MESSINIA PLUS

Πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά τα εστιατόρια και καφέ

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια

Θα ανοίξουν όλα σταδιακά χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον ΣΚΑΪ. «Θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή πριν σταδιακώς βγούμε σε μια μετάβαση στην ομαλότητα. Δουλεύουμε νυχθημερόν για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πλάνο επιστροφής το οποίο θα είναι βιώσιμο. Εκείνο το οποίο πρυτανεύει είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Και στο πλάνο μετάβασης στην ομαλότητα, θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στο σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αλλά από 4 Μαΐου και σταδιακά κάθε εβδομάδα θα έχουμε ένα άνοιγμα. Θα έχουμε εμπορικά καταστήματα, σχολεία και στο τέλος τον τουρισμό. Η όλη φάση θα διαρκέσει συνολικά ένα δίμηνο. Δηλαδή όλος ο Μάιος και όλος ο Ιούνιος θα είναι μια μετάβαση προς την ομαλότητα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε: «Ο τουρισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και εφόσον μπορέσουμε να γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε και το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας».

«Θα υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Θέλω να αντιλαμβάνονται οι οικογένειες ότι μεριμνούμε ώστε να μην υπάρξει η εξάπλωση με το άνοιγμα των σχολείων. Από την άλλη πλευρά είμαστε απολύτως έτοιμοι να διαχειριστούμε το οτιδήποτε συμβεί», είπε. «Υπό τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα, τα σχολεία θα ανοίξουν, με τις προφυλάξεις δημόσιας υγείας που θα υιοθετήσουμε», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων αλλά έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Καφεδάκι από απόσταση!

Μια από τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν σταδιακά να λειτουργούν ίσως και από τις 4 Μαΐου είναι οι καφετέριες και τα εστιατόρια, ωστόσο η επαναλειτουργία τους θα γίνει υπό προϋποθέσεις που θα τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και τα τραπεζοκαθίσματα που θα χρησιμοποιούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα συγκεκριμένα μαγαζιά ο κόσμος θα προσέρχεται κρατώντας αποστάσεις τουλάχιστον 1-2 μέτρων, ενώ την ίδια απόσταση θα έχουν και τα τραπεζοκαθίσματα που θα χρησιμοποιούνται και θα βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο.

«Θα είναι πιο αραιά τα εστιατόρια, οι καφετέριες. Προβλέπω ότι σε ένα κατάστημα, που χωρούσαν να φάνε 200 άτομα, πλέον θα δέχεται 60-70», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο Πρώτο Θέμα 104,6.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.
Η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς συνεπάγεται και αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, είτε αυτό αφορά σε προσθαφαιρέσεις κωδικών είτε στη σταδιακή κατάργηση του συστήματος. Πάντως, ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση επέκτασης και τον Μάιο των προστατευτικών μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει και η ψυχολογική παράμετρος της σταδιακής επαναφοράς στην “κανονικότητα”, η οποία και σαφέστατα δεν θα μοιάζει με την προηγούμενη…

To Top