ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: “Κάνουμε έκκληση σε όλους να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές μέρες”

“Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σχεδιασμό η δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ-Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα τόσων πολλών τεστ”

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  

“Η επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένει επιβαρυμένη. Οι Κυβερνήσεις ανησυχούν ενόψει των εορτών και παίρνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκαλεί το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλες χώρες. Ήδη στο Λονδίνο επιβλήθηκε αυστηρό lockdown, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων για να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός.

Στη χώρα μας από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι έρχονται  από το Ηνωμένο Βασίλειο,  υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση 7 ημερών, αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Στο μεταξύ, την εβδομάδα που πέρασε είχαμε περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας και των διασωληνωμένων. Παράλληλα όμως, τόσο σε περιοχές  της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιφερειακή ενότητα  Κοζάνης, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό. Κάνουμε έκκληση, άλλη μια φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρυμένων περιοχών, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε στις γιορτινές μέρες.

Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο.

Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω. Θέλουμε καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέλουμε -και μπορούμε- να τα καταφέρουμε. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα -το πολύ με άλλη μια οικογένεια- τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα. Πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται το εμβόλιο και η ελπίδα δεν είναι ευχή, αλλά ορατή πραγματικότητα. 

ΣΤΙΣ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για την έγκριση  του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού -αυτού της Pfizer. Κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής. Οι πρώτες παρτίδες θα φτάσουν  στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία αναφοράς. 

Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ήρωες -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες. Θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, καθώς από  αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων. 

Το εγχείρημα είναι τεράστιας  έκτασης και πολυπλοκότητας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου, καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, λειτουργεί στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μεγάλη ομάδα στελεχών από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Και ο στόχος μας είναι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι εφικτό, γεγονός που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας. 

Από σήμερα και κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιείται, στο Υπουργείο Υγείας, τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ-testing.gov.gr

Η πανδημία του κορονοϊού μάς έφερε μπροστά σε καταστάσεις που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε λίγους μήνες πριν. Η αντιμετώπισή του επιβάλλει την ομοψυχία όλων μας και την τήρηση των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί. Για αυτό, κάθε ένας και κάθε μία από εμάς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια. Μια πτυχή αυτής της κοινής προσπάθειας είναι η παρακολούθηση ενός κρίσιμου επιδημιολογικού παράγοντα για τη μέτρηση της διασποράς στην κοινότητα, του «δείκτη θετικότητας» του κορονοϊού. Η παρακολούθηση του δείκτη θα μας επιτρέπει να έχουμε ακριβή εικόνα για την μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κορονοϊού που γίνονται καθημερινά στη χώρα. Η συμμετοχή λοιπόν στο τυχαιοποιημένο δείγμα ελέγχων θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, στην προστασία των ευάλωτων αγαπημένων μας στο στενό μας περιβάλλον, αλλά και τους ειδικούς να διαμορφώσουν την απαραίτητη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα με έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς. 

Σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα το βράδυ, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την καθημερινή διενέργεια 12 χιλιάδων περίπου δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την Επικράτεια. Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Στην πλατφόρμα, αυτή, μπορεί κάθε συμπολίτης μας να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει. Το πρόγραμμα αφορά όλους μας, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

 

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε καταλήξει στην Κυβέρνηση και φυσικά στις τάξεις των ειδικών για το κατά πόσο θα ήταν προτιμότερο να παραταθεί το lockdown μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να συνεχίσει να είναι ελεγχόμενη η μετάδοση της νόσου και ταυτόχρονα να μπει η χώρα στη φάση των μαζικών εμβολιασμών; Ποιο είναι το αρχικό πλάνο, τι θα γίνει με τα σχολεία;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το πλάνο το ξέρετε και  σ’ αυτό μένουμε. Σήμερα είναι 21 Δεκεμβρίου, το πλάνο έχει περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου. Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα αυτές τις ημέρες. Φαίνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο πέφτει αργά, ίσως βραδύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε, ή απ’ όσο θα θέλαμε, αλλά πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο, πέφτει ο αριθμός των εισαγωγών, πέφτει ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ας φροντίσουμε, σε αυτές τις περίπου 15 ημέρες -και ιδίως μέσα στις γιορτές- με τη συμπεριφορά μας, να μην θέσουμε σε κίνδυνο αυτήν την καλή πορεία. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα χρειαστεί καμία παράταση άλλων μέτρων. Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει όλοι μας αυτό το διάστημα, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ & ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Πριν από λίγο ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του είπε πως έρχονται κι άλλα μέτρα τις επόμενες ημέρες. Μπορείτε να μας πείτε τι αφορούν; Πώς θ’ αυστηροποιήσετε τους ελέγχους τις ημέρες των εορτών;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αύριο, μετά την καθιερωμένη σύσκεψη που υπάρχει για το θέμα των ελέγχων, θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά για εφαρμογή των υφιστάμενων. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να γίνει καταστρατήγηση των μέτρων, για να μην έχουμε μια έξαρση του κορονοΐού. Τέτοιου είδους μέτρα είναι οι έλεγχοι για την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 10:00 το βράδυ. Και θα είναι συστηματικοί οι έλεγχοι αυτοί, όπως και οι έλεγχοι ιδίως για τις μετακινήσεις μας κατά τις ημέρες των παραμονών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όπως είπαμε και στην εισαγωγική τοποθέτηση, δεν πρέπει να γιορτάσει ο κορονοϊός, αλλά εμείς σ’ αυτές τις γιορτές, πάντα μέσα σε στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίξουμε τις επαφές μας, γιατί αυτό σημαίνει κίνδυνο διασποράς του ιού στην κοινότητα. Άρα, αύριο θα έχετε περισσότερες ανακοινώσεις, επαναλαμβάνω, για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων.

Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Αντιπολίτευση σας καταγγέλλει για την απόφαση σχετικά με  τα τεστ για τον κορονοϊό, και από τον ΣΥΡΙΖΑ σας έχουν απευθύνει το ερώτημα, γιατί θα πρέπει να γίνεται κλήρωση για 12.000 τυχερούς και με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες σε αποκλεισμό; Επίσης, γιατί δεν γίνεται συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ, για όλους τους πολίτες, μαζί με ελέγχους σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουν αυξηθεί αρκετά οι έλεγχοι τους τελευταίους μήνες. Είμαστε σ’ ένα επίπεδο πέριξ των 30.000 ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων των PCR και των rapid tests. Επομένως είναι ένας αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, αυτό που έχει σημασία με την τυχαία δειγματοληψία, όπως αυτή που θ’ αρχίσει να δουλεύει με το σύστημα testing στην πλατφόρμα testing.gov.gr, στόχο έχει να γνωρίζουν οι επιδημιολόγοι μας ποια είναι η διασπορά στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι έλεγχοι που γίνονται από τον ΕΟΔΥ ή οι έλεγχοι που γίνονται όταν πηγαίνει κάποιος μ’ ένα σύμπτωμα στο νοσοκομείο και αυτό έχει ως δεδομένο να έχουμε στην εύρεση των κρουσμάτων ένα υψηλότερο ποσοστό απ’ αυτό που υπάρχει, ενδεχομένως, στην κοινότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι, ότι όσο θα βγαίνουμε σιγά σιγά απ’ την κατάσταση των περιοριστικών μέτρων, όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός και όσο σιγά-σιγά θ’ αυξάνει η ανοσία μέσα στην κοινότητα, να έχουμε μια ακριβή εικόνα της διασποράς του ιού. Γι’ αυτό κάνουμε τα δειγματοληπτικά τεστ, γι’ αυτό αυξάνουμε την επιτήρηση με τα πρόσθετα 12.000 περίπου τεστ που θα γίνονται την ημέρα.

Όσον αφορά τη δωρεάν συνταγογράφηση, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν αυτό θα προκαλούσε μια τεράστια προκλητή ζήτηση, τη στιγμή που δεν υπάρχει και διαθεσιμότητα τόσων πολλών τεστ. Και επίσης, δεν είναι κάτι το οποίο ακολουθείται στην ευρωπαϊκή πολιτική σε ευρεία έκταση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ποια εικόνα δίνουν οι αναλύσεις των ειδικών, αναφορικά με την καταγραφή του νέου στελέχους του Covid 19 στη χώρα μας; Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, η Κυβέρνηση εξετάζει προληπτικά μια αναπροσαρμογή της στρατηγικής στην αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή μελετάμε τα στοιχεία. Οι επιδημιολόγοι μας επίσης ενημερώνονται, απευθείας, και από άλλες χώρες, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Κρίσεων για την κατάσταση. Mετά τη σημερινή συνεδρίαση θα περιμένουμε νεότερες εισηγήσεις και αναλόγως θα τοποθετηθούμε.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η Κυβέρνηση εξετάζει παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όπως εισηγούνται οι ειδικοί; Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι άλλο η εισήγηση της επιτροπής και άλλο οι μεμονωμένες απόψεις ειδικών, οι οποίοι εκφέρουν δημόσιο λόγο. Επαναλαμβάνουμε: Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Οποιαδήποτε εισήγηση προς την Κυβέρνηση γίνεται από την επιτροπή και όχι από μεμονωμένες εμφανίσεις ειδικών.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο να αναστείλετε πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία; Και γιατί δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις όπως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τι αποφάσεις να ληφθούν; Να μην γίνουν πτήσεις; Τέτοιου είδους αποφάσεις ελήφθησαν, χθες, από ορισμένες χώρες. Σήμερα συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Κρίσεων. Θα δούμε πώς θα τοποθετηθεί για το ζήτημα. Θα συνεδριάσει και η δική μας επιτροπή των ειδικών και θα αποφασίσουμε τη στρατηγική μας για τις επόμενες ημέρες.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Εάν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά και ανήμερα, παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες ημέρες της Πρωτοχρονιάς;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά. 

