Υγεία

Πόσο ετοιμοπόλεμο είναι το Νοσοκομείο Καλαμάτας στη μάχη με τον κορονοϊό-Τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ & COVID-19- ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Στη μάχη με τον κορονοϊό έχουν ριχτεί τα Νοσοκομεία όλης της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά της πανδημίας που ήρθε ξαφνικά και έπιασε απροετοίμαστο το σύστημα υγείας, το οποίο στηρίζεται κατά βάση στις τιτάνιες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στον αγώνα των διοικήσεων των νοσοκομείων να βρεθούν ατομικά μέσα προστασίας για τον ιό, αναπνευστήρες και λοιπός εξοπλισμός.

Στη μάχη και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, που βεβαίως δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς αν και έχει όλες τις προδιαγραφές, ωστόσο καθημερινά δέχεται μεγάλο όγκο περιστατικών, που είτε έχουν ύποπτα συμπτώματα και εξετάζονται, είτε κάθε άλλου είδους περιστατικό. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έθεσε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου θα αξιολογούνταν και θα διαχειρίζονταν τα περιστατικά, ενώ φρόντισε να προμηθευτεί και το σύστημα μοριακού ελέγχου αλλά και τεστ ταχείας διάγνωσης για τον κορονοϊό.

ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ: Η ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Το βασικό πλεονέκτημα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που πλέον είναι πολύτιμο και ζωτικής σημασίας, είναι το συγκρότημα αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης που  λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Νοσοκομείο και πλέον λόγω της πανδημίας το αναγάγει σε νούμερο ένα όπλο κατά της μάχης με τον κορονοϊό. Το Νοσοκομείο μπορεί να παράξει μόνο του οξυγόνο για τις ανάγκες των ασθενών του.

ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Βεβαίως, απαιτείται επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μόνιμες θέσεις, ωστόσο και οι τελευταίες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έστω και για 2 χρόνια λειτουργούν πυροσβεστικά στην κατάσταση. Αρκεί να ακολουθήσουν και μόνιμες προσλήψεις από το Υπουργείο.

ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις δωρεές και χορηγίες, που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, τόσο από ιδιώτες όσο και από φορείς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου σε γάντια, μάσκες, ειδικές προστατευτικές στολές, κλπ.

Ο ΒΑΘΜΟΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Αναλυτικά το σχέδιο διαχείρισης και τα βήματα ώστε το Νοσοκομείο Καλαμάτας να καταστεί ετοιμοπόλεμο απέναντι στον κορονοϊό δίνει στο MessiniaLive ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος. Κάνοντας μια "ακτινογραφία" του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο Διοικητής, μάς επισημαίνει τα  7 βασικά σημεία που οριοθετούν το πλαίσιο και το βαθμό ετοιμότητας του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην μάχη του κατά του αόρατου εχθρού covid-19.

1.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Πριν από λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε από την πλευρά της Διοίκησης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, πολύ συγκροτημένο, απλό και κωδικοποιημένο λαμβάνοντας υπόψιν του όλες τις παραμέτρους και τα σενάρια (ακόμη και αυτό επιδείνωσης της κατάστασης) και πάντα μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ. Ο τρόπος άλλωστε διαχείρισης των μέχρι τώρα ύποπτων περιστατικών επιβεβαιώνει από την μια την ύπαρξη αυτού του σχεδίου και από την άλλη τον επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Απαιτούνται μια σειρά συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτόκολλα ασφαλείας κάθε φορά που χτυπά "συναγερμός" στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για ύποπτο περιστατικό.

 2. ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει στη διάθεσή του όλον εκείνο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (αναπνευστήρες, monitor, φορητά ακτινολογικά κλπ) που μπορεί να υποστηρίξει εκτός από τις 6 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, άλλες 6 κλίνες της Μονάδας Εμφραγμάτων ως corono- ΜΕΘ, όπως επίσης και 12 κλίνες στην Β΄Παθολογική Κλινική.

Συνεπώς "δεν πιάστηκε στον ύπνο" και πραγματικά είναι σημαντικό το γεγονός για ένα περιφερειακό νοσοκομείο να μπορεί να υποστηρίξει τόσες κλίνες και μάλιστα να είναι σε θέση και να παραχωρεί αναπνευστήρες σε γειτονικά (όπως έγινε πρόσφατα στο Παναρκαδικό) που αδυνατούν.

