Παιδί

Τα σχολεία άνοιξαν, οι ιώσεις έκαναν την εμφάνισή τους!

Η αλλαγή του καιρού, σε συνδυασμό µε το συγχρωτισμό των παιδιών µέσα στις σχολικές αίθουσες, σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής των ιώσεων.

Τα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν χάσει τη µεταβιβαζόµενη φυσική ανοσία από τη µητέρα τους, ενώ παράλληλα στερούνται ειδικών αµυντικών µηχανισµών, κυρίως αντισωµάτων, έναντι διαφόρων µικροργανισµών.

H µετάδοση των ιών ευνοείται από τις συνθήκες συγχρωτισµού, που επικρατούν το χειµώνα. Τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθµοί αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον για τη µετάδοση ιογενών ή βακτηριακών λοιµώξεων.

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΙΩΣΕΩΝ

Στην πλειοψηφία των ιογενών λοιμώξεων, ακόμη κι αν συνυπάρχει πυρετός, η εικόνα του παιδιού είναι καλή, δεν είναι επηρεασμένη.

Συµπτώµατα όπως το µπούκωµα στη µύτη, τα φταρνίσµατα, ο πονόλαιµος, ο πυρετός, ο βήχας µε απόχρεµψη, η καταβολή δυνάµεων, είναι από τα πιο συνήθη συµπτώµατα.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ

Oι περισσότερες ιώσεις µεταδίδονται 1-2 24ωρα πριν έως και 5 ηµέρες µετά την εκδήλωση της νόσου.

Στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς σταθµούς οι ιώσεις µεταδίδονται, είτε µε άµεση επαφή, είτε µε σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού.

Ένα παιδί µεταφέρει τον ιό στα χέρια του, µε το σκούπισµα της µύτης (ή µετά από χρήση της τουαλέτας, αν πρόκειται για γαστρεντερίτιδα) και στη συνέχεια µολύνει ότι αγγίζει (παιχνίδια, έπιπλα, διάφορα αντικείµενα).

Στα διάφορα αντικείµενα, οι ιοί παραμένουν ζωντανοί 1-2  24ωρα.

ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΟΧΙ;

Συµπτώµατα όπως το µπούκωµα στη µύτη, τα φταρνίσµατα, ο πονόλαιµος και ο πυρετός, µε καλή όµως διάθεση του παιδιού δεν χρειάζονται άµεση ιατρική παρέµβαση.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΙΩΣΗΣ;

Ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια µιας ίωσης είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Οι περισσότερες μικροβιακές λοιμώξεις αρχίζουν με μια ιογενή λοίμωξη. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η οξεία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα, η οξεια μέση ωτίτιδα, η βρογχιολίτιδα, η µυοσίτιδα, η πνευµονία και πιο σπάνιες η σηψαιμία και οι εγκεφαλίτιδα.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ;

Όταν υπάρχει πυρετός που δεν υποχωρεί εύκολα µε τη λήψη αντιπυρετικών, όταν συνοδεύεται από ρίγος ανορεξία, νωθρότητα, επηρεασµένη γενική κατάσταση, υπνηλία, κεφαλαλγία, εµέτους, εξάνθηµα.

Όταν το παιδί παραπονιέται για πόνους στα πόδια και δυσκολία να περπατήσει.

Όταν το παιδί αναπνέει γρήγορα και µε δυσκολία, είναι νωθρό και το χρώµα του ωχρό ή µελανό.

Όταν ο βήχας χωρίς συνοδεία πυρετού κρατάει πάνω από 7-10 ηµέρες.

Όταν η σίτιση είναι κάτω από το µισό των αναγκών του παιδιού, ενώ παράλληλα κάνει και διάρροιες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ;

Εκτός από τους βασικού κανόνες που είναι η εκπαίδευση των παιδιών στην συχνή πλύση των χεριών, να μην μοιράζονται κοινά σκεύη φαγητού όπως μαχαιροπίρουνα, ποτήρια, κ.α., θα πρέπει και οι γονείς να μην χορηγούν άσκοπα, αναίτια και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου αντιβιοτικά  γιατί εξασθενούν το ανοσοποιητικό και μακροπρόθεσμα κάνουν τον οργανισμό πιο ευάλωτο.

Ωστόσο θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν σωστό τρόπο διατροφής, για να ενισχύσουμε τον οργανισμό τους. Για μεγαλύτερη προστασία τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, καθώς περιέχουν ουσίες όπως η βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα κατά των ιών.
Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, που σε συνέργεια ωφελούν την άμυνα του οργανισμού.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΙΩΣΗ;

Ειδική θεραπεία για τις ιώσεις δεν υπάρχει. Μια ίωση αντιμετωπίζεται µε συντηρητικούς τρόπους:
Κατάκλιση, αποφυγή της κόπωσης, υγιεινό περιβάλλον, καλή ενυδάτωση και διατροφή.
Τα παιδιά πρέπει να παραµείνουν στο σπίτι, µέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της, δηλαδή για περίπου 3-6 ηµέρες.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καµιά θέση στη θεραπεία των ιώσεων.

Επιμέλεια άρθρου
Ευάγγελος Μιχαήλ
Παιδίατρος

Παιδιατρικό Ιατρείο Μιχαήλ Βαγγέλη

Τα σχολεία άνοιξαν, οι ιώσεις έκαναν την εμφάνισή τους!
To Top