MESSINIA PLUS

ΣΕΜ: Αρωγός στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας για να γίνει η Μεσσηνία κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την Κυριακή 28/05/2023 στο κεντρικό αμφιθέατρο στον Αντικάλαμο, διοργάνωσε ημερίδα για την καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη του ανεξερεύνητου πλούτου των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.

Viber-2023-05-28-16-53-34-566

Viber-2023-05-28-16-53-34-687

Viber-2023-05-28-16-53-34-911

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από τις/τους φοιτήτριες/φοιτητές σημαντικά στοιχεία για την ένταξη των παραδοσιακών ποικιλιών στην σύγχρονη γεωργία, στην σημαντική συνεισφορά τους στην παραγωγή τοπικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, και τη σημασία τους για τη διατήρηση της γαστρονομικής παράδοσης της χώρας μας.
Οι παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών έχουν ιστορική προέλευση και η ζήτησή τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αφού έχουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά των τόπων. Παράλληλα πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες τοπικές γιορτές για την προβολή τους όπως, η γιορτή της αγκινάρας στην Μικρομάνη Μεσσηνίας, της χοντροκατσαρής τομάτας και κρεμμυδιού στη Μεταμόρφωση Μεσσηνίας, η γιορτή φασολιού στις Πρέσπες, η γιορτή Τσακώνικής μελιτζάνας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας κτλ.

Viber-2023-05-28-16-53-34-482

Εδώ και αρκετά χρόνια, στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου γίνεται προσπάθεια διάσωσης πολλών παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών απ’ όλη την Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή, με αρωγούς φοιτητές, αγρότες, αλλά και απλούς πολίτες, έχει φέρει αρκετά καλά αποτελέσματα.

Σήμερα στην τράπεζα σπόρων του Εργαστηρίου διατηρούνται και ανανεώνονται πάνω από 100 παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Το Εργαστήριο συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 76 διατηρητές κηπευτικών της χώρας μας, με διατήρηση της παραδοσιακής ποικιλίας ντομάτας «χοντροκατσαρή», ενώ είναι στο στάδιο προετοιμασίας για ένταξη στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών, τουλάχιστον τριών παραδοσιακών ποικιλιών φασολιού.

Viber-2023-05-28-16-53-35-198

Viber-2023-05-28-16-53-35-323

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), Γιάννης Κολοβός, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του συλλόγου σε τέτοιου είδους προσπάθειες και τόνισε ότι η θεαματική αύξηση του γαστρονομικού τουρισμού και η ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την ουσιαστική συνεργασία και σύμπραξη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να καταστεί η περιοχή της Μεσσηνίας ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός.

ΣΕΜ: Αρωγός στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας για να γίνει η Μεσσηνία κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Δημοφιλέστερα

To Top