Αίτηση Σαμαρά στο Άρειο Πάγο για πλήρη διερεύνηση της παγίδευσής του μέσω του Predator
Αίτηση με την οποία ζητεί την πλήρη διερεύνηση της παγίδευσής του με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Στην αίτηση, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει δημοσίως από την κυβέρνηση απαντήσεις επί του θέματος, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της αίτησης:
«Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,
Υποβάλλω την παρούσα, αναφορικά με την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, υπόθεση η οποία έχει ήδη λάβει ευρεία δημοσιότητα και προκαλεί εύλογη ανησυχία για την εθνική ασφάλεια και την προάσπισή της, για τη λειτουργία των θεσμών και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, εδώ και μήνες έχει καταστεί δημοσίως γνωστό ότι υπήρξα και εγώ προσωπικά στόχος του εν λόγω κατασκοπευτικού λογισμικού.
Το γεγονός της παράνομης παγίδευσής μου το έχω επανειλημμένως αναδείξει μέσω δημόσιων παρεμβάσεών μου.
"Το έχω θέσει με σαφήνεια θεσμικά από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και μέσα από τον δημόσιο διάλογο, επιμένοντας ότι αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που δεν μπορεί να παραμείνει στο σκοτάδι ή στη σιωπή και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μεθοδεύσεων και συγκάλυψης"
Στις τοποθετήσεις αυτές, έχω επίσης επισημάνει με ιδιαίτερη έμφαση τους σοβαρότατους κινδύνους που συνεπάγεται για την εθνική ασφάλεια η λειτουργία ενός τέτοιου παράνομου μηχανισμού εντός της ελληνικής επικράτειας, ιδίως σε συνθήκες έντονης γεωπολιτικής αστάθειας.
Είναι αυταπόδεικτο, ότι η παρακολούθηση προσώπων που κατέχουν καίριες θεσμικές θέσεις συνιστά γεγονός εξαιρετικής θεσμικής και εθνικής βαρύτητας.
Επειδή έχω κατ’ επανάληψη ζητήσει από την Κυβέρνηση να διερευνήσει την περίπτωση της παγίδευσης μου χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα».
Οι αναφορές στη Βουλή
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναφερθεί στις υποκλοπές τους προηγούμενους μήνες από το βήμα της Βουλής.
Τον Απρίλιο, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο είχε δηλώσει: «Μέσα σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον, να θέσω κι ένα ερώτημα για το μείζον θεσμικό θέμα, των υποκλοπών: Κύριε πρωθυπουργέ, τόσο καιρό έχει διερευνήσει κάποια κρατική υπηρεσία το γιατί παρακολουθούσαν το τηλέφωνό μου, του μόνου πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος, κάποιοι “ιδιώτες”; Και πώς το κατάφεραν αυτό, οι “ιδιώτες”, κάτω από τη μύτη ενός ολόκληρου κράτους; Φαντάζομαι ότι έχετε διατάξει κάποια σχετική έρευνα. Θα περιμένω την απάντηση».
Σε άλλη ομιλία του στη Βουλή τον Μάιο, είχε σημειώσει αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Χτύπησε το τηλέφωνό του για να του πουν ότι κάποιοι παρακολουθούσαν το μισό υπουργικό συμβούλιο, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, δηλαδή εμένα; Κι όταν του το είπαν, 3 το πρωί, τι έκανε;».
Σφοδρή σύγκρουση για τα αιχμηρά βίντεο Σαμαρά
Στο μεταξύ, σφοδρή σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά, μετά τα αιχμηρά βίντεο που ανάρτησε χθες Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός.
Αρχικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπο, Παύλος Μαρινάκης, εξαπέλυσε «καρφιά» κατά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σήκωσαν αμέσως το γάντι.
Στο επίκεντρο της μετωπικής αυτής σύγκρουσης βρέθηκαν τόσο οι παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού στα social media όσο και η αίτηση που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση των υποκλοπών.
Το «καρφί» με το «Ρετιρέ» και η «καθυστέρηση» Σαμαρά
Απαντώντας στα βίντεο του Αντώνη Σαμαρά, ο Παύλος Μαρινάκης επέλεξε να σχολιάσει την τακτική του επιστρατεύοντας μια απρόσμενη τηλεοπτική μεταφορά, παρομοιάζοντας τα βίντεο με… παλιές επαναλήψεις της σειράς «Ρετιρέ».
