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες - κατά το Μαξίμου - διάγουν αυτή την περίοδο την καλύτερή τους φάση. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Όπως επισήμαναν κυβερνητικοί παράγοντες, κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας «καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Κατά τους ίδιους κύκλους, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες - όπως τόνισε - αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.
«Καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»
«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Σύμφωνα με το Μαξίμου, συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ από τον Πρωθυπουργό τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή - όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές - υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή τριμερή συνεργασία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».
Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε παράλληλα τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσει η προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.
«Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας εν μέσω περιοχών κρίσεων που αναμενόμενα ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, είναι δεδομένη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της στρατηγικής μας σχέσης» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, τέλος, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Στ. Πέτσας: Καθοριστική η παρέμβαση Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση με Τραμπ και για τα κρίσιμα εθνικά θέματα

Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας καθοριστική την παρέμβαση Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε ο Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις.
«Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν καθοριστική και ανέδειξε δημόσια για το παγκόσμιο κοινό τη διάσταση της άκυρης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτηρίζοντας μικρόψυχη την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπάρχουν τρία βασικά σημεία που δικαιολογούν την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς: «Επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, υπήρξαν εγκωμιαστικά σχόλια από τον Αμερικανό πρόεδρο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και βέβαια ο ίδιος ο Τραμπ έχουν πλέον ξεκάθαρη άποψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή μας. Και συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Επίσης, είπε ο κ. Πέτσας, θα πρέπει να τονιστούν οι εξελίξεις στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών, τόσο με την αναβάθμιση των F-16, όσο και με τις συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, όπου πρόθεσή μας είναι η συμφωνία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών».
Ενώ, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης.
Τέλος είπε ότι την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση του με τον Τραμπ, αλλά και για τα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Πόλεμος εντυπώσεων για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου ξέσπασε μόλις έκλεισαν τα φώτα των τηλεοπτικών καμερών που κάλυπταν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στην Ουάσιγκτον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση μιλώντας για «επίσκεψη φιάσκο», ενώ το Μαξίμου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επιδείξει σοβαρότητα, εγκαλώντας τον για «μικροπολιτική μικροψυχία». Η εικόνα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να κηρύττουν τον πόλεμο των εντυπώσεων από το πρώτο δευτερόλεπτο, πριν καν γίνουν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους έχει προαναγγείλει ότι θα ενημερώσει για το τι συζήτησε στην Ουάσιγκτον, προκαλούν από αδιαφορία έως και ενόχληση στην ελληνική κοινή γνώμη που παρακολουθεί τις εξελίξεις και θέλει να ενημερωθεί.

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο. Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη αλλά για τη χώρα που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων» έλεγε, μεταξύ άλλων, η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν ο Πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα. Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, 'καλό' ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας. Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε ‘υποσχεθεί’ ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε 'good success' στη ‘νέα’, αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική» απάντησε το Μαξίμου και έπεται συνέχεια.
Επί της ουσίας, η ιστορία έχει δείξει ότι τα αποτελέσματα των συναντήσεων των Ελλήνων πρωθυπουργών με τους Αμερικανούς προέδρους, είτε στην Ουάσιγκτον, είτε στην Αθήνα, τα μαθαίνουμε και πολλές φορές τα βιώνουμε μετά.
Επί της ουσίας, το τι συζητήθηκε ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα αρχίσουμε να το μαθαίνουμε μετά τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αυτό που φάνηκε χθες είναι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στην Ουάσιγκτον με διευρυμένη ατζέντα, η οποία ξεκινούσε από τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μετά την κρίση και την υποστήριξη που αναμένει από τις ΗΠΑ και έφτανε μέχρι τα F- 35. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν επικριτικός κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως περίμεναν κάποιοι στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση όμως κάνουν λόγο για επιτυχημένο ταξίδι, σημειώνοντας το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, τα εύσημα του Αμερικανού προέδρου για την ελληνική οικονομία, τη δημόσια καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας από τον κ. Μητσοτάκη στο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον κ. Τραμπ.
Συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος, αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στις ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ», όπως είπε, για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Σύμφωνα με τον κ Μητσοτάκη, «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. «Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπως ο αμυντικός τομέας, οι επενδύσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr

Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ

Δημοφιλέστερα

To Top