Messinia Live

Πλήθος κόσμου στην Καλαμάτα για την Αναπαράσταση για τα 201 χρόνια από την Επανάσταση

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΥΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ "ΥΠΕΡΜΑΧΩ" ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με λαμπρότητα γιόρτασε η πόλη της Καλαμάτας την επέτειο της Απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων Καλαματιανών και επισκεπτών, πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικά η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της Aπελευθέρωσης της Καλαμάτας, ενώ οι εκδηλώσεις στην πλατεία 23ης Μαρτίου ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση.
Τις εκδηλώσεις λάμπρυνε για πρώτη φορά με την παρουσία της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακκελαροπούλου.

Το μεσημέρι Τετάρτης 23 Μαρτίου 2022, μπροστά στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο Δήμαρχος παρέδωσε την επαναστατική Σημαία σε γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες και ξεκίνησε η πομπή προς το Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου.

Τη σημαία συνόδευαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και άγημα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Είχε προηγηθεί η αφή του βωµού με τη Φλόγα, την οποία σκυταλοδρόμος μετέφερε από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα και, ακολούθως, έγινε έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης.

Στη δοξολογία που ακολούθησε στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, προέστη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.Κατόπιν, στο Ηρώον τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του Εικοσιένα. Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ηµέρας τον οποίο εξεφώνησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης.

Ακολούθησαν:
• Προσκλητήριο Οπλαρχηγών
• Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας
• Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
• Aνάκρουση του Eθνικού Ύµνου.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Kαλαµάτας, παραδοσιακοί χοροί, με κυρίαρχο τον Καλαματιανό, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρέλαση µαθητών σχολείων, μελών Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, που όλοι έφεραν εθνικές ενδυμασίες, την οποία επισφράγισε η διέλευση έφιππων τμημάτων.

Exit mobile version