Messinia Live

Πέτσας: Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία – Τι ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μίλησε το πρωί της Δευτέρας, για το άνοιγμα των σχολείων και για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού αλλά και για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την κρίση της ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του στο Open, ο κ. Πέτσας είπε, πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου και με όλα τα μέτρα προστασίας

«Έχουμε μια χρονιά μπροστά μας που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, στις 7 του μήνα» είπε ο κ. Πέτσας, λέγοντας πως «θα έχουμε ξανά να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις. Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας με τα οποία να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά…».

Και συνέχισε: «…ότι αν τηρούμε τις αποστάσεις όσο μπορούμε, γιατί για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο ακόμα να το καταλάβουνε, να πλένουμε τα χέρια μας και εκεί που θα πρέπει, εκτός σχολείου όπου είμαστε ή και εντός όπου χρειάζεται να φοράμε τη μάσκα».

«Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η 7η Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων έχει «κλειδώσει», αλλά και πως η κυβέρνηση εργάζεται από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για την αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, «προκειμένου να μπούμε στο Φθινόπωρο με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες».

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Πέρα από τη χρήση μάσκας, στο τραπέζι των συζητήσεων για το άνοιγμα των σχολείων, βρίσκεται και η εκ περιτροπής λειτουργία τους, όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε όμως, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδόμενα.

Ο κ. Γώγος επανέλαβε ότι αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, δε θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα υπογραμμίζοντας ότι το χρυσό τρίπτυχο είναι μάσκα, απόσταση και καλή υγιεινή των χεριών.

«Αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα. Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού. Βάζουμε τη μάσκα και αποφεύγουμε τη μετάδοση του ιού. Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», επισήμανε. Για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι δε είναι απαραίτητη παρά παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού.

Για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν εν μέσω 2ου κύματος ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν με πλήρη κανονικότητα.

Ακόμη, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Μια συζήτηση σε εξέλιξη χαρακτήρισε τα σενάρια για το πώς θα γίνει η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.

πηγή: http://www.ieidiseis.gr/politiki/item/56031-petsas-stis-7-septemvriou-anoigoun-ta-sxoleia-ti-anisyxei-tous-eidikoys

 

Exit mobile version