Messinia Live

Πότε διώκονται για ξέπλυμα οφειλέτες της εφορίας και φοροφυγάδες!

Με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ γνωστοποιούνται τα νέα όρια των παραβάσεων που θα στέλνονται στην Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος θα διώκονται οι οφειλέτες της εφορίας, καθώς και οι φοροφυγάδες, εφόσον τα ποσά των παραβάσεων, υπερβαίνουν κάποια όρια.

Με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κοινοποιούνται οι νέες διατάξεις της νομοθεσίας για το μαύρο χρήμα που τέθηκαν σε ισχύ και προσδιορίζουν τις υποθέσεις που θα αποστέλλονται από τις φορολογικές αρχές στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στην Αρχή για το ξέπλυμα, θα αποστέλλονται αναφορές για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα:

Πότε δεν αποστέλλονται αναφορές

Αναφορές στην Αρχή δεν αποστέλλεται σε περίπτωση που:

Για τα φυσικά πρόσωπα αποστέλλεται αναφορά αποκλειστικά για τα ατομικά χρέη, με την εξαίρεση των περιπτώσεων:

χρεών λόγω συνυπευθυνότητας σε χρέη νομικού προσώπου για το οποίο δεν έχει ή δεν μπορεί να αποσταλεί αναφορά κατά τα ανωτέρω και
χρεών από άλλη αιτία (λ.χ. κληρονόμος, σύζυγος σε κοινή εκκαθάριση φόρου εισοδήματος), για τις οποίες η αναφορά θα εκδίδεται στον ΑΦΜ του πραγματικού οφειλέτη, ενώ ο συνημμένος πίνακας χρεών θα εμφανίζει τα χρέη στον ΑΦΜ, στον οποίο έχουν βεβαιωθεί.
Επίσης, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διαβιβάζει και ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των αναλύσεών της, με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, των βασικών αδικημάτων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και με τις εποπτικές αρχές, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται αναγκαίες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους. Επίσης, μπορεί να ζητεί ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν διεξαχθεί από τις εν λόγω αρχές, καθώς και κάθε πληροφορία που προβλέπεται από το άρθρο 49 του ν.4557/2018.

Exit mobile version