MESSINIA PLUS

Στο Δημαρχείο Καλαμάτας αντιπροσωπεία Δημάρχων 3 ιταλικών Δήμων-Ζήτησαν αεροπορική σύνδεση Καλαμάτα-Μπρίντιζι

Στο Δημαρχείο Καλαμάτας αντιπροσωπεία της Γκρεκιάνικης Απουλίας-Στα σχέδια πολιτιστική και εμπορική συνεργασία-Έρχεται και αδελφοποίηση

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, δέχθηκε σήμερα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, αντιπροσωπεία Δημάρχων τριών ιταλικών δήμων τους οποίους συνόδευε η Ακόλουθος της Ιταλίας για τη Νότιο Πελοπόννησο Μαργαρίτα Μποβιτσέλλι (Margherita Bovicelli). Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκε στο δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί πολίτες”, Μανώλη Μάκαρη, με τον οποίο οι Ιταλοί επίσημοι είχαν συναντήσεις στη Μεσσήνη και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

italoiimage00018

italoiimage00021

italoiimage00026

italoiimage00028

italoiimage00030

italoiimage00033

italoiimage00042

italoiimage00045

italoiimage00047

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων της Γκρέτσια Σαλεντίνα (Grecia Salentina) της Απουλίας στη Νότιο Ιταλία, και Δήμαρχο του Castrignano dei Greci, Roberto Casaluci, η Adolorata Manti – Δήμαρχος του Corigliano d’Otranto, ο  Luigi Melissano – Δήμαρχος του Cutrofiano και η Lucia Costantini – Δημοτική Σύμβουλος του Corigliano d’Otranto.

DSC 0010 2 Medium

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τις δράσεις των 9 ελληνόφωνων χωριών της Γκρέτσια Σαλεντίνα που είναι χτισμένα σε μια εύφορη κοιλάδα και οι κάτοικοί τους, οι Γκρίκο (Griko) μιλούν μια ιδιόρρυθμη διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας που επέζησε επί αιώνες μέσα από τα τοπωνύμια, τα τραγούδια, τις παραδόσεις και τα έθιμα των κατοίκων.

italoiimage00057

italoiimage00067

italoiimage00069

italoiimage00070

italoiimage00072

Οι Δήμαρχοι των συγκεκριμένων γκρεκιάνικων περιοχών της ευρύτερης περιοχής του Λέτσε – Οτράντο που είναι το κοντινότερο σημείο της Ιταλίας με την Ελλάδα (85 ναυτικά μίλια από τους Οθωνιούς της Κέρκυρας) ζήτησαν να γίνουν προσπάθειες για αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Μπρίντιζι, την ανάπτυξη πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων με την Καλαμάτα και την φιλοξενία μαθητών.

Πρότειναν επίσης να φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα παράσταση από το φεστιβάλ του Σαλέντο της Απουλίας, La Notte della Taranta (η Νύχτα της Ταραντούλας) και αντίστοιχα να φιλοξενηθούν στην περιοχή τους πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμάτας.

DSC 0038 2 Medium

Ο κ. Βασιλόπουλος ήταν πολύ θετικός στις προτάσεις τονίζοντας ότι, ο Δήμος Καλαμάτας ακολουθεί εξωστρεφή πολιτική αναφέροντας ως παράδειγμα την αδελφοποίηση με το Lowell και το ταξίδι στην Αυστραλία που ξεκινά από σήμερα. Πρότεινε μάλιστα στους Δημάρχους να εισηγηθούν στα Δημοτικά Συμβούλιά τους την αδελφοποίηση με την Καλαμάτα, ενώ στο Δ.Σ. της πόλης μας ζήτησε να κάνει σχετική εισήγηση ο κ. Μάκαρης.

Η συνάντηση έγινε παρουσία του Αντιδημάρχου Γιώργου Φάβα, σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και έκλεισε με την ανταλλαγή δώρων και την υπόσχεση ότι θα γίνουν βήματα ώστε οι περιοχές να έλθουν πιο κοντά.

DSC 0025 2 Medium

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα δώρα που προσέφεραν οι Ιταλοί Δήμαρχοι ήταν και τα «Τετράδια της Κωνσταντινούπολης- Το ταξίδι των λέξεων» του Βίτο Ντομένικο Παλούμπο (Vito Domenico Palumbo), ο οποίος εργαζόμενος στην Αθήνα κατάφερε και έκανε γραπτή την γκρεκιάνικη γλώσσα. Η ελληνική παρουσία στην ιταλική χερσόνησο ανάγεται στον 16ο αιώνα π.Χ. με τους Μυκηναίους ναυτικούς, οι οποίοι προερχόμενοι από την Ελληνική χερσόνησο, ξεκίνησαν μία περίοδο επαφών μακράς διαρκείας με τους κατοίκους της Δυτικής Μεσογείου.

Grecia Salentina

Η Ένωση των πόλεων της Γκρέτσια Σαλεντίνα (Unione dei Comuni della Grecia Salentina) ιδρύθηκε το 1966 από τους Γκρίκο. Αποτελείται από έντεκα πόλεις και είναι μέρος της επαρχίας του Λέτσε στη διοικητική περιφέρεια της Απουλίας. Ο σκοπός της ένωσης είναι η προώθηση των γνώσεων και της ιστορίας των Γκρίκο, η διατήρηση του πολιτισμού τους, μέσω ερευνών του πανεπιστημίου, η διδασκαλία της γλώσσας τους στα σχολεία και η έκδοση λογοτεχνικών βιβλίων και ποιημάτων στην απειλούμενη με εξαφάνιση γλώσσα τους.

Οι ακόλουθες πόλεις είναι μέλη της Ένωσης: Καλημέρα (ιταλικά: Calimera), Μαρτάνο (Martano), Καστρινιάνο ντε Γκρέτσι (Castrignano dei Greci), Κοριλιάνο ντ’ Οτράντο (Corigliano d’ Otranto), Μαλπινιάνο (Melpignano), Σολέτο (Soleto), Στερνάτια (Sternatia), Ζολίνο (Zollino), Μαρτινιάνο (Martignano), Καρπινιάνο Σαλεντίνο (Carpignano Salentino) και Κουτροφιάνο (Cutrofiano).

Καλημέρα: 7.296 κατοίκους
Καρπινιάνο Σαλεντίνο: 3.868 κατοίκους
Καστρινιάνο ντε’ Γκρέτσι:4.107 κατοίκους
Κοριλιάνο ντ’Οτράντο: 5.762 κατοίκους
Κουτροφιάνο: 9.250 κατοίκους
Μαρτάνο: 9.573 κατοίκους
Μαρτινιάνο: 1.770 κατοίκους
Μελπινιάνο: 2.209 κατοίκους
Σολέτο: 5.537 κατοίκους
Στερνατία: 2.698 κατοίκους
Τσολίνο: 2.194 κατοίκους
Στο σύνολο οι κάτοικοι της Γκρέτσια Σαλεντίνα είναι περίπου 43.000.

To Top