Αυτό επιβεβαιώνει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το πόσο καθοριστική ήταν η προσπάθεια αξιοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.  Οι υποδομές του Νοσοκομείου αναβαθμίστηκαν, οι χώροι ανακαινίστηκαν, ήρθε νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε ανύποπτο χρόνο, και πλέον όλα αυτά είναι τα όπλα στη φαρέτρα του νοσηλευτικού ιδρύματος, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη και ξαφνική πανδημία.

3. ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε οξυγόνο ιατρικής χρήσης στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοιού covid-19 είναι θα λέγαμε κομβικής σημασίας παράμετρος, καθώς όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται επάρκεια σε οξυγόνο. Και εδώ το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι το μοναδικό Νοσοκομείο σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου που διαθέτει δικό του συγκρότημα αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης και μάλιστα με μια δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 300.000 κυβικά.

4. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΛΟΙΠΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Με την πολιτική απόφαση του Υπουργείου Υγείας να γίνουν άμεσα προσλήψεις λοιπού επικουρικού προσωπικού έστω και με 2ετείς συμβάσεις, το Νοσοκομείο Καλαμάτας προχώρησε στην πρόσληψη 90 ατόμων εκ των οποίων 60 νοσηλευτές-τριες (ήδη έχουν αναλάβει εργασία 25 Νοσηλεύτριες και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται και οι υπόλοιποι). Αυτό σημαίνει ότι στον ευαίσθητο τομέα του νοσηλευτικού και παραϊτρικού προσωπικού το Νοσηλευτικό ίδρυμα της Μεσσηνίας για πρώτη φορά ύστερα από αυτόν τον μεγάλο αριθμό μαζικών προσλήψεων παρουσιάζεται με ικανοποιητικό βαθμό στελέχωσης.

5. ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας συγκρινόμενο με τα άλλα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση στελέχωσης κυρίως σε βασικές ειδικότητες ιατρών. Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Μπέζος, "αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις 2 παθολογικές κλινικές από 40 κλίνες η καθεμιά που στελεχώνονται από λίγους παθολόγους ή στην παιδιατρική κλινική που έχει μόνο 3 ειδικευμένους παιδιάτρους. Είναι κρίσιμο να ολοκληρωθούν από την 6η ΥΠΕ και τα συμβούλια κρίσης το συντομότερο δυνατόν οι διορισμοί των 8 μόνιμων ιατρών που αφορούν αποκλειστικά την στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και των άλλων 9 ειδικευμένων ιατρών που προκηρύχτηκαν πρόσφατα".

6. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας,  ο μήνας Μάρτιος ήταν πολύ δύσκολος για όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ στην προμήθεια των ειδών ατομικής προστασίας covid-19. Και αυτό γιατί οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού του ΕΣΥ αδυνατούσαν για μια σειρά από λόγους και αδυναμίες να εισάγουν το συγκεκριμένο υλικό. Αυτή τη φάση την πέρασε και το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα έχουν αλλάξει και υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια σε είδη ατομικής προστασίας χωρίς βέβαια να συνυπολογίζεται και η βοήθεια σε υλικό που θα έρθει μέσω των μεγάλων δωρεών.

7. ΣΥΣΚΕΥΗ PCR KAI TEST ΤΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα αυξημένα αντανακλαστικά που έδειξε το Νοσοκομείο Καλαμάτας όταν με γρήγορες κινήσεις κατάφερε να έχει στη διάθεσή του συσκευή μοριακών εξετάσεων PCR για την ανίχνευση του covid-19. Ήδη η συσκευή έφτασε στο Νοσοκομείο και εκπαιδεύτηκαν οι χειριστές, ενώ τις επόμενες μέρες παραλαμβάνονται και τα κατάλληλα αντιδραστήρια. Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο προμηθεύτηκε άμεσα και τα τεστ ταχείας διάγνωσης που αποτελούν και αυτά ένα καλό εργαλείο ( συμπληρωματικά σε πρώτη φάση) με την αποστολή δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Μ.Π.

Πόσο ετοιμοπόλεμο είναι το Νοσοκομείο Καλαμάτας στη μάχη με τον κορονοϊό-Τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες

Δημοφιλέστερα

To Top