«Στην τηλεόραση βλέπουμε πολλές επαναλήψεις ελληνικών σειρών που ενώ παίζονται κάθε χρόνο σκίζουν στα νούμερα τηλεθέασης γιατί μας αρέσουν πολύ. Παράδειγμα έβλεπα το Ρετιρέ προ ημερών, μία θρυλική σειρά. Δεν σημαίνει ότι αυτό που αποδίδει στην ελληνική τηλεόραση θα αποδώσει και στην πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το προβληματικό των επιχειρημάτων δεν το είχε ο πρόεδρος αλλά ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού, αν δεν κάνω λάθος. Ναι, δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά αν κάθε φορά κάποιος από εμάς είχε παράπονα και αντιρρήσεις και προχωρούσε σε μια προσωπική πολιτική κίνηση, δεν θα μιλούσαμε για τη ΝΔ αλλά για ένα μικρό περιθωριακό κόμμα. Ο στόχος είναι η μεγάλη εικόνα και να μην πληγώσουμε αλλά να ενισχύσουμε την παράταξη», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την προσφυγή του Αντώνη Σαμαρά στη Δικαιοσύνη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε αρχικά ότι «από τη στιγμή που ένας πολίτης, είτε ήταν πρωθυπουργός, είτε όχι, απευθύνεται στη Δικαιοσύνη, τις απαντήσεις τις δίνει η Δικαιοσύνη».
Ωστόσο, έκλεισε την απάντησή του καταλογίζοντας στον πρώην πρωθυπουργό καθυστερημένη αντίδραση:
«Θυμίζω ότι η υπόθεση αυτή ως προς το σκέλος των παραιτήσεων και το σκέλος που αφορούσε τις νόμιμες επισυνδέσεις του κυρίου Ανδρουλάκη ξεκίνησε να συζητείται το 2022. Στην συνέχεια το 2023 ο κύριος Σαμαράς ήταν και υποψήφιος με την Ν.Δ.».
Το νέο χτύπημα από Σαμαρά
Η αντίδραση από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά ήταν άμεση και ιδιαίτερα επιθετική, στρέφοντας τα βέλη της απευθείας προς τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ανέφεραν επί λέξει:
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Μαρινάκης, σχολιάζοντας τη σημερινή αίτηση του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά στον Άρειο Πάγο, δήλωσε μεταξύ άλλων, επί λέξει, το εξής; “το 2023 αν θυμάμαι καλά, ο κύριος Σαμαράς ήταν και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία”.
Αν θυμόμαστε καλά, η ΝΔ το 2023 είχε πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχει κάποια σχέση η Νέα Δημοκρατία με την υπόθεση; Έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μήπως; Γιατί λοιπόν ο κ. Μαρινάκης συσχετίζει την παρακολούθηση του κ. Σαμαρά με τη Νέα Δημοκρατία και τις εκλογές του 2023;».
Η μετωπική αυτή σύγκρουση δείχνει ότι η εσωκομματική αντιπαράθεση στη γαλάζια παράταξη περνά πλέον σε ένα εντελώς νέο, εκρηκτικό επίπεδο, με το θέμα των υποκλοπών να ανοίγει και πάλι για τα καλά.
ΠΑΣΟΚ: "Ο κ. Μαρινάκης είπε ευθαρσώς ότι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια το 2023 συνιστά συναίνεση στην ομερτά"
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την προσφυγή του κ. Σαμαρά στον Άρειο Πάγο
Σήμερα ο κ. Σαμαράς ανταποκρίθηκε με καθυστέρηση στο αυτονόητο καθήκον του.
Υπενθυμίζουμε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε καλέσει το σύνολο των δημοσίων αξιωματούχων που αποτέλεσαν στόχους του Predator και είχαν ενημερωθεί απο την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες συναισθανόμενοι το χρέος τους απέναντι στην εθνική ασφάλεια και το εθνικό συμφέρον.
Η δημόσια τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη σημερινή εξέλιξη είναι ενδεικτική και συνάμα αποκαλυπτική:
Ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς ότι το σκάνδαλο του predator γεννήθηκε μέσα στο Μαξίμου και δείχνει πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και εργαλειοποιεί την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.
Γιατί ο κ. Μαρινάκης είπε ευθαρσώς ότι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια το 2023 συνιστά συναίνεση στην ομερτά.
πηγή: ieidiseis.gr










