ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

Τουλάχιστον 4 στρέμματα γης, περιφραγμένα, θερμοκηπιακού τύπου, με κάμερες και φύλαξη

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΝΑΔΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΡΩΣΙΑ, ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη ανάσα σε ασθενείς που χρειάζονται για ιατρικούς λόγους τη φαρμακευτική κάνναβη δίνει το νομοσχέδιο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» που κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή.

Παράλληλα το νομοσχέδιο, ανοίγει τον «δρόμο» για μεγάλες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο.

1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ

Όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν γίνει πολλές επισκέψεις στην πλατεία Βάθης από εκπροσώπους εταιριών από χώρες όπως ο Καναδάς, το Ισραήλ, το Καζακστάν, τη Ρωσία, την Αμερική που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα σε αυτή τη νέα, για τη χώρα, καλλιέργεια.

Επενδύσεις, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε βάθος τριετίας προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ , σύμφωνα με τα business plan που έχουν παρουσιάσει οι εν λόγω εταιρείες και θα αφορούν μεταξύ άλλων την παραγωγή και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Μάλιστα, αυτές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους μόλις το νομικό πλαίσιο ρυθμιστεί, κάτι το οποίο πρόκειται να γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, όπου και θα αποσαφηνιστεί επακριβώς το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων.

Σκοπός της άδειας θα είναι αποκλειστικά η παραγωγή φαρμάκων και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων ενώ θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η κάνναβη που θα παράγεται να εξυπηρετεί αυτόν και μόνο το σκοπό.

Όπως υπογραμμίζουν οι πηγές του υπουργείου «δεν ξεκινάμε μια τέτοια προσπάθεια για να βάλουμε εμπόδια στους επενδυτές αλλά αντίθετα να συνεργαστούμε, πάντα όμως στο πλαίσιο της αυστηρής νομιμότητας και ελέγχου που απαιτεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια».

ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ, ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Τουλάχιστον 4 στρέμματα γης, περιφραγμένα, θερμοκηπιακού τύπου, με κάμερες και φύλαξη

Οι άδειες θα δοθούν αυστηρά για καθετοποιημένες μονάδες, η έκταση των οποίων θα είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα. Ο χώρος πρέπει να είναι ενιαίος και μέσα σε αυτόν να βρίσκεται η καλλιέργεια, ο χώρος μεταποίησης καθώς και οποιοσδήποτε άλλος υποστηρικτικός χώρος όπως οι ανοικτοί χώροι, οι χώροι αποθήκευσης, φόρτωσης, εκφόρτωσης, καταστροφής, χώροι εγκαταστάσεων κ.α..
Η απόφαση αυτή πάρθηκε για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να μη δημιουργείται η ανάγκη μετακίνησης του τελικού προϊόντος από το χωράφι στον χώρο μεταποίησης.

Η έκταση όπου θα γίνεται η καλλιέργεια θα πρέπει να έχει περίφραξη, κάμερες και φύλαξη ενώ θα πρέπει να είναι και κλειστός χώρος, όπως θερμοκήπια και υδροπονία, για να μην μπορεί το προϊόν να έρχεται σε επαφή με το ανοικτό περιβάλλον και να αποτραπεί η διαφυγή οσμών ή γύρης.

Η τήρηση των παραπάνω κριτηρίων θα γίνεται με επιτόπιο έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και σε περίπτωση εντοπισμού παράβασης, η άδεια θα αφαιρείται.
Επανέλεγχοι θα διενεργούνται και στα δικαιολογητικά των αδειοδοτημένων μονάδων, ώστε σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις να αφαιρείται άμεσα η άδεια.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΝΑΒΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Πέρα από τις εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη νέα, εναλλακτική καλλιέργεια, δίνεται και η δυνατότητα σε Έλληνες αγρότες να πράξουν το ίδιο.
Χρειάζεται υψηλή τεχνολογία σε εξοπλισμό και γνώση καθώς και επενδυτικά κεφάλαια, καθώς δεν πρόκειται για μια αγροτική δουλειά με την κλασική έννοια. Ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να γίνει αυτό είναι μέσω των συνεργατικών σχημάτων, κάλεσμα που απηύθυνε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου κατά την παρουσίαση τού νομοσχεδίου την περασμένη Τέταρτη.

Επίσης, οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο, ενώ το προσωπικό που θα προσληφθεί θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει κάποια εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με την όλη διαδικασία.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Η προμήθεια των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης από ασθενείς θα γίνεται από φαρμακεία με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, με δίγραμμη συνταγή και με ευθύνη του ιατρού. Στο μέλλον προβλέπεται να ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ το υπουργείο Υγείας μελετά την κατάρτιση Μητρώου Ασθενών που λαμβάνουν νομίμως τη φαρμακευτική κάνναβη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση των ασθενών που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και οι οποίοι μέχρι σήμερα τα αναζητούσαν μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τον Καναδά.

Παράλληλα, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου, θα παρθούν μέτρα ώστε η τιμή προμήθειάς τους από τους ασθενείς να είναι χαμηλότερη από αυτές που τα βρίσκουν σήμερα στη διεθνή αγορά, καθώς αυτά θα καλλιεργούνται και θα παράγονται στη χώρα μας.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ

Η θετική γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017 αποτέλεσε τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής σχετικής νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».

Επίσης, τονίζεται στο πόρισμα ότι τα σκευάσματα είναι ευνοϊκά για μια σειρά από νόσους όπως «καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.» και προστίθενται «όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες».

Ως εκ τούτου, η επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα».

“ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ…ΑΛΛΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ”

«Είναι ένα πρώτο βήμα και αποτελεί κατάκτηση αγώνων, τουλάχιστον 15 χρόνων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΟΙΝΣΕΠ KANNABIO και ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη σημειώνοντας όμως ότι «είναι ανεπαρκές και άτολμο».

«Μέσω αυτού του νομοσχεδίου» σημειώνει «δίνεται κάποια δυνατότητα στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη τα σκευάσματα της φαρμακευτικής κάνναβης, ωστόσο είναι περιορισμένη», καθώς «δεν τους δίνει το δικαίωμα να καλλιεργούν οι ίδιοι για προσωπική χρήση».

Τονίζει ότι θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, καθώς «δεν αλλάζει το δικαίωμα του ασθενή να κατέχει και να χρησιμοποιεί κάνναβη για θεραπευτική χρήση».

Τέλος, δήλωσε πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη καθώς «τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αλλάξει άρδην η κατάσταση. Η κοινή γνώμη και ιδιαίτερα οι νέες γενιές έχουμε μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση γύρω από την κάνναβη».

Πέρα από την φαρμακευτική κάνναβη υπάρχει και η βιομηχανική που καλλιεργείται ήδη σε 100 στρέμματα στην Πελοπόννησο με τους Γαργαλιάνους να πρωτοπορούν!

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ:

Οι Γαργαλιάνοι πρωτοπορούν: Έγινε η πρώτη σπορά βιομηχανικής κάνναβης

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
To Top