ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Δωδώνη δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι Μεσσηνίας για ξενάγηση στη Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης και στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρέθηκαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι της Μεσσηνίας για ενημέρωση και ξενάγηση στον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας. Τον Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, ενώ από τον Δήμο Δυτικής Μάνης παρέστησαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Βαβαρούτσος, και από τον Δήμο Πύλου Νέστορος το “παρών” έδωσε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Καλαμάτας και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου, Σαράντου Μαρινάκη, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη και ξενάγηση, αυτοδιοικητικών της Πελοποννήσου, στις εγκαταστάσεις της πρότυπης Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο έργο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, το οποίο έγινε με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, στα πρότυπα του εξελισσόμενου έργου και της Πελοποννήσου, διαπιστώθηκε η άψογη λειτουργία και η μηδενική όχληση της μονάδας, που έδωσε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε, σύντομα και έως τα μέσα του καλοκαιριού, αναμένεται η ενεργοποίηση του ΣΔΙΤ και στην Πελοπόννησο, εξέλιξη που θα συμβάλλει σημαντικά σ’ έναν ευαίσθητο τομέα που συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα του τόπου μας.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Έχει ήδη λάβει το πρώτο βραβείο ως έργο της  χρονιάς 2018

Η Μονάδα έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2019 μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (Μ.Ε.Α) της Ευρώπης.

Το έργο υλοποιήθηκε με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, με Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης ( ΙΦΣ) την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με την πολύτιμη συμβολή της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και της Περιφέρειας Ηπείρου, ολοκληρώθηκε με πρωτοφανείς χρόνους αδειοδότησης και κατασκευής ( 18 μήνες) και έχει ήδη λάβει το πρώτο του βραβείο ως έργο της χρονιάς 2018.

Με τη ΜΕΑ Ηπείρου, υπερκαλύπτονται οι στόχοι του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) μιας και παράγει υπόλειμμα επεξεργασίας μικρότερο από 35% έναντι 52% του ΠΕΣΔΑ, ανακτά το 36% των ανακυκλώσιμων έναντι 22% του ΠΕΣΔΑ, ενώ επιτυγχάνει εκτροπή από την ταφή των βιοαποδομήσιμων υλικών σε ποσοστό 77%. Ταυτόχρονα υπερκαλύπτει και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων(ΕΣΔΑ) μια και αυτοί ταυτίζονται με τον ΠΕΣΔΑ. Τέλος, σχεδόν μηδενίζει τις εκλυόμενες οσμές.

Το έργο επιλύει οριστικά για τα επόμενα 25 χρόνια το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, μια και μπορεί να προσαρμοστεί με σχετική ευκολία στις μελλοντικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την ελληνική νομοθεσία.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι το  ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκ. ευρώ , με τα 20 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ΕΣΠΑ (τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικοί πόροι και δάνειο), ενώ η εγχώρια προστιθέμενη αξία προσέγγισε το 70%.

Στην πρώτη μονάδα, ανακτώνται τα ανακυκλώσιμα υλικά (αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικά, σιδηρούχα υλικά) μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος, με την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα να είναι το ζητούμενο. Στη δεύτερη μονάδα, η οποία αποτελείται από δύο κλειστούς αντιδραστήρες, γίνεται η παραγωγή βιαερίου (ισχύος 1,5 MW) μέσω αναερόβιας επεξεργασίας ενώ ακολουθεί η αερόβια επεξεργασία του χωνεμένου υλικού για την παραγωγή κομπόστ. Μέρος του κομπόστ που θα παραχθεί, θα διατεθεί, σύμφωνα με την εταιρία, δωρεάν σε Δήμους κι άλλους φορείς για την αποκατάσταση λατομείων ως υλικό επικάλυψης. Το κομπόστ υψηλής ποιότητας θα διατίθεται στην αγορά προς πώληση.

Στη Δωδώνη δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι Μεσσηνίας για ξενάγηση στη Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Δημοφιλέστερα

To Top