Λ. ΜΠΟΛΑ: Τα τοπικά lockdown στην Δυτική Αττική και Κοζάνη λήγουν τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν δεδομένα ως τώρα, εάν έχουν αποδώσει ή αν θα χρειαστεί παράτασή τους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φαίνεται ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο, όσον αφορά διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής, όχι σε όλες. Επίσης, για την Κοζάνη, επειδή ελήφθησαν αργότερα τα μέτρα, χρειάζεται να δούμε μερικές ημέρες ακόμα πώς θα κινηθούν εκεί τα στοιχεία του επιδημιολογικού φορτίου. Επομένως, τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε.

ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ-Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Μετά και το προκλητικό tweet του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, υπάρχει περιθώριο για επανέναρξη διερευνητικών επαφών το επόμενο χρονικό διάστημα με την Τουρκία;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της παραβατικής και προκλητικής της συμπεριφοράς. Αυτό δεν γίνεται σε μια ημέρα, θέλει ένα βάθος χρόνου. Επομένως, έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες ακόμα να αξιολογηθεί η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας. Εμείς θέλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που σταμάτησε τον Μάρτιο του 2016, για να συζητήσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμερίζεται η Κυβέρνηση τη δήλωση του κ. Χαρδαλιά που αφορούσε την εισήγηση του κ. Τζιτζικώστα για λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, στη σύσκεψη της 22ας Οκτωβρίου;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει πει, πολλές φορές, ότι από τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο στις 19 Οκτωβρίου, είχαν τεθεί τα ζητήματα στο τραπέζι. Δεν υπήρξε καμία εισήγηση τότε για εφαρμογή lockdown στη Θεσσαλονίκη ή σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας. Όσες αποφάσεις έχουν παρθεί, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έχουν γίνει μετά από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των ειδικών.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Έχει εντοπιστεί στη χώρα μας μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, όπως αυτό της Βρετανίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είμαι ενήμερος για κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία αυτά θα τα εξετάσουν οι ειδικοί μας και θα αποφανθούν.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπάρχουν σκέψεις για αγορά περαιτέρω εμβολίων εκτός του πακέτου της Ε.Ε. μέσω συμφωνίας με κάποια εταιρεία;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε πει ότι τις διαπραγματεύσεις και όλα τα συμβόλαια προαγοράς, τα έχει κάνει η Ε.Ε. σε κεντρικό επίπεδο και γίνεται κατανομή των εμβολίων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Εκεί μένουμε αυτή τη στιγμή.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ανησυχούν οι εικόνες από το κέντρο της Αθήνας, με τον κόσμο που είχε βγει να κάνει βόλτα το Σαββατοκύριακο; Επίσης, εσείς προσωπικά και τα μέλη της Κυβέρνησης, πότε θα κάνετε το εμβόλιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αν δει κανείς τις εικόνες στην Αθήνα, είτε στο κέντρο της, είτε στα προάστιά της, είτε σε άλλους Δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, και τις συγκρίνει με αντίστοιχες εικόνες στο Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο και αλλού, θα δει ότι έχουμε επιδείξει μια υπεύθυνη συμπεριφορά. Κάποια ζητήματα φαίνεται πως έχουν να κάνουν με την κόπωση μετά από τόσους μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό. Αλλά δεν είμαστε στη χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη. Αυτό που μας ανησυχεί -και γι΄ αυτό κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις να αποφευχθούν- είναι ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε σπίτια την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι κρίσιμο να αφήσουμε έξω από το σπίτι μας τον κορονοϊό. Γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στον στενό κοινωνικό κύκλο με τον οποίο πρέπει να περάσουμε αυτές τις γιορτές για να μπορέσουμε να έχουμε πολύ πιο αισιόδοξους μήνες μπροστά μας.

