Υγεία

Οι πρωταθλήτριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους εμβολιασμούς

Συνολικά 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεπεράσει το 90% εμβολιαστικής κάλυψης με τουλάχιστον μία δόση:

Πορτογαλία 97,9%, Δανία 95,1%, Γαλλία 93,4%, Ιρλανδία 92,8%, Μάλτα 91,7%, Ισπανία 90,4%Εμβολιασμένος με τουλάχιστον μία δόση και σε ποσοστό άνω του 80% είναι ο ενήλικος πληθυσμός 7 ευρωπαϊκών χωρών: Βέλγιο και Ολλανδία με 86,5%, Φινλανδία 86,3%, Ιταλία 85%, Σουηδία 84,7%, Γερμανία 81,1% και Κύπρος 80,4%.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των ανωτέρω κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστούν τη μεγαλύτερη απόδειξη της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, καθώς στις συγκεκριμένες χώρες καταγράφεται η χαμηλότερη αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση από τις 27 χώρες της σχετικής κατάταξης πάνω από τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία.

 

Μακριά το τείχος ανοσίας

Είναι δεδομένο ότι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, που αποτέλεσε τον βασικό εθνικό στόχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναπροσαρμόστηκε προς τα πάνω μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι ακόμα μακριά. Δεδομένο είναι επίσης ότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται εκ των πραγμάτων η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Βάσει πρόσφατης εκτεταμένης αμερικανικής έρευνας η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 των Pfizer/BioNTech, όσον αφορά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, παραμένει υψηλή στο 90% επί τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και έναντι της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Ομως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης (από οποιαδήποτε παραλλαγή) πέφτει από το 88% στο 47% όταν μεσολαβήσουν 5 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο συνύπαρξης του κορονοϊού με τη γρίπη τον χειμώνα καθιστούν επιβεβλημένη μία νέα ώθηση για να πάρει μπρος ξανά η εμβολιαστική διαδικασία κινητοποιώντας δεξαμενές ανεμβολίαστων κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, αφού τη στιγμή που το τέταρτο κύμα της νόσου βρίσκεται σε φάση έξαρσης, ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό του. Αρνητές του κορονοϊού, επιφυλακτικοί αλλά και φοβισμένοι πολίτες από τον καταιγισμό θεωριών συνωμοσίας για τις παρενέργειες των εμβολίων και όσοι δεν πείστηκαν μέχρι σήμερα από το καμπανάκι κινδύνου, που χτυπά η επιστημονική κοινότητα και η πολιτεία σε όλους τους τόνους συγκροτούν τη λίστα των υποψήφιων θυμάτων της νόσου.

Ανεμβολίαστοι αλλά και νέοι στις εντατικές

Και σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πλήρως τα πραγματικά περιστατικά. Το 90% όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι δίνοντας μάχη για την ζωή τους. Στον μακάβριο κατάλογο των σχεδόν 15.000 θανάτων περιλαμβάνονται και 110 άτομα ηλικίας 18-39 ετών. Με τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να είναι τα 39 έτη δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 11 ασθενείς με Covid-19 κάτω των 39 ετών, με τους 9 εξ αυτών να είναι άντρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα όπου καταγράφεται πληρότητα στις ΜΕΘ και ειδικότερα στους νομούς με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Ενδεικτική της πίεσης, που δέχεται το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα αλλά και του γεγονότος ότι η εξαιρετικά σοβαρή νόσηση αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ανεμβολίαστους ασθενείς είναι η υφιστάμενη κατάσταση στις ΜΕΘ με 157 διασωληνωμένους, από τους οποίους μόλις οι 3 είναι εμβολιασμένοι. Αντίθετα, στοιχεία σταθεροποίησης παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας στην Αττική και στη νότια Ελλάδα, που έχει επιτύχει καλύτερες εμβολιαστικές επιδόσεις χωρίς όμως να έχουν φτάσει στο στόχο, που θέτει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

πηγή:reader.gr

Οι πρωταθλήτριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους εμβολιασμούς

Δημοφιλέστερα

To Top