Επιχειρείν

Στην Εθνική Ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού Μεσσήνιοι αρτοποιοί

ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟ ΡΙΜΙΝΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΤΟ 2019

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που θα γίνει στο Ρίμινι της Ιταλίας θα συμμετάσχουν και 4 Μεσσήνιοι αρτοποιοί ως μέλη της Εθνικής Ομάδας Ψωμιού.

Οι αρτοποιοί Σείριος Καίσαρης – Θεόδωρος Δρούλιας – Γιάννης Χρηστέας και η μαθητευόμενη αρτοποιός Zanet Tsaneva, πήραν το 1ο Βραβείο πανελλαδικά στο 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που διεξήχθη από 24 έως 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ARTOZYMA 2018, και ετοιμάζονται πλέον για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η Μεσσηνιακή ομάδα έφτιαξε τις 3 ημέρες του διαγωνισμού 3 διαφορετικά ψωμιά και 3 διαφορετικά πρωινά, εμπνευσμένα από τη Μεσσηνιακή ιστορία και παράδοση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο MessiniaLIVE ο Σείριος Καίσαρης, έφτιαξαν το “ψωμί του Μοριά”, ένα ψωμί αργής ωρίμανσης, το “ψωμί της Αρχαίας Ιθώμης” που είναι ένα πολύσπορο ψωμί, και το “ψωμί του Ταϋγέτου” ένα προζυμένιο με βασιλικό.

Επίσης, έφτιαξαν και 3 πρωινά με μεσσηνιακά προϊόντα, με λαλάγγι μανιάτικο, κουλούρι προζυμιού και κουταλίδες με μέλι και καρύδια.

Τέλος, τις εντυπώσεις κέρδισε μια καλλιτεχνική σύνθεση ψωμιού, ένα καλλιτεχνικό γλυπτό ψωμί με το σχήμα ενός ελαιόδεντρου. Ουσιαστικά, οι μεσσήνιοι αρτοποιοί έφτιαξαν ένα τρισδιάστατο ομοίωμα ελαιόδεντρου, και έκλεψαν τις εντυπώσεις με την ιδέα τους. Ένα ελαιόδεντρο φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ψωμί, με κολοκυθόσπορους να μιμούνται τα φύλλα της ελιάς και σουσάμι.

Στόχος τους είναι να αναδείξουν τα ελληνικά ψωμιά, και ο πλούτος της παραδοσιακής ελληνικής αρτοποιίας, και δη της Μεσσηνιακής, να γίνει ευρύτερα γνωστός, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Η ιδέα τους ήταν να δοθεί έμφαση στα Μεσσηνιακά ψωμιά, που είναι ιδιαίτερα εύγευστα, μέσα από την ανάδειξη παλαιών πατροπαράδοτων συνταγών, που έρχονται από εκατοντάδες χρόνια πίσω, και που κάπου ξεχάστηκαν με τον καιρό, καθώς την αγορά κατέκλυσαν τα ξενικά ψωμιά, τύπου μπαγκέτα και οι έτοιμες ζύμες, περιορίζοντας τα αυθεντικά παραδοσιακά ψωμιά που απαιτούν και περισσότερο χρόνο για να γίνουν, αλλά είναι σαφώς πιο νόστιμα και θρεπτικά.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη για 3η συνεχή χρονιά και είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν οι αρτοποιοί όλης της χώρας και να ανταλλάξουν ιδέες.
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού θα γίνει στο Ρίμινι της Ιταλίας τον Ιανουάριο του 2019. Πρόκειται ουσιαστικά για τους προκριματικούς αγώνες και στη συνέχεια τον επόμενο χρόνο, πάλι τον Ιανουάριο του 2020 θα γίνουν και οι τελικοί με τα καλύτερα παγκοσμίως ψωμιά. Η Εθνική Ομάδα εκτός από τους 4 μεσσήνιους αρτοποιούς έχει ακόμα 5 μέλη-αρτοποιούς από την Κρήτη και Μακεδονία.

Σε εκδήλωση που έγινε χθες στη Μεσσήνη, από τη Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας, τιμήθηκαν άλλη μια φορά οι 4 μεσσήνιοι αρτοποιοί για τη διάκρισή τους στην Εθνική Ομάδα και την επικείμενη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού.

Όπως επεσήμανε η Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας “με τη συμμετοχή τους πρόβαλλαν το παραδοσιακό επάγγελμα του αρτοποιού, διαφημίζοντας τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας και την αξία τους, καθώς και τη Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας, συμβάλλοντας στην επαγγελματική πρόοδο του κλάδου μας”.

Συγχαρητήρια και από τον Δήμαρχο Μεσσήνης

Συγχαρητήρια επιστολή στη Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας απέστειλε και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, εξηγώντας ότι λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να παραβρεθεί στην τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας για να τιμήσει τους νικητές. Στην επιστολή του ο δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Αρτοποιοί της Μεσσηνίας
Αντικειμενικοί λόγοι υγείας και ιδιαίτερα η ολιγόλεπτη παρουσία μου στο μαραθώνιο της Μεσσήνης με αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο οποίος βέβαια στέφθηκε με επιτυχία, δεν μου επέτρεψαν να είμαι παρών στην εκδήλωσή σας, τιμή για τους αρτοποιούς της Μεσσηνίας και της Ελλάδας. Σε μια περίοδο που πολλοί λένε το «ψωμί- ψωμάκι», εσείς δεν προσφέρετε ψωμί, προσφέρετε ζωή, γιατί το ψωμί είναι ζωή αλλά και στοιχείο της μεσογειακής διατροφής από αιώνες συνυφασμένο με την πολιτιστική ιστορία του τόπου μας. Ιστορικά, το ξέρετε καλύτερα από μένα, το έχει επιβεβαιώσει και ο κ. Θέμελης, ο άρτος ήταν η κύρια τροφή των προγόνων μας που μεγαλούργησαν, άρα ο άρτος, η ιστορία και ο πολιτισμός συμβαδίζουν ανά τους αιώνες.
Εύχομαι να είστε δυνατοί, να συνεχίζετε την παράδοση και αυτό το βίωμα ζωής και βέβαια λέω ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς που βραβεύτηκαν, τιμήθηκαν και τίμησαν το επάγγελμα και την πατρίδα. Καλή δύναμη και υγεία γιατί οι συνθήκες για το μεροκάματό σας είναι αντίξοες. Σας ευχαριστώ ως Μεσσήνιος και Έλληνας για την τιμή και την υπερηφάνεια που μας πλημμυρίσατε. ΕΥΓΕ!!!”

Μαίρη Περδικέα

Στην Εθνική Ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού Μεσσήνιοι αρτοποιοί
To Top