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, απάντησε ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, ότι θα εμβολιαστεί την πρώτη μέρα που θα είναι το εμβόλιο διαθέσιμο. Για τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης, θα σας ενημερώσουμε αργότερα.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ποια πρόβλεψη υπάρχει για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας άνω των 65 ετών που δεν μπορούν να μετακινηθούν; Και πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση στην ενδεχόμενη άρνηση υγειονομικών να εμβολιαστούν;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει, όσον αφορά τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και γενικά τους ανθρώπους που έχουν αδυναμία να μετακινηθούν, ότι υπάρχουν γι’ αυτό τον σκοπό αρκετές κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ -65 αν δεν κάνω λάθος- οι οποίες θα αναλάβουν το έργο του εμβολιασμού αυτών των συμπολιτών μας. Άρα, έχει γίνει πρόβλεψη ήδη στον σχεδιασμό μας. Όσον αφορά τους υγειονομικούς, είναι η μεγάλη πρώτη κατηγορία συμπολιτών μας που θα εμβολιαστούν προκειμένου να μπορέσει να αντέξει το Σύστημα Υγείας και να μην έχουμε απώλειες στην πρώτη γραμμή. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα προχωρήσει κανονικά, όπως προβλέπεται στο σχέδιό μας.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Τι απαντάτε στις αντιδράσεις για τη ρύθμιση, σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κολλεγίων;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα θέμα που το είδα σήμερα να αναδεικνύεται, αλλά δεν έχει να κάνει, σε καμία περίπτωση, με αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, αλλά με μια διευθέτηση. Από ό,τι βλέπω στα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, η ρύθμιση δεν αφορά εξίσωση πτυχίων πανεπιστημίου και κολλεγίων. Σε καμία περίπτωση. Αυτό που προβλέπεται είναι συμμόρφωση της χώρας με το Ενωσιακό Δίκαιο στο πλαίσιο σχετικών προειδοποιητικών επιστολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, επανέρχεται στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, η οποία είχε περιέλθει στους επαγγελματικούς Συλλόγους και τα Επιμελητήρια. Η επαναφορά αυτή έγινε, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατήρησε ανησυχητικές καθυστερήσεις στην αναγνώριση προσόντων, με αποτέλεσμα, αφενός οι ενδιαφερόμενοι να μην μπορούν να ασκήσουν την επαγγελματική δραστηριότητα και αφετέρου η χώρα να απειλείται με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Άρα, είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, κάπως παραπλανητικός αυτός ο τίτλος. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουν να προχωρήσουν οι αναγνωρίσεις αυτών των προσόντων. 

Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλάτε για συνέπεια και συνέχεια της τουρκικής συμπεριφοράς, προκειμένου να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές. Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι έχει γίνει η αρχή λόγω της απόσυρσης του Oruc Reis ή θέλετε να δείτε και κάτι παραπάνω;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι μόνο το Oruc Reis. Είχαμε δει το προηγούμενο χρονικό διάστημα άλλες προκλητικές ενέργειες, όπως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Κατεχόμενα. Έχουμε δει πάρα πολλές δηλώσεις. Όλα αυτά μπαίνουν στη ζυγαριά. Όλα αυτά σταθμίζονται. Απαιτείται ένας χρόνος ικανός προκειμένου να έχουμε αυτή τη στάθμιση που χρειάζεται.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Γιατί δεν γίνονται τεστ σε εργασιακούς χώρους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες μια προσπάθεια από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να γίνει μια κριτική γι’ αυτό, αλλά γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Έχω συγκεκριμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ -από τις κινητές μονάδες του- για το χρονικό διάστημα από τις 8 μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου. Έχουμε ελέγχους σε 152 εργοστασιακές δομές ή μονάδες παραγωγής. Και έχουμε πολύ αναλυτικά στοιχεία για όλο το διάστημα ανά διήμερο ή τριήμερο. Ενδεικτικά: Από τις 8  έως τις 11 Δεκεμβρίου έχουμε 81 εργοστασιακές μονάδες να έχουν ελεγχθεί σε όλη τη χώρα. Ελήφθησαν 3.485 δείγματα από τα οποία ήταν θετικά τα 32. Δηλαδή, ένα ποσοστό θετικότητας κάτω της μονάδας. Τα περισσότερα απ’ αυτά που είχαν βρεθεί θετικά ήταν στην Πέλλα. Από τις αναλυτικές καταστάσεις του ΕΟΔΥ, το χρονικό διάστημα 14 και 15 Δεκεμβρίου έγιναν 32 έλεγχοι σε διάφορα εργοστάσια, ελήφθησαν 1.302 δείγματα και δεν υπήρξε κανένα θετικό. Τις τελευταίες ημέρες, γενικά, βλέπουμε πάρα πολλούς ελέγχους, χωρίς κανένα θετικό. Επίσης για παράδειγμα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου έγιναν 1.332 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα εργοστάσια σε Αργολίδα, Ημαθία, Φθιώτιδα, Λάρισα και αλλού, χωρίς κανένα θετικό. Άρα, έλεγχοι γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται και στους χώρους εργασίας και παντού, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα για τους επιδημιολόγους μας, αλλά  και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης. Αυτό που δεν μπορεί να υποκατασταθεί είναι η ατομική ευθύνη του καθενός από μας. Ας τηρούμε τα μέτρα προσεκτικά, σχολαστικά, ας αποφύγουμε τις συναθροίσεις, ιδίως τις ημέρες των γιορτών, και όλα θα πάνε καλά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